hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Harcban a hőséggel
Rekord meleg világszerte

2005. 08. 02.
Kutya meleg tombol a világ számos részén: még az Egyesült Államok hőséghez szokott polgárai is méltatlankodva méregetik hőmérőjüket, de hőségriadót rendeltek el Európa több városában is. Míg India egyik részén a hőség pusztít, máshol a rekordmennyiségű eső keseríti meg a lakosság életét.



Dél-koreaiak keresnek menedéket egy uszodában a hőség elől. Telt ház Fotó: Reuters

Arizona polgárai általában nem esnek kétségbe, amikor a hőmérő higanyszála 38 Celsius-fok (pontosabban 100 Fahrenheit-fok) fölé szökik, és ahhoz is hozzászoktak már, hogy a szél olyan forró levegőt szállít, mintha csak valaki egy hatalmas hajszárítóból fújná rájuk a meleget. Az elmúlt napokban azonban még az arizonaiak is panaszkodtak: a hőmérséklet ugyanis több napon át 40 Celsius-fok körül volt. Azonban más államok lakói is szenvedtek a hőségtől: Illinoistól Louisianáig és Nebraskától Virginiáig számos helyen rekordértékeket mértek, és rendkívüli intézkedések foganatosítására volt szükség a hőség miatt. Az időjárás igen nagy kihívást jelent a helyi elektromos művek és vízművek számára is, hiszen a légkondicionáló berendezések szinte éjjel-nappal működnek, és ilyenkor az emberek akár naponta többször is hűsítő zuhanyt vesznek, ha tehetik. A helybéli beszámolók szerint napközben a városok szinte teljesen kihaltak, mindenki este vagy reggel próbálja elintézni ügyes-bajos dolgait, egyes építővállalatok pedig inkább éjszakai műszakban vállalnak munkát.

A rendkívüli hőségnek már több tucat áldozata volt: a legveszélyeztetettebb réteg a légkondicionáló berendezés nélküli lakásokban élő magányos idősek és a kisgyermekek. Utóbbiak közül többen levegőtlen, parkoló autókban lelték halálukat. Chicago városa speciális akciótervet dolgozott ki az egyedül élő idősek megsegítésére, miután az 1995 júliusában bekövetkezett hőhullám során közel 700 – többségében idős – ember veszítette életét. A város vezetősége kidolgozott egy speciális riadóláncot, amelynek keretében felhívják az időseket, és tájékoztatják őket a várható veszélyekről, sőt szükség esetén a sebtében felállított hűsítő központokba történő elszállításukat is vállalják. District of Columbiában utcai zuhanyrózsákat állítottak fel bizonyos helyeken, illetve idősotthonokban, önkormányzati épületekben hűsölő szobákat nyitottak, valamint meghosszabbították a strandok, uszodák nyitvatartási idejét is. A speciális szükségekkel küszködő állampolgároknak ventillátorokat osztottak szét, illetve életbe léptettek egy úgynevezett hypothermiavonalat is, amelyet bárki felhívhat, ha a hűsítő központokba való eljutáshoz szállításra van szüksége.

Az Egyesült Államok nyugati részén számos helyen rekordokat döntött a hőség: Nevada egyik részén, Las Vegasban 47 Celsius-fokot mértek, amire 1942 óta nem volt példa, Renóban pedig 10 egymást követő napon nem csökkent a hőmérséklet 38 Celsius-fok alá. Arizonában 39 napon át mértek 38 fokos hőmérsékletet, Coloradóban pedig több helyütt a 40 fokot is elhagyta a hőmérő higanyszála. Összesen közel 200 városban mértek rekordmeleget az elmúlt napokban. A meleg a közlekedést is megnehezítette: számos autóban a műszerfal felmondta a szolgálatot, a kormánykerék pedig
annyira átforrósodott, hogy a tulajdonosok nem tudtak útnak indulni. Még az uszodák, strandok vize sem hozott megkönnyebbülést: sok helyütt ugyanis csak forró fürdőt tudtak venni a tikkadt helybéliek. A meleget az állatok is megsínylették: Nebraskában több mint 1200 szarvasmarha pusztult el a hőség miatt.

A meleg egyes jelentések szerint Indiában közel kétszáz áldozatot szedett, több államban azonban az eddigi legnagyobb csapadékmennyiséggel járó eső okozott fennakadást. A monszunidőszak elmúlt két hónapjában közel 633 ember vesztette életét, az áradások miatt lebénult Mumbai üzleti negyede, de a belügyminiszter beszámolója szerint a megáradt folyók több tízezer otthont mostak el, utakkal, sínpárokkal és hidakkal együtt. Bombay-ben közel 30 ember vesztette életét: egy részük az autójában rekedt, és a hirtelen lezúdult hatalmas vízmennyiségben megfulladt, másokat pedig összeomló házak temettek maguk alá. Közel 150 ezer ember rekedt a bombayi vasútállomásokon. A belügyminiszter kétnapos munkaszünetet rendelt el, és a mentési munkálatokhoz mozgósította a katonaságot és a tengerészetet is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!