hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Terrorhadjárat Putyin ellen
Orosz–német–francia csúcstalálkozó az erőszak árnyékában

2004. 09. 06.
Az iszlám terror árnyékában tartotta meg soros csúcstalálkozóját Jacques Chirac francia államfő, Gerhard Schröder német kancellár és vendéglátójuk, Vlagyimir Putyin orosz államfő. Szocsiban, a híres fekete-tengeri üdülőhelyen különösen Chirac és Putyin volt gondban a két francia újságíró iraki elrablása, illetve az elmúlt napokban Oroszország ellen indított terrorhadjárat miatt. A három vezető azonban csúcstalálkozóival továbbra is azt demonstrálja, hogy Amerika mellett van más pólusa is a világnak. 



Jacques Chirac, Vlagyimir Putyin, Gerhard Schröder. Amerikán kívül is van megoldás Fotó: Reuters

Az Egyesült Államok iraki beavatkozása kapcsán különösen a franciák és a németek makacsolták meg magukat, fontos volt számukra, hogy különutas politikájukkal demonstrálják: ők nem hívei az "agresszív" fellépésnek, amibe egy ideje az oroszokat is igyekeznek bevonni. Pedig a jelek szerint a terrorizmussal kapcsolatos megalkuvó fellépés nem vezetett eredményre, hiszen az iszlám fanatikusokat nem zavarta Párizs Amerika-ellenessége abban, hogy elraboljanak két francia újságírót, követelve a fejkendő-törvény visszavonását. 

A nyugati kultúrkört fenyegető iszlám fanatizmus elleni küzdelem azonban egyelőre még nem ébresztette rá a francia és német vezetést az Amerikával való összefogás szükségességére, de az oroszok is szeretik kinyilvánítani önállóságukat. Az orosz külügyminisztérium a csúcstalálkozó alatt közölte: a nemzetközi együttműködésben továbbra is központi szerepet szánnak az ENSZ-nek és a nemzetközi jognak. Az európai közvéleményben érhető főként tetten az a hatalmas csúsztatás, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezete fontosabb értékeket képvisel, mint egyes tagállamai, például az Egyesült Államok, holott az ENSZ legfőbb "értéke" már jó ideje az Amerika- és Izrael-ellenesség, amely "eszme" nyilvánvalóan elegendő ahhoz, hogy szövetségbe rendezze a nemzeteket. 

Putyin, Schröder és Chirac immár negyedszer találkozott tavaly óta, hogy a világpolitika fontos fenyegetéseit, a kábítószer-csempészetet, a határokon átnyúló szervezett bűnözést és a nemzetközi terrorizmust, valamint az iraki helyzetet megtárgyalják. A francia elnök a tervezettnél 24 órával később csatlakozott kollégáihoz, mivel a francia vezetés válságtanácskozást tartott az Irakban elrabolt francia túszok ügyében. Putyin elnök pedig a csúcs alatt jelentette be, hogy nagy valószínűséggel az al-Kaidához köthető terrorcsoport robbantotta fel a múlt héten lezuhant két TU-típusú orosz repülőgépet, 89 ember halálát okozva (lásd keretes írásunkat).

A terrortámadások által is előtérbe került csecsenföldi helyzet valószínűleg nem rendeződött a hétvégi – erősen kétes – elnökválasztással sem, bár Chirac és a német kancellár igyekezett kijelenteni, hogy minden rendben volt a csecsen voksolással. Az Európai Unió Végrehajtó Bizottsága ugyanakkor elítélte az elnökválasztást, mondván, hogy az sem szabad, sem igazságos nem volt. Emberjogi szervezetek szerint ez a választás felért egy Moszkvából történt kinevezéssel. 

A megbeszéléseken felvetődött Irán témája is. A síita iszlám állam ugyanis az elmúlt időszakban atombomba előállításával fenyegetőzött. Putyin aláhúzta: Iránnak nem szabad megengedni, hogy az atomfegyverrel rendelkező országok klubjához csatlakozzon. Ezt azért is érdekes az orosz elnök szájából hallani, mivel a dél-iráni Buser városában épülő atomerőmű orosz közreműködéssel készül, a nemzetközi tiltakozás ellenére is. 

Egy eredménye biztosan volt a találkozónak: Putyin elnök bejelentette, hogy Oroszország a tavalyi 207 millió tonnáról 255 millió tonnára emeli kőolajkivitelét. Az oroszok Európa legjelentősebb földgázellátói, valamint az egyik legfontosabb olajexportőrei. Az elmúlt hetekben azonban a Jukosz olajtársasággal szembeni állami beavatkozások is hozzájárultak ahhoz, hogy megemelkedtek az olajárak. Schröder szerint valószínűleg stabilizálódnak az árak, ha Putyin tartja a szavát. 

A csecsen bosszú

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!