hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2005. 09. 02. (IX/35) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Ahmadinezsád Amerikába készül

Az ENSZ szeptemberi közgyűlésére New Yorkba készül a terrorizmussal vádolt új iráni elnök, Mahmúd Ahmadinezsád, de előtte még találkozik tengerentúli szimpatizánsaival, Fidel Castróval és Hugo Chavez venezuelai elnökkel. Az iráni államfőt többek között azzal gyanúsítják, hogy az 1979-es iráni túszdráma során ő maga is részt vett az amerikai követség elfoglalásában és a foglyok kínzásában.

Tömegtragédia Bagdadban

Lapzártakor hivatalosan 850-en, de valószínűleg több mint ezren vesztették életüket és több százan sebesültek meg Bagdadban, abban a tömegbalesetben, mely egy síita vallási ünnepen kitört pánik eredményeképpen következett be. Szemtanúk szerint a több százezres tömegben valaki azt kezdte kiabálni, hogy öngyilkos merénylők vegyültek az emberek közé.

Schröder bukásra áll

Két héttel a német választások előtt Gerhard Schröder német kancellár a biztos győztes magabiztosságával kampányol, és készül a szeptember 4-ei tévévitára Angela Merkellel szemben. A közvélemény-kutatások azonban mást mutatnak: a szociáldemokraták (SDP) 13 pont hátránnyal kullognak a Kereszténydemokrata párt (CDU) és annak testvérpártja, a CSU mögött, a legtöbb vezető lap pedig teljesen "leírta" már a kancellárt.

Hodorkovszkij képviselőnek készül a börtönből

"…Tüzes vassal kergetném ki Hodorkovszkijt a börtönből. Üljön csak otthon, és legfeljebb a saját konyhájában aktivizálja magát. Egyelőre úgy fest a dolog, mintha az általános dermedtség közepette egyetlen szereplő maradt volna a közéletben – Hodorkovszkij".

Netanjahu újra az élre készül

"Eljött az igazság órája. Nem vállalhatok közösséget egy olyan intézkedéssel, amely az állam biztonságát veszélyezteti. Az egyoldalú kivonulás – úgy, hogy nem kapunk érte semmit cserébe – nem megoldás. Az ellenség pergőtüzében végrehajtott kivonulás felelőtlen cselekedet, és ellentmond pártunk vállalt kötelezettségeinek. Saron egyoldalú leválasztási terve fel fogja erősíteni a terrorizmust. Nem ez a béke elérésének az eszköze." (Részlet Benjamin Netanjahu, volt izraeli pénzügyminiszter lemondóleveléből – Jeruzsálem, 2005. augusztus 7.)

Gáza új menekültjei

Alig egy héttel a gázai kivonulás befejezését követően továbbra is családok százai laknak átmeneti szállásokon országszerte, szállodáktól kezdve lakókocsikon át a sátrakig. Bár a kormány jelentős anyagi támogatást ígért a kitelepített telepesek számára, közülük sokan nem fogadták el a felajánlott lakásmegoldásokat, arra hivatkozva, hogy azok nem érnek fel korábbi otthonaikkal, amelyekből erőszakkal telepítette ki őket az izraeli kormány.

Belföld

Titkos szolgálat

Egyesek szerint a román titkosszolgálat játszmája, mások szerint magyar pártok egymás elleni akciója húzódik a napokban kipattant kémügy hátterében. A kormányfő hétfőn kapta meg Tóth András polgári titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár részletes jelentését a Szatmári-ügyről. 

Füstirtók helyzetben

Az ősszel kerül a T. Ház elé az a törvénytervezet, amely teljes dohányzási tilalmat rendelne el az iskolák és az egészségügyi intézmények területén. Kökény Mihály népegészségügyi kormánymegbízott azt sem tartja kizártnak, hogy ezzel egy időben a vendéglátóhelyekről és más szórakozóhelyekről is kitiltanák a dohányfüstöt. 

Feloszlatásra várva

Nem született ítélet a Vér és Becsület Kulturális Egyesület elnevezés? szélsőjobboldali szervezet feloszlatásának ügyében, mivel a táblabíróság alkotmányjogi kérdések tisztázását látta szükségesnek. Az ügy ismét rávilágít "abszolútnak" titulált alapjogaink gyenge pontjaira. 

Üdvözülnek-e a szocialisták?

