hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Dinkik: a páros magány?

A 25–35 éves magyar párok sokkal tradicionálisabban gondolkodnak a férfi és női szerepekről, mint európai kortársaik. A gyerekvállalást a fiatalok életre szóló felelősségvállalásnak tekintik, ami együtt jár a teljes önfeladással. Véleményük szerint a férfi a család feje és eltartója, a nő pedig a család lelke. Az anyaszerep mellett a társadalom elnézi a karrierre vonatkozó ambíciókat is – de csak a család után.

2005-ben a Millward Brown piackutató cég tizenhárom európai és öt dél-amerikai országban végzett kutatást 25–35 éves gyermekes és gyermektelen ("dinki") városi párok között. Magyarországon különösen nagy a távolság a dinkik és a fiatal gyerekes párok között, mivel nálunk – sokkal inkább mint némely más országban – a jó szülő maximálisan alárendeli saját igényeit a gyermekei igényeinek. Ritkán jár szórakozni, egész évben gyűjt a családi nyaralásra, hétvégéken rendszeres családi program a vásárlás, kirándulás, a nagyszülők látogatása. A munkamegosztásos életvitel a jellemző. Ezzel szemben a dinkik élvezik a szabadságot, és nem sajnálják a pénzt magukra, amiért keményen meg is dolgoznak. Rendkívül kevés szabadidejüket a párok közös programokkal töltik. Úgy vélik, először megteremtik az anyagi biztonságot, lakást vesznek, utazgatnak, élvezik az életet. Mindezek után jöhet a gyermekvállalás. Érdekes módon hazánkban nem a gyerek, hanem a saját lakás jelképezi a felnőtté válást. Mivel a magyar fiatalok egy materialista társadalomban élnek, félelmeik is anyagi jellegűek – állapítja meg a tanulmány. A legjobban a munkahelyük és a versenyképességük elvesztésétől, az anyagi visszaeséstől rettegnek. Alakjuk elvesztése miatt sok nő tart a negatív társadalmi megítéléstől.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetéssel vagy belépéssel tudja elérni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!