hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2005. 11. 04. (IX/44) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Válsággal küzd Bush

Bush elnök népszerűsége és támogatottsága eddig nem látott mélypontra zuhant az elmúlt hónapban, miközben heves politikai csaták jellemzik az amerikai belpolitikát: a republikánusok és demokraták közötti ellentétek a múlt hétvégén éleződtek ki, a CIA kiszivárogtatási ügyének reflektorfénybe kerülésével, illetve a Legfelsőbb Bíróság új bírójelöltjének megnevezésével.

Zavargások Párizsban

Közel egy hete folynak a zavargások Párizs egyik, többnyire afrikai bevándorlók által lakott külvárosában, ahol a múlt héten két fiatal halálos áramütést szenvedett az egyik transzformátorházban. A helyi lakosság folyamatos akciói megkérdőjelezni tűnnek a Nicolas Sarkozy belügyminiszter által az erőszakkal szemben meghirdetett "zéró tolerancia" elv hatékonyságát.

Kasmír a földrengés után sem nyugszik

Véres terrorakciók sora rázta meg az indiai fővárost az elmúlt hétvégén. Az összehangolt robbantások legfőbb célpontjai az ünnepi bevásárlásra készülő civilek voltak. Indiai terrorelhárító szervek szerint a nyomok Pakisztánban működő iszlám szélsőséges csoportokhoz vezetnek.

Leszámolásra készülnek

Fenntartással fogadta a lengyel közvélemény az új kisebbségi kormány megalakulását. A még hivatalban lévő államfő, Aleksander Kwasniewski hétfőn iktatta be Kazimierz Marcinkiewicz kabinetjét, amelyet kizárólag a parlamenti választáson győztes nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság Pártja miniszterei alkotnak. 

Koalíció nincs, válság van

Nem várt politikai fordulatként értékelik német elemzők a Szociáldemokrata Párt (SPD) elnökének, Franz Münterfering lemondásának bejelentését.  A legnagyobb baloldali párt koalíciós tárgyalásait mindenképpen lelassítja, de akár a koalíciós egyeztetések teljes kisiklásához, és jövő tavasszal új választások kiírásához is vezethet a veterán politikus hirtelen távozása.

Al-Dzsazíra angolul

November elején Cannes-ban, a Mipcom audiovizuális kiállításon új, nemzetközi programtervvel mutatkozott be a katari Al-Dzsazíra televíziós csatorna. Az angol nyelv? adás új jelszava: "Tegyük szalonképesebbé a háborút!" – persze a megszokott radikális tartalommal, ami eddig ahhoz vezetett, hogy az adó riportereit kitiltották Irakból, Iránból és Szaúd-Arábiából, egyiküket pedig terrorszervezetekkel való együttműködés vádjával elítélte egy spanyol bíróság. Az Al-Jazeera International az "anyacsatorna" hírhedettségét olyan profi televíziós személyiségekkel kívánja ellensúlyozni, mint Josh Rushing, aki az amerikai tengerészgyalogság iraki szóvivője volt, vagy David Frost veterán BBC-riporter, a CNN-től Riz Khan műsorvezető, vagy David Foster, a brit Sky News riportere. A műsortervben a híradások mellett dokumentumjelleg? és vitaműsorok is szerepelnek, valamint olyan programok, amelyekbe nézők is bekapcsolódhatnak.

Bush-csomag madárinfluenza ellen

George W. Bush amerikai elnök kedden bejelentette, hogy 7,1 milliárd dollárt kér a Kongresszustól annak a sürgősségi alapnak a részére, melynek feladata lesz, hogy felkészítse az országot egy lehetséges madárinfluenza-járványra. Az alap létrehozásának célja, hogy már korai szakaszában azonosítani tudják a vírus emberre is veszélyes mutációjának kialakulását, és így lehetőség szerint megakadályozzák a járvány kitörését, valamint hogy a vírus elleni hatékony oltóanyag előállításának folyamatát is felgyorsítsák.

Belföld

Zöld elnökök

"Szeretném létrehozni a zöld elnökök hálózatát, olyan államfőkből, akik különleges felelősséget éreznek a környezetért, akik törődnek a jövő nemzedékeivel" – nyilatkozta Sólyom László. 

Katolikus helyezkedés

Közös nyilatkozatban igyekezett elhárítani a belviszály gyanújának árnyékát magáról a hazai politikai tömörülések két deklaráltan vallásos szereplője, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) és a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség (MKDSZ). A vita hátterében többen Erdő Péter és Orbán Viktor állítólagos választási háttérmegállapodását sejtik.

