hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Minden isten ellen
Megélhetési Sátánhívő

2005. 08. 02.
Minden isten ellen fantázianev? koncertturnéja keretében augusztus 23-án Budapesten lép fel a rockvilág egyik legvitatottabb alakja, Marilyn Manson. A művésznevét egy egykori szexszimbólumtól és egy sorozatgyilkostól "kölcsönző" zenész bírálói szerint a sátánizmus egyik legnépszerűbb propagálója. Rajongói viszont polgárpukkasztó hősként látják, aki mindig megmondja a "frankót", legyen szó vallási- politikai bigottságról, vagy társadalmi igazságtalanságokról. Szerintük "botrányai" csak ártalmatlan PR-fogások. Mindenesetre tény: istentagadásával, perverzitásaival és agresszivitásával MM bevallottan a zsidó-keresztény értékrend ellensége.



"Manson maga a tökély. Nagyon szép. Persze ízlések és pofonok…" Fotó: Reuters

Brian Hugh Warner 1969. január 5-én született egy Ohio állambeli kisvárosban. Élete kívülről normálisnak tűnt, vallásos neveltetést kapott. Nagyapja ugyanakkor féktelen pornórajongó volt, ami elmondása szerint mély nyomokat hagyott benne. Bár ma már nem tudni, hogy mindebből mi a valóság és mi "legenda", bibliográfiai kitérnek arra, hogy a fiatal Briant szülei egy keresztény magániskolába járatták, ahol a szigorú szabályok félelmet és lázadást váltottak ki belőle. "Nem volt túl sok barátom, mert a néhány rosszfiú egyike voltam. Sohasem hajtottam fejet az imánál, inkább kiloptam a pénzt a lányok pénztárcájából, miközben mormolták a mondókáikat. Direkt rosszul viselkedtem, mert normális iskolába akartam járni" – emlékszik vissza a zenész. Amikor Brian észrevette, hogy annak ellenére sem süllyed a pokolra, hogy "rosszalkodik", végleg elfordult szülei vallásától. Tizennyolc évesen Floridába költözött, ahol rockújságíróként dolgozott, majd megalakította a Marilyn Manson and the Spooky Kids nev? formációt. A tagok új neveket vettek fel: keresztnevüket egy híres szexszimbólumtól, vezetéknevüket pedig egy sorozatgyilkostól "kölcsönözték". 1994-ben adták ki első lemezüket (Portrait Of An American Family), majd a Nine Inch Nails előzenekaraként végigturnézták az Államokat. Ekkoriban Mansont egy rövid időre letartóztatták közszeméremsértésért, miután az egyik koncertjén meztelenre vetkőzött. Tulajdonképpen ez volt a kezdete máig tartó botránysorozatainak. Rövid idővel később egy apa perelte be Marilynt és csapatát, mert tizenöt éves fia öngyilkos lett, miközben számaikat hallgatta. A vádat később ejtették, de sok amerikai szülő azóta is közellenségként tekint a zenéjében, klipjeiben és koncertjein horror-, pornográf és szado-mazo elemekkel "operáló" Mansonra. Az ellenérzések 1999-ben hágtak tetőfokukra, amikor két MM-rajongó tömegvérengzést hajtott végre egy amerikai középiskolában. A 15 halottat követelő akció annyi indulatot kavart, hogy a bandának meg kellett szakítania turnéját. Koncertjeiket azóta is rendszeresen be kívánják tiltatni – számtalan esetben sikerrel.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!