A jobboldali pártok rendre igazi sikersztoriként mutatják be a közmédium Kondor Katalin elnöksége alatti időszakát. A rádióban a Kondor-éra alatt azonban jelentős teret kapott a szélsőjobb, sikerült megválni a jobboldallal nem feltétlenül szimpatizáló munkatársak többségétől, mindeközben a milliós hallgatottságú hírműsorok érzékelhetően a Fidesz felé "húznak". 

Belehúznak

A nyár végi politikai uborkaszezont alaposan felkavaró beszédet mondott Kövér László és Orbán Viktor a kőszegi ifjúsági találkozón. Az elnök beszédét többen is a jobboldal visszaállamosítási kísérletének tekintik, míg Kövér szavai a 2002-es hírhedt "köteles beszédét" idézték fel sokakban. 

Cím nélkül

4,1 százalékkal nőtt Magyarország bruttó hazai terméke az előző év azonos időszakához viszonyítva ebben a negyedévben – Európában nálunk csak Litvánia szerepelt jobban, a maga 7,6 százalékával. A mutató meglepte az elemzőket, ők 3,8 százalékot vártak. Az Unióhoz képest is jól szerepeltünk: az eurózónához tartozó államokban átlag 1,2, míg az egész unióban 1,3 százalékkal bővült a második negyedévben a GDP. Az adatok ismeretében a szakemberek nem zárják ki, hogy a magyar gazdaság idei növekedése elérje a 4 százalékot is. (Hetek)

Kézigránát robbant

Kézigránát robbant kedd hajnalban Kasza József szabadkai háza előtt – az akcióban szerencsére senki nem sérült meg.

Nem igazolódtak be

Nem igazolódtak be azok a félelmek, hogy az ügyészségre és a rendőrségre nehezedő politikai nyomás miatt a brókerbotrány a vádirat megírásáig sem fog eljutni. A héten nyilvánossá vált a vádirat, amely kalandos úton landolt az interneten – az elsőként feltett verzió ugyanis még több gyanúsított személyes adatait is tartalmazta, a végleges verzió néhány órás csúszással került nyilvánosságra. Az eset miatt leváltották Dobos Gabriellát, a Fővárosi Főügyészség szóvivőjét.

Cím nélkül

Cáfol, és jogi formában kíván reagálni a Polgári Légiközlekedési Hatóság (PLH) a Le Figaróban megjelent cikkre. A francia napilap írása szerint Magyarország is rákerült egy nemzetközi repülésügyi szervezet, az ICAO feketelistájára. A lista azon országok névsorát tartalmazza, ahol a szervezet repülésbiztonsági hiányosságokat tapasztalt. A PLH szóvivője, Bajkó Éva hangsúlyozta: a nemzetközi szervezet korábbi észrevételei közül egyik sem volt olyan jelentős, ami indokolná Magyarország szerepeltetését egy ilyen listán.(N.Sz.)

Hit és értékek

Gaia, Allah vagy Isten büntetése?

Mi okozta a Katrina hurrikánt?  A választ nem csupán a meteorológusok keresik. Környezetvédők, keresztény teológusok és muzulmán hitszónokok egyaránt azt állítják, hogy az Egyesült Államok déli partvidékét sújtó természeti katasztrófa mögött spirituális okok és emberi bűnös magatartásformák állnak – igaz, abban már eltérnek a vélemények, hogy az ítéletet Gaia, a Földanya, Isten vagy éppen Allah büntetése eredményezte.

HÁTTÉR

Csapások kora

"Évekbe telhet a helyreállítás" – nyilatkozta George Bush amerikai elnök, miután az Air Force One fedélzetéről végignézte a Katrina hurrikán okozta pusztítást a Mexikói-öböl partvidékén. Az Egyesült Államok történetének legpusztítóbb és legköltségesebb szélvihara lapzártánkkor még nem tudni, hogy mennyi emberéletet követelt, de Ray Nagin, New Orleans polgármestere szerint csak a városban "több ezer" áldozattal kell számolni. A halottak összegyűjtését a hatóságok elhalasztották mindaddig, míg az utolsó embert ki nem mentik a víz alá került és hosszú időre lakhatatlanná vált városból. A Fox News televízió szerint egyes körzetekben krokodilok tűntek fel, miközben a túlélőket a harminc fok feletti trópusi hőségben oszlásnak indult tetemek miatt súlyos járvány fenyegeti.

Eddig sikertelen váltás

Már csak kevesebb mint kilenc hónap van hátra a 2006-os országgyűlési választásokig. Az elmúlt nyár mindkét politikai oldalon a választásokra való készülődéssel telt. Cikkünk azt elemzi, hogy a jobboldalon milyen a korábbi politikát korrigálni igyekvő lépések történtek, és azok mennyire módosítottak a Fidesz politikai arculatán.

