hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kasmír a földrengés után sem nyugszik
Terror Újdelhiben

2005. 11. 08.
Véres terrorakciók sora rázta meg az indiai fővárost az elmúlt hétvégén. Az összehangolt robbantások legfőbb célpontjai az ünnepi bevásárlásra készülő civilek voltak. Indiai terrorelhárító szervek szerint a nyomok Pakisztánban működő iszlám szélsőséges csoportokhoz vezetnek.



A piactéri robbantás helyszíne Újdelhiben Fotó: Reuters

A szombaton Újdelhiben szinte egy időben végrehajtott három merénylet összesen hatvanegy halálos áldozatot követelt, a sebesültek száma pedig meghaladja a kétszázat. Az egyik esetben a sofőr és a kalauz lélekjelenlétének köszönhetően sikerült minimálisra csökkenteni a pusztítást. Ők ugyanis egy gyanúsnak látszó gazdátlan csomagot észlelve hirtelen mindenkit leszállítottak a 14 milliós főváros déli részén közlekedő járműről, aminek köszönhetően a robbanás itt nem követelt halálos áldozatokat. 

A város két másik pontján, a Pahargandzs és a Szárodzsini Nagar kerületekben található zsúfolt piacokon azonban hatalmas pusztítást végzett a detonáció. Az áldozatok között sok gyermek, közöttük legalább egy héthónapos csecsemő is volt. Egy a Daily Telegraph-nak nyilatkozó riksahajtó szerint, aki a pahargandzsi robbantás szemtanúja volt, "az óriási erej? lökés után mindent belepett a füst, és nem lehetett mást hallani, mint gyerekek és asszonyok sírását". A szárodzsini piacnál a szemtanúk beszámolója szerint a föld is megmozdult a detonáció hatására, az emberek teste a felismerhetetlenségig megroncsolódott. Az akciók időzítése sokkhatásként érte az indiai társadalmat, hiszen azok pontosan a hindu nemzeti ünnep előestéjén történtek. A diuváli, azaz a fény ünnepe India-szerte megtartott ünnep, amikor az indiaiak – hasonlóan a nyugati kultúrkör karácsonyához – ajándékokkal lepik meg szeretteiket. 

Bár az indiai kormányzat már az elkövetés napján leszögezte, hogy terrortámadás történt, a felelősök megnevezésével kapcsolatban eleinte igen óvatosan nyilatkozott. A hét elejéig több mint harminckét a robbantással összefüggésbe hozható gyanúsítottat tartóztattak le a hatóságok, mire a nyomozás állásáról, illetve a tettesek mögött álló szervezőkről minimális információt a sajtó rendelkezésére bocsátottak. Tény azonban, hogy a robbantásokat megelőző órákban kezdődtek meg a tárgyalások Pakisztán és India között a vitatott Kasmír tartományt elválasztó, mindkét oldalról rendkívüli erőkkel őrzött de facto határvonal egyes részeinek megnyitásáról. A tárgyalások célja ésszer? megállapodás elérése, aminek most szomorú apropója a részben pakisztáni ellenőrzés alatt álló Kasmírt ért földrengés, illetve az ez által létrejött humanitárius katasztrófának az enyhítése lenne. A jelenleg demarkációs vonalként is szolgáló határsáv helyenkénti megnyitása révén segélyszállítmányok indulhatnának útnak Kasmír pakisztáni felére, illetve a határ két oldala mentén kettészakadt családok egymásra találásával esetleg elindulhatna az enyhülés a vitatott tartomány miatt már két háborút is vívott – nem mellesleg – atomhatalmak között.

Bár Pervez Musarraf pakisztáni elnök a robbantások másnapján tízperces telefonbeszélgetésben részvétét fejezte ki az áldozatok miatt, és a nyomozás feltétel nélküli segítéséről biztosította Manmohan Szing indiai miniszterelnököt, az újdelhi kormány hivatalos álláspontja szerint "továbbra is szomorúan konstatálják a robbantásokkal kapcsolatban kimutatható (terrorista csoportok által biztosított) külső támogatást", utalva ezzel több, Pakisztán területéről irányított szélsőséges iszlámista csoportra.

A londoni merénylethez több szempontból is hasonlító, Újdelhiben elkövetett terrorakciókért egy muzulmán csoport vállalta magára a felelősséget. Egy magát Ahmed Jaár Gaznávinak nevező személy szerint az akciót egy eddig kevéssé ismert terrorbrigád, az Iszlámi Inkilábi Mahaz (Iszlám Felkelés Front) nev? szervezet hajtotta végre. A bejelentést a Kasmíri Hírszolgálatnak telefonon eljuttató személy a robbantások okaként arra hivatkozott, hogy "a muzulmán milicisták létszáma megcsappant az indiai biztonsági erők akcióinak és a földrengésnek az eredményeképpen" – közölte a Daily Telegraph. Szakértők szerint a csoport mögött valójában a pakisztáni főhadiszállású, az al-Kaidához közel álló iszlámista Laskár-i-Tajaba, az egyik legnagyobb kasmíri terroristasejt áll. 

Ha lehet a barbár pusztításnak ezt a fajtáját számokban mérni, az Indiában elkövetett terrorizmus mára ijesztő méreteket öltött. A terrorista csoportok tevékenységét statisztikai adatokká formáló Dél-Ázsiai Terrorizmus Portál szerint (SATP) az indiai szubkontinensen 1994-től 2005 júniusáig nem kevesebb mint ötvenezer ember halt meg terrorizmus miatt. A szervezet által közölt adatok szerint ebből csaknem huszonnégyezren maguk a terroristák váltak áldozattá, az áldozatok közül további közel húszezer személy civil volt, a biztonsági erőknek a terror elleni harcban elesett tagjai pedig hétezernél is többen voltak a vizsgált tizenegy éves időszak alatt. 

A portál terrorizmus-szakértője, Judáj Bászkár szerint "India a legnagyobb számokat produkálta a terrorizmushoz kötődő események terén, mind az elkövetett akciók számát, mind pedig az egyes válságok időben történő elhúzódását tekintve." 

A Kasmírban az indiai biztonsági erők által lefoglalt fegyverek mennyisége is jelzi a helyzet súlyosságát. 

A vitatott tartományban eddig harmincezer kalasnyikov gépfegyvert, hatvanezer kézigránátot és több tonnányi RDX robbanóanyagot sikerült lefoglalnia az indiai hatóságoknak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!