hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kint is, meg bent is
Huszonkettes csapdájában az anglikán egyház

2005. 08. 02.
Szemmel láthatóan zavarban van az anglikán egyház egy hamarosan életbe lépő, a homoszexuális élettársi kapcsolatot engedélyező polgári törvény miatt.  A nagy múltú felekezet ugyanis nem tudja, hogy mit is tegyen a tavaly decemberben megszavazott, de csak idén életbe lépő törvénnyel, amelyet egyszerre szeretne elfogadni és elutasítani.

A törvény életbe lépését követően az anglikán egyház gyakorlatilag a huszonkettes csapdájába kerül, és beáll a teljes fejetlenség. Az ugyanis könnyen érthető, hogy az anglikán egyház a hamarosan legalizálandó homoszexuális kapcsolatokat nem tekinti a házassággal egyenértékűnek, és nem szeretné, ha papsága ilyen kapcsolatokban élne. Egy 1991-es irányelv, Az emberi szexualitás kérdései szerint ugyanis az egyháztagok esetében megtűrik a homoszexualitást, de a papság esetében elutasítják azt. Ezt követően azonban kezdetüket veszik a bonyodalmak. 

A hamarosan életbe lépő törvény miatt kidolgozott – egyesek által szex nélküli házasságnak csúfolt – egyházi rendelkezés értelmében ugyanis az egyház a jövőben tudomásul veszi azt, ha a papságból egyesek törvényesíteni akarják a (homoszexuális) civil élettársi kapcsolatot, de nem feltételezi azt, hogy az ilyen kapcsolatban élő személyek szexuális viszonyban vannak egymással. Ezt követően a "törvényes" élettársi kapcsolatban élő papokat majdnem ugyanazok a jogok illetik meg, mint a házastársakat: özvegyi nyugdíjat kaphatnak, a plébánián maradhatnak élettársuk halála vagy "szökése" esetén. 

Az említett rendelkezéssel az egyház azt az ellentmondást kívánta elkerülni, amely akkor áll elő, ha a papság részéről egyesek érvényesíteni kívánnák élettársi kapcsolatukat, így az állami törvények szerint olyan jogosultságokkal bírnak, amelyekről az egyház nem vesz tudomást. A rendelkezés életbe lépésével azonban megoldódik a helyzet, helyesebben még tovább bonyolódik. A homoszexuális élettársi kapcsolatot érvényesítő papokat püspökeik megkérdezik, hogy szexuális kapcsolatban állnak-e egymással vagy sem. Akik erre a kérdésre igennel válaszolnak, egyházi fegyelmezésre számíthatnak. A nemmel válaszolók viszont annak a veszélynek teszik ki magukat, hogy az egyházközösség panaszolja be őket, így hazugság miatt kerülnek egyházi fegyelmezés alá. Minden egyes esetben azonban az anglikán egyház tekintélyén esik csorba, a mintegy hetvenkétmilliós egyháztagságot ugyanis világszerte megosztja a homoszexuális papságról folytatott vita, amelyet az amerikai Gene Robinsonnak, New Hampshire püspökének és az angol Jeffrey Johnnak, a St. Albans egyetem dékánjának ügye erősített fel. A két magas rangú anglikán lelkészről köztudott, hogy homoszexuális, egyházuk azonban egyikük esetében sem gyakorolta korábban érvényes fegyelmezési jogát.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!