Elsodort életek

"Ez lett a mi cunamink" – nyilatkozta megrendülten az Egyesült Államok déli partvidékén fekvő Biloxi városának polgármestere, miután a Katrina névre keresztelt pusztító hurrikán végigsöpört a településen. A helybéliek által a "menny egy darabkájaként" emlegetett festői partvidék egyes területei valóban kísértetiesen hasonlítanak a tavaly decemberben Ázsiában pusztító cunami után hátramaradt "holdbéli" tájra. Földönfutóvá vált emberek, több tucat halott, víz alá merült települések, pozdorjává zúzott házak, gyökerestől kiszaggatott fák, a felismerhetetlenségig átrendezett városképek és égbe szökő olajárak – "röviden" így lehetne meghúzni a hurrikán mérlegét. A tragédia haszonhúzói úgy tűnt, egyedül azok a hírcsatornák lesznek, amelyek a pusztítás élő közvetítésére vállalkoztak. Ezúttal azonban a "rettenthetetlen" riporterek is elszámították magukat: az emberi tragédiák láttán sokan maguk is sírva fakadtak tudósítás közben.

Újabb ekho-forduló

Újabb fordulóponthoz érkezett az ekho néven közismertté vált újdonsült adóforma. A színlelt szerződések megszüntetését célzó kormányzati szándék jegyében jövő év januárjától az újságírók és a művészek 15 százalékkal adóznának, amelybe beletartozik az szja, a tb- és nyugdíjbiztosítás is. Az érintettek örömmel fogadták a legújabb variációt, ám szakértők hangsúlyozzák, ezzel még nem enyhül a színlelt szerződések miatt fennálló fenyegetettség. 

Nevetségesen alacsony összeg

Újabb a 100 lépésből – ezúttal a szociális támogatási rendszert érintően. Göncz Kinga ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszter a napokban ismertette a kabinet legújabb elképzelését, amely a legrászorultabbakon kíván segíteni. 

Válságízű Európai Unió

"Az Európai Unió válaszút elé érkezett" – mondta a múlt héten hazánkba látogató Sir Digby Jones, a politikai függetlenségéről és leplezetlen szókimondásáról híres Brit Iparszövetség (CBI) elnöke. A látogatás alkalmából rendezett szakmai konferencián Sir Digby az Egyesült Királyság és Magyarország uniós kihívásairól értekezett a hazai gazdasági élet képviselőivel. Lapunk a vitafórum egyik vezetőjét, Balázs Péter egykori EU-nagykövetet, a Közép-Európai Egyetem (CEU) professzorát kérdezte uniós tapasztalatairól és a konferencia tanulságairól.

Katrina tarolt

A Katrinának keresztelt hurrikán tovább gerjesztette az elmúlt időszak olajár-mizériáját, a Mexikói-öböl olajkitermelését fenyegető nemkívánatos "hölgy" megjelenése nyomán New Orleanst kiürítették, az olajár pedig ostrom alá vette a 70 dolláros szintet. Elemzők már a 100 dolláros szintet sem tartják elképzelhetetlennek.

Örökéletű szépségmítosz

Egy nemrég napvilágot látott felmérés szerint a munkaerőpiacon történő elhelyezkedésben némi előnyre tesznek szert azok, akik szép külsővel, formás alakkal rendelkeznek. Az állásinterjúk során jobb benyomást keltenek a magas, túlsúllyal nem vagy alig rendelkező férfiak, illetve a szép arcú, karcsú hölgyek. Sőt: a vezetői beosztás elnyerésénél a testmagasság számít a legjobban a külső adottságokat tekintve. Egy amerikai felmérés pedig azt mutatta ki, hogy a hétköznapi élet legegyszer?bb színterén, a "shoppingolás" alkalmával is előnyt élveznek a karcsú vásárlók, ugyanis velük udvariasabban bánnak az eladók, mint túlsúlyos polgártársaikkal.

Mit írhat elő a főnök?

Csak jó lábú nőknek ajánlaná a rövid szoknya viselését a hivatalokban Mitnyan György budapesti polgármester. Hozzátehetjük: nyilván szakbizottsági vélemény alapján szelektálva. A közgyűlési képviselő munkahelyi öltözködésre vonatkozó javaslatától saját pártja is elhatárolódott. Szerencsétlen eset ez már csak azért is, mert a protokollkézikönyvek áttanulmányozása hasznára válhatna mind a hazai közszereplőknek, mind a közhivatalnokoknak.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!