hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2005. 07. 29. (IX/30) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Tűzparancs

Hatalmas erőkkel nyomoz a brit rendőrség a múlt heti sikertelen londoni terrortámadás elkövetői után, miközben kínos igyekezettel próbálja kiköszörülni a csorbát, melyet egy ártatlan brazil villanyszerelő lelövése ejtett a brit rendőrség tekintélyén.

Harcban a hőséggel

Kutya meleg tombol a világ számos részén: még az Egyesült Államok hőséghez szokott polgárai is méltatlankodva méregetik hőmérőjüket, de hőségriadót rendeltek el Európa több városában is. Míg India egyik részén a hőség pusztít, máshol a rekordmennyiségű eső keseríti meg a lakosság életét.

Életfogytiglan döntenek

George W. Bushnak köszönhetően még forróbbá vált az amúgy is meleg amerikai nyár, igaz az elnök leginkább demokrata ellenfeleinek fűtött be John Roberts jelölésével, akit a Legfelsőbb Bíróság megüresedett posztjának betöltésére javasolt a szenátusnak.

Kivonulás vagy totális háború

Robbanássorozat rázta meg múlt hét végén a Sinai-félsziget déli csücskében fekvő közkedvelt turistaközpontot, Sarm-el-Sejket. Az utóbbi évek egyik legtöbb halálos áldozatot követelő robbantásait követően Hoszni Mubarak egyiptomi elnök elítélte a támadást, azt "gyáva bűncselekménynek" nevezve. Habib al-Adli belügyminiszter arra a kérdésre, hogy a robbantásoknak van-e köze az iszlámhoz, viszontkérdéssel válaszolt: "Milyen iszlámhoz? Ezek (a terroristák) nem muzulmánok, hanem gengszterbanda."

Belföld

Új üzenetet küld?

Ahhoz képest, hogy a kormány "az egész világot foglalkoztató társadalmi kérdések megválaszolására" indított sms-kampányt, egyértelm? kudarc, hogy az első kérdésre – megválaszthassa-e harmadik gyermeke nemét a szülő? – mindössze 2400 válasz érkezett. (A válaszadók 81 százaléka igennel felelt.) Ha igaz az ellenzék felvetése – amit a kormány nem cáfolt –, miszerint a hat kérdésből álló kampány 50 millió forintba kerül, úgy alig több mint 8 millió forintért derült ki, hogyan vélekedik a kérdésről a lakosság 0,02 százaléka. Ennek ellenére a kormány nem adja fel: második kérdése úgy szól, lehessen-e autóvezetés előtt egy pohár sört vagy bort inni.

Élet a határon kívül

Bár továbbra is talány, hogy a mostanában mérsékelt arcát mutató Orbán Viktor miért húzott be egy alaposat a magyar baloldalnak Tusnádfürdőn, az azonban tény, hogy Erdélyben nagy sikert aratott a Kárpát-medencei magyarság problémájával foglalkozó előadása. A volt miniszterelnök kezére játszik, hogy az év elején Gyurcsány Ferenc által megígért öt nemzetpolitikai pont közül – bár dolgoznak rajta a minisztériumokban – a gyakorlatban még egy sem valósult meg. Bársony András, a Külügyminisztérium politikai államtitkára a késést mindössze technikai jellegűnek nevezte, amely semmilyen kárt nem okoz a határon túli magyarok számára. A baloldali külpolitikus szerint "egyetlen kormány sem tett annyit a Kárpát-medencei magyarságért, mint a jelenlegi; míg Orbán csak szimbolikus érték? magyar igazolványt, és sok üres lózungot adott, addig a Gyurcsány-kormány bevezeti a nemzeti vízumot, és valóságos támogatást nyújt a határon túl élő magyarok számára.

Aki Erdélyből üzen haza

"Háború helyett demokratikus együttműködést ajánlok" – mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Orbán Viktor Erdélyben elhangzott kijelentéseire reagálva, melyben a baloldali kormány ismét a "nemzetáruló kommunistákkal" került egy platformra. 

Nincs stratégia?

A Nemzeti AIDS Stratégia csak elméletileg létezik, gyakorlatilag láthatatlan – állítja a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) civil szervezet, amely a HIV-fertőzés és AIDS elleni harc gyakorlati intézkedéseire, az erre vonatkozó közérdek? adatokra kérdezett rá az Egészségügyi Minisztériumban. Mivel a minisztérium másfél hónap után is adós maradt a válasszal, a TASZ jogi úton követeli a közérdek? adatok megküldését. Az utóbbi években Kelet-Európában és Közép-Ázsiában rendkívül megemelkedett a HIV-fertőzések száma, és a hazai állapotok is változóban vannak.

Hit és értékek

Imádkoznak, ha megfizetik

Feltűnő feszület a szomszéd kocsijában, fiatal, jó fej keresztények, bőrdzseki "Jézus felráz" felirattal a hátán – hogy mindez miért is került bele egy amúgy tipikus hollywoodi filmbe? Doug Liman, a Mr. és Mrs. Smith rendezője szerint csakis azért, mert olyan "jópofa". Valószínűleg így vannak ezzel többen is a filmipar fővárosában, ahol egyre gyakrabban jelennek meg szimpatikus figurákként a keresztények – mindennek azonban a The New York Times összeállítása szerint korántsem emberbaráti, sokkal inkább üzleti okait kereshetjük. 

Kint is, meg bent is

Szemmel láthatóan zavarban van az anglikán egyház egy hamarosan életbe lépő, a homoszexuális élettársi kapcsolatot engedélyező polgári törvény miatt.  A nagy múltú felekezet ugyanis nem tudja, hogy mit is tegyen a tavaly decemberben megszavazott, de csak idén életbe lépő törvénnyel, amelyet egyszerre szeretne elfogadni és elutasítani.

HÁTTÉR

Nincs idő a késlekedésre

Vörös színben jelentette meg idei jelentését a 15 hazai multinacionális vállalatot tömörítő szervezet, a HEBC. A szín megválasztása nem véletlen, jelzést, üzenetet takar a kormány számára: nincs idő a késlekedésre! Magyarország helyzetét, kilátásait tekintve alapvetően pozitív hangot megütve nyilatkoznak a vállalatok, ám számos olyan feladat megoldására sürgetik a kabinetet, mint például az átfogó adóreform és második Nemzeti Fejlesztési Terv megvalósítása.

A Tornádó

"Csak azt tettem, amit a nép akart" – így magyarázta tavaly ősszel az akkor éppen gazdasági miniszteri posztot betöltő Nicolas Sarkozy a Time magazin riporterének, hogyan sikerült a legnagyobb szupermarket-hálózatokat rábírnia áraik csökkentésére. "Ha valaki nemet mondott volna, már aznap este a televízióban elmondtam volna az embereknek, hogy ki az, aki nem akar együttműködni." Az érv hatott, a boltok lefaragtak az árakból, a fogyasztási mutatók pedig megugrottak. Ellenállhatatlan akarat, határtalan munkabírás és a legprofibb politikai marketing – ezek a francia elnöki szék legnagyobb várományosának tartott Nicolas Sarkozy jellemzői. A magyar származású politikusról a napokban a Political Capital Kiadó jelentetett meg portrékötetet, Tornádó címmel.

Még pár lépés a munkáért

A kormány ezen a héten a 100 lépés program munkaügyi intézkedéssorozatának aktuális részeiről tárgyalt. Három kiemelt témájuk a munkaügyi ellenőrzések hatékonyabbá tétele, a munkaerő-kölcsönzést szigorító javaslatok és a garantált minimálbér bevezetése volt. A javaslatokat szeptemberben terjesztik az Országgyűlés elé, és várhatóan januártól lépnek életbe. Mindeközben a téma egyik érintett csoportja, a feketemunkásokra vadászó felügyelők éjt nappallá téve dolgoztak, úgyhogy az elmúlt másfél hónapban mintegy 900 hazai céget bírságoltak meg, összesen 1,2 milliárd forintra. 

Megkenőanyagok a Volkswagennél

A német ügyészség nyomoz a VW néhány hete kirobbant korrupciós botránya ügyében. A vád szerint a Skoda személyzeti vezetője, Helmuth Schuster kenőpénzeket fogadott el, sőt maga is gründolt beszállító cégeket, hogy a VW-konszernt megrövidítse. A német közvélemény megdöbbent, hogyan fordulhatott elő az ország egyik büszkeségének tartott vállalatában, hogy a topmenedzserek éveken át több százezer euró értékben illegális luxusutazásaikra költötték a részvényesek pénzét. A zavaros ügyben még Schröder kancellár neve is felmerült.

Túl a 20 000 ponton a BUX

Mérsékelt mozgások jellemezték a nagyobb részvénypiacokat, töretlenül száguldott viszont tovább a BUX, amely 1,66 százalékos emelkedés után soha nem látott magasságban, 20255 ponton zárta a keddi kereskedést. Az újabb terroristatámadások nem gyakoroltak nagyobb hatást a piacokra. Amerikában Greenspan beszédére figyeltek a befektetők, aki fenntarthatónak minősítette a gazdasági növekedést, legnagyobb kockázati tényezőnek – nem meglepő módon – az energiaárakat jelölve meg.  Folyamatosan jelennek meg a cégek gyorsjelentései is, a nagyok közül az IBM, a Johnson&Johnson, a Ford, a Merrill Lynch, Európában az Electrolux várakozások felett jelentett, az Intel és a Yahoo viszont csalódást okozott.

Az iszlám hatalmi céljai

"O sancta simplicitas – Szent együgyűség!" – kiáltott fel Husz János, midőn egy vakbuzgó öregasszony rőzsét dobott a máglyájára. "O sancta simplicitas" – mondhatnánk, látva az öreg néne kései, előrehaladott Stockholm-szindrómában szenvedő utódait, akik lelkesen hordják a rőzsekötegeket a Nyugat, a felvilágosodás, az ész, a kereszténység, a judaizmus máglyájához. 

Minden isten ellen

Minden isten ellen fantázianev? koncertturnéja keretében augusztus 23-án Budapesten lép fel a rockvilág egyik legvitatottabb alakja, Marilyn Manson. A művésznevét egy egykori szexszimbólumtól és egy sorozatgyilkostól "kölcsönző" zenész bírálói szerint a sátánizmus egyik legnépszerűbb propagálója. Rajongói viszont polgárpukkasztó hősként látják, aki mindig megmondja a "frankót", legyen szó vallási- politikai bigottságról, vagy társadalmi igazságtalanságokról. Szerintük "botrányai" csak ártalmatlan PR-fogások. Mindenesetre tény: istentagadásával, perverzitásaival és agresszivitásával MM bevallottan a zsidó-keresztény értékrend ellensége.

Gyurcsány után én jövök

– A főváros történetének legnagyobb szabású útfelújítási programját indították, mondhatni rohamszerűen. Az elmúlt tizenöt évben miért nem volt ehhez hasonló program? Praktikusabb lett volna folyamatosan karbantartani az utakat! 

Mit (t)együnk?

Szinte nem múlik el olyan nap, hogy a hírekben ne találkoznánk egy újabb élelmiszerbotránnyal, fertőzött vagy rossz minőség? áruk lefoglalásáról szóló hírrel. Bizonyára minden olvasónkban felmerült már a híradások kapcsán a következő kérdés: vajon mit is eszünk? A fogyasztók egy része szinte azonnal rávágja az általa már megfogalmazott, és mostanában egyre inkább meggyőződésévé vált választ: szemetet! De valóban igaz ez az állítás? Ennek kívánunk utánajárni cikkünkben. 
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!