Nyugtalan jövő

Nem elképzelhetetlen, hogy az első kifizetések esedékessé válásával összeomlik a magánnyugdíjpénztárakba vetett bizalom – állítja több szakértő. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) októberben közzétett jelentésében kiábrándító adatokkal szolgált a nyugdíjrendszer második pillérének nevezett intézmények eredményeiről. A Hetek által megkeresett politikusok viszont nem tartják égető problémának a jelenséget. 

El nem évülő parancs

Újabb dokumentum került elő Charles Zentai ügyéről. A második világháborúban elkövetett gyilkossággal gyanúsított, Ausztráliában élő Zentai ellen már 1948-ban elfogatóparancs volt érvényben.

Magánbűnök, közerkölcsök

Tizenkét éve még közröhej tárgyává vált a magyar parlamentben az a képviselő(nő), aki a családon belüli erőszak problémájára igyekezett felhívni a törvényhozók figyelmét. Mára nagyot változott a világ: a választási kampányidőszakok megszokott témája lett a családon belüli erőszak, a távoltartás intézményének bevezetése körüli átmeneti felhajtás. A minapi kormányjavaslat e tárgyban akár figyelmeztető jelként is vehető: néhány hónap, és nyakunkon a választás. 

Zsidó kisebbségi önkormányzat

Zsidó kisebbségi önkormányzat létrehozását kezdeményezték zsidó magánemberek. A Magyarországon élő, százezer főre becsült zsidóság kisebbséggé nyilvánítása Szegő András és Simonyi György szerint többek között azért is fontos, mert így erőteljesebben lehetne fellépni az antiszemita megnyilvánulások ellen. 

Feljelentette a miniszterelnököt Deutsch Tamás

A fideszes képviselő még az október 12-i bizottsági ülésen elhangzottak alapján döntött úgy, hogy az ügyészséghez fordul Gyurcsány Ferenc ingatlanügyei miatt. Az Apró-Gyurcsány érdekkör milliárdjainak titkait vizsgáló parlamenti bizottsági meghallgatásán Deutsch azt mondta: a Szalay utcai ingatlanok eladásával kapcsolatban "bűncselekmény elkövetésének a gyanúja" vetődik fel.

Nemzetbiztonsági füleseket kap Kövér László

Az Index értesülései szerint az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes elnöke közvetlen jelentéseket kap a hivatal munkatársaitól. Tóth András államtitkár azzal vádolta az ellenzéket, hogy törvénytelen úton szerzett titkosszolgálati információkkal gerjeszt politikai botrányokat – például a Mucuska-gate néven elhíresült Szatmári-ügyet. A titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár szerint el kell vágni azokat a csatornákat, amelyek lehetővé teszik a jogellenes hírszerzést. (Hetek)

Eltérő eredmények

Eltérő eredményeket hoznak a közvéleménykutató-intézetek a két nagy parlamenti párt támogatottságáról. A Medián felmérése szerint az összes szavazó között a Fidesz 34 százalékával szemben az MSZP-nek csak 30 százalék jut. Mást mond a Szonda Ipsos, felmérésük alapján a két párt között 3 százalékos különbség van a Fidesz javára. A Tárki-Századvég kutatása viszont az MSZP 3 százalékos előnyét mutatja az ellenzéki párttal szemben.  A közvélemény-kutatási adatok szerint valószínű, hogy jövőre csak két párt jut a parlamentbe. (Hetek)

Hit és értékek

A boldogtalan város

1755. november 1-jén, mindenszentek napján, Lisszabont hatalmas földrengés rázta meg. Akkor még nem léteztek szeizmológiai kutatások, de a történészek a szép számmal fennmaradt beszámoló (diplomáciai jelentések, a külföldi és portugál magánlevelezés, majd a Gazeta de Lisboa egyre mélyebb értékelése és kárelemzése) alapján össze tudták vetni erejét a korábbi és későbbi földmozgásokkal. 

HÁTTÉR

Téboly Irán urán

A muzulmán böjti hónap, a Ramadán utolsó napján Teheránban az Iszlám Diákegyesületek szervezete konferenciát tartott "Cionizmus Nélküli Világ" címmel. A rendezvényen négyezer egyetemista előtt beszédet mondott Mahmud Ahmanidezsád iráni elnök is, akinek szavai, miszerint Izraelt "el kell törölni a térképről", olyan megdöbbenést váltottak ki világszerte, hogy történetében először még az ENSZ Biztonsági Tanácsa is egyöntetűen kiállt a zsidó állam védelmében. John Bolton amerikai nagykövet szerint Ahmanidezsád célja egy "második holokauszt".

A varsói expressz

Az utóbbi hetekben radikális antikommunista retorikába kezdett a Fidesz. Hasonló eszközökre építette kampányát a lengyel nacionalista Jog és Igazságosság Pártja is, amely ellenfele korrupciós ügyeit kihasználva hatalmas választási sikert aratott. Kérdés, hogy a magyar ellenzék legerősebb pártja merít-e a lengyel példából?

Végképp eltörölni?

Amikor a múlt héten Ahmanidezsád iráni elnök egy cionizmusellenes konferencián kerek-perec kijelentette, majd az eufemisztikusan palesztinpárti Jeruzsálem-napnak nevezett demonstráción megismételte, hogy Izraelt el kell törölni a térképről, a világ meglepődött, ahogy a két évvel ezelőtti EU-felmérés eredményén is. Ez volt az a felmérés, amelyen arra a kérdésre, hogy ki fenyegeti leginkább a világbékét, hála a kérdezéstechnikának és a média sajátos látás- és láttatásmódjának, a közel-keleti konfliktusról egyébként saját bevallásuk szerint semmit sem tudó EU-polgárok Izraelre voksoltak.

A vereség az edzőé

Elégedett lennék, ha az országos listán több mint öt százalékkal lenne jobb eredményünk, mint a szocialistáknak – nyilatkozta lapunknak az Országgyűlés fideszes alelnöke. 

A varsói expressz

"A Fidesz egyedül nehezen tudná győzelemre vezetni a jobboldalt, szüksége lenne az MDF-fel és a MIÉP-pel való laza szövetségre is" – véli Fritz Tamás politológus, aki szerint a három pártnak – kiegészítve a Jobbikkal – meg kellene állapodnia abban, hogy nem dolgozik a másik ellen.  "Ragaszkodni kellene az antikommunizmushoz, ugyanakkor fontos, hogy az emberek egy gazdasági alternatívát is lássanak maguk előtt" – állítja az elemző, aki szerint a Fideszben megerősödött a bizonytalanság. "A magyar jobboldal sokat tanulhatna a lengyeltől" – utalt a varsói fejleményekre Fritz Tamás. Somogyi Zoltán, a Political Capital igazgatója szerint azonban a lengyel és a magyar jobboldal eltérő fejlődésen ment keresztül, így a Fidesz nem profitálna sokat egy erőteljes antikommunista kampányból.

Mindent egyszerre nem lehet

– A kettős népszavazás óta a Fidesz felhagyott az ideológiai kérdések mentén zajló politizálással, helyette a gazdasági kérdésekre teszi a hangsúlyt. A közvélemény-kutatások szerint viszont éppen ebben az időszakban jött fel Önökre az MSZP. Változtatnak a politikájukon?– Kovács László egykori MSZP-elnök örökérvény? mondását tudom idézni: nem a felméréseket kell megnyerni, hanem a választásokat. Régen rossz annak a politikai pártnak, amely pusztán a közvélemény-kutatásoktól teszi függővé, mely kérdésben milyen álláspontot követ.  A Fidesz korábban hosszú ideig azt gondolta, hogy nála van a bölcsek köve. Most különféle fórumokon, konzultációkon kérdezzük meg az embereket, vállalkozókat, gazdákat, és ezekből a gondolatokból állítjuk össze a választási programunkat.

Greenspan, az élő legenda

Az Egyesült Államok gazdaságának nagypapája, sokak szerint a megmentője: Alan Greenspan a Federal Reserve Board (Fed) elnökeként 1987 óta négy amerikai elnököt szolgált ki. 

Nem áll meg az észt

"Észtország tökéletesen készen áll arra, hogy 2007-ben bevezesse az eurót, s az átállást követő fél év alatt folyamatosan kivonja a jelenlegi fizetőeszközt, a koronát" – jelentette be a napokban Aivar Soerd észt pénzügyminiszter. A Baltikum Hongkongjaként is emlegetett ország – az inflációt kivéve – már 1998-ra teljesítette a maastrichti kritériumokat. Az életszínvonal viszont alacsonyabb a magyarnál.

Drága uniós városok

London a legdrágább, Varsó a legolcsóbb város az EU-ban – derült ki a Dresdner bankcsoport felméréséből. Az elemzők 9 uniós nagyvárosból álló mintában 250 áru és szolgáltatás átlagárát számították ki. A vizsgálat a következő sorrendet mutatta a legdrágábbtól a legolcsóbb felé haladva: London, Párizs, Frankfurt, Brüsszel, Amszterdam, Róma, Madrid, Prága és Varsó. Ezen belül London fogyasztói kosara 5,3 százalékkal drágább az EU-átlagnál, Varsóé viszont 22 százalékkal olcsóbb. A brit fővárosban a világos sör 112 százalékkal jár az uniós átlag felett, a mozijegyért pedig 55 százalékkal kell többet fizetni. Egy doboz cigaretta Londonban négyszer annyiba kerül, mint Varsóban.

KÁVÉSZÜNET

Hitler, Ceaucescu, Arafat

Erdélyben születtem, 1970-ben emigráltam Izraelbe, huszonegy évesen. Odaérkezésem után pontosan tíz perc kellett ahhoz, hogy érezzem: ez a hazám. Kivándorolni akkoriban nem volt könnyű, a romániai zsidóságot Ceaucescu pénzért adta el az izraeli államnak, családonként. Mindenkinek szabott ára volt. A feleségemmel mentem ki, aztán született meg a két fiam. Kint gazdaságtant tanultam, katona is voltam. 1990 elején felkért az izraeli külügyminisztérium, hogy a Magyarországon keresztül zajló, második exodusnak hívott orosz kivándorlást megszervezzem. 

Érezze az előnyöket

A dohányzás abbahagyása szinte azonnal érezteti jótékony hatását – derül ki a Magyar Dohányzásellenes Koalíció által ismertetett kutatásokból. Nyomja el az utolsó csikket, és …

iPod Biblia

"A Bibliát iPod formátumban a nyakába akasztva viselheti, és elektronikus felvételről hallgathatja, vagy tetszése szerint olvashatja is" – jelentette be Mark Hunt, a kiadvány gondozója, a világ legnagyobb Biblia-kiadójának, a Zondervannak a munkatársa. "Az új formátum megkönnyíti az emberek számára, hogy időt szakítsanak Isten szavának meghallgatására vagy elolvasására" – érvelt a szakember.  Ezzel a döntéssel jelentős előrelépés történt, hiszen egy neves kiadó is üzletet lát a digitális Bibliában. Korábban egy kis kaliforniai vállalkozás, a BiblePlayer egy olyan szoftvert bocsátott közre ingyenesen az interneten, amely lehetővé teszi a Biblia szövegének iPod hordozható lejátszókra való letöltését, illetve annak képernyőjén való olvasását. A szoftver "deluxe" verziója az írott szöveg mellett egy CD-ROM-on a szentírás szövegének digitális hangfelvételét is kínálja az iPod-felhasználóknak, 29 dolláros áron. (Hetek)

Kiscsapatok nagy napjai

Több meglepetéssel találkozhatunk az európai bajnokságok tabelláit böngészve. Olyan csapatok szárnyalnak, melyeknek egy-két éve még a nevét se nagyon ismerték a szurkolók. 

Dinkik: a páros magány?

A 25–35 éves magyar párok sokkal tradicionálisabban gondolkodnak a férfi és női szerepekről, mint európai kortársaik. A gyerekvállalást a fiatalok életre szóló felelősségvállalásnak tekintik, ami együtt jár a teljes önfeladással. Véleményük szerint a férfi a család feje és eltartója, a nő pedig a család lelke. Az anyaszerep mellett a társadalom elnézi a karrierre vonatkozó ambíciókat is – de csak a család után.

Ütőképes tinédzserek

Tizenéves gimnazistákra épül az NB I-es női röplabda-bajnokság egyik meghatározó csapata. A BITT Kaposvár együttese az elmúlt években úgy érte el sikereit (arany- és ezüstérem), hogy a pályán szinte csak középiskolások ütötték a labdát. Ráadásul itt dolgozik az ország legfiatalabb edzője, Pálfy Marianna is. 

Hsiao Szupin

Hsiao Szupin tajvani tízpróbázó a Kelet-ázsiai Játékokon Fotó: Reuters

A kaktusz virága

Egy norvég és egy orosz falu után Várong a föld harmadik legtisztább levegőj? települése. Ám a külső-somogyi dombvidék völgyében megbújó festői falucska más okból is nevezetes: az itt élő Hegyi Attila tizenkétezer darabos kaktuszgyűjteménye világviszonylatban is különleges. 

Adrei Makine: A francia pilóta

Andrei Makine a gorbacsovi időkben, alig harmincévesen emigrált Franciaországba. Orosz származású, francia nyelven író szerző, önéletrajzi trilógiájának harmadik része a tavaly megjelent A francia pilóta. Regényei a klasszikus orosz és francia szépírói hagyományok különleges ötvözetei. Személyes, rendkívül szuggesztív stílus jellemzi, miközben egyéni sorsokat formál háború és árvaház, barátság és szerelem, hatalmi önkény és létformává lett önfeláldozás. 
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!