hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Válsággal küzd Bush
Elnökségének legnehezebb hete volt

2005. 11. 08.
Bush elnök népszerűsége és támogatottsága eddig nem látott mélypontra zuhant az elmúlt hónapban, miközben heves politikai csaták jellemzik az amerikai belpolitikát: a republikánusok és demokraták közötti ellentétek a múlt hétvégén éleződtek ki, a CIA kiszivárogtatási ügyének reflektorfénybe kerülésével, illetve a Legfelsőbb Bíróság új bírójelöltjének megnevezésével.



New York-i diáktüntetés Bush ellen. Nem akarnak harcolni Fotó: Reuters

A demokraták keményen támadnak: az iraki háború megindításával kapcsolatos hírszerzési botrány kivizsgálását követelik a szenátusban, méghozzá szokatlan módon zárt üléseken. Az iraki háború körüli viták a "Plame-gate" ügyének újabb fejezetei kapcsán kerültek előtérbe. Múlt pénteken hivatalosan vádat emeltek Lewis Libby, Dick Cheney amerikai alelnök főtanácsadója és hivatalának vezetője ellen hamis eskü, az igazságszolgáltatás akadályoztatása és a hatóságok félrevezetése vádjával. Libbyt akár harminc év börtönre is ítélhetik, ha mindegyik vádpontban bűnösnek találják, és 1,25 millió dollár bírságot szabhatnak ki rá. A vádemelés bejelentését követően Libby lemondott hivataláról, melyet az alelnök mély sajnálattal elfogadott. Libby kulcsszerepet játszott az Irak ellen indított háború előkészítésében.

Bush elnök egyik legbizalmasabb tanácsadója, Karl Rove ellen is tovább folyik a vizsgálat; lemondását már követelik a demokraták. A republikánusok azonban hangsúlyozzák, hogy a megvádolt személy mindaddig ártatlannak
tekinthető, amíg nem bizonyítják bűnösségét. 

A vizsgálat Valerie Plame Wilson titkos CIA-ügynök személyazonosságának kiszivárogtatása körül kezdődött 2003-ban. Libby a testület előtt többször is ellentmondásba került saját állításaival, mivel többek között azt állította, hogy Valerie Plame nevét újságíróktól hallotta, majd kiderült, hogy egy hónappal korábban az alelnöktől értesült Plame kilétéről. 

Egyes vélemények szerint Valerie Plame nevét bosszúból szivárogtatták ki, mivel férje, Joseph Wilson volt amerikai diplomata cáfolta Bush azon állítását, hogy Szaddám Huszein rezsimje fegyverkezési programja számára uránércet akart volna vásárolni Nigériában, és élesen bírálta az iraki háborút is. 

A helyzetet nehezíti az a tény is, hogy a múlt héten az Irakban elesett amerikai áldozatok száma elérte a kétezret, majd a héten több bombatámadás során újabb veszteségek érték az amerikai hadsereget. 

Bush presztízsének az is sokat ártott, hogy a Legfelsőbb Bíróság megüresedett bírói székének betöltésére előterjesztett jelöltje, a sok republikánus által is alkalmatlannak tartott Harriet Miers a héten visszalépett. Az elnök most azt reméli, hogy új jelöltjével sikerült kiengesztelnie konzervatív támogatóit. Samuel Alito jelölését valóban pozitív fogadtatásban részesítették republikánus körökben. A demokraták azonban csalódásukat fejezték ki, mivel szerintük Alito túl radikális. Az új bíró a visszavonuló Sandra Day O\'Connor helyét venné át, aki gyakran jelentette a mérleg nyelvét olyan kényes ügyekben, mint az abortusz, a pozitív diszkrimináció, a halálbüntetés vagy a vallás gyakorlása közterületen. 

A republikánusok szerint Alito képzettsége és alkalmassága a pozícióra vitathatatlan, így az év vége előtt szeretnének szenátusi szavazást tartani személyéről. Azonban kemény politikai csata várható a demokraták részéről, akik már az obstrukció lehetőségét fontolgatják, mivel véleményük szerint Bush olyasvalakit választott, aki drasztikusan megváltoztatná a bíróság erőegyensúlyát.

A fentieken túl számos egyéb tényező is kedvezőtlenül alakult az elnök számára, a magas energiaárak következtében kialakuló gazdasági helyzetért és a Katrina hurrikán válságának kezeléséért is éles bírálatok érték a szövetségi kormányt. Ugyanakkor Dwight Eisenhower óta minden újraválasztott amerikai elnök valamilyen krízist élt át elnökségének második ciklusában. Richard Nixonnak a Watergate-botrány az elnökségébe került. Ronald Reagan elnöksége során, 1986-ban fény derült arra, hogy fegyvereket adtak el titokban Iránnak. Az ügyletben több fehér házi tanácsadó is érintett volt. 

Bill Clinton esetében pedig a Monica Lewinsky-ügy okozott botrányt. Az utóbbi két elnöknek sikerült a válságon túljutnia, és elnökségüket a közvélemény többségének támogatásával zárták. Az elemzők szerint azonban Bush elnök helyzete nehezebb, mint elődeié. A republikánusok és az elnök azonban mindent megtesznek helyzetük stabilizálásáért. Három hónapon belül sor kerül az elnök országértékelő beszédére, mely tanácsadói szerint lehetