hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Elsodort életek
A Katrina hurrikán Amerika történetének legsúlyosabb szélvihara

2005. 09. 06.
"Ez lett a mi cunamink" – nyilatkozta megrendülten az Egyesült Államok déli partvidékén fekvő Biloxi városának polgármestere, miután a Katrina névre keresztelt pusztító hurrikán végigsöpört a településen. A helybéliek által a "menny egy darabkájaként" emlegetett festői partvidék egyes területei valóban kísértetiesen hasonlítanak a tavaly decemberben Ázsiában pusztító cunami után hátramaradt "holdbéli" tájra. Földönfutóvá vált emberek, több tucat halott, víz alá merült települések, pozdorjává zúzott házak, gyökerestől kiszaggatott fák, a felismerhetetlenségig átrendezett városképek és égbe szökő olajárak – "röviden" így lehetne meghúzni a hurrikán mérlegét. A tragédia haszonhúzói úgy tűnt, egyedül azok a hírcsatornák lesznek, amelyek a pusztítás élő közvetítésére vállalkoztak. Ezúttal azonban a "rettenthetetlen" riporterek is elszámították magukat: az emberi tragédiák láttán sokan maguk is sírva fakadtak tudósítás közben.



Ennyi maradt a tengerparti autópálya egyik szakaszából. Évekbe telhet a helyreállítás Fotók: Reuters

A kísértetiesen kiüresedett tengerparton egy homokba fúródott színes táblácska hirdette rendületlenül: "Szerencsés az az ember, aki tengerparton lakhat". A nem sokkal korábban még valószínűleg egy konyha falán díszelgő felirattal azonban tulajdonosai most már aligha értenek egyet. Katrina hétfőn hajnalban ugyanis több mint 230 kilométeres sebességgel rontott neki Louisiana partjainak a Mexikói-öbölben. Bár a New Orleans-iak megkönnyebbülésére némileg keletebbre húzódott a várakozásokhoz képest, és így a vihar középpontja és veszélyesebb keleti fala a városközpontot elkerülte, az igazi dráma csak nem sokkal Katrina elvonulása után vette kezdetét. New Orleans polgárai már éppen fellélegeztek, amikor hirtelen arra lettek figyelmesek, hogy az utcákat kezdi elönteni a víz. 

A nagyobbrészt a tengerszint alatt fekvő városban a vízszint rohamos emelkedésnek indult, olyannyira, hogy sokaknak még arra sem volt idejük, hogy felöltözzenek: mezítláb, egy szál ruhában menekültek fel a padlásra és a háztetőre az ár elől. Mint kiderült, a várost körülölelő gátrendszert a vihar megrongálta, és nem sokkal Katrina távozása után a védőfal átszakadt, az utcákat pedig elöntötte a közeli Pontchartrain-tó vize. A több millió dollárt érő szivattyúrendszer felmondta a szolgálatot, mert nem tudta felvenni a versenyt a beáramló vízmennyiséggel. Már a rendkívüli erősség? szél is súlyos károkat okozott, és egész városrészeket rendezett át: pozdorjává zúzott házak, tőből kiszaggatott fák, leszakadt és fákra tekeredett villanyvezetékek, betörött ablakok látványa fogadta a szemlére induló hatóságokat. Katrina játszi könnyedséggel hajigálta félre útjából még a betonból készített védőbarikádokat is. A halottak számát egyelőre senki nem tudta megmondani. Mississippiben a helyzet olyan súlyossá vált, hogy a hatóságok egyelőre csak fekete kereszttel jelölik meg azokat a házakat, ahol tetemeket találtak, mert nincs elég jármű, amivel el tudnák szállítani őket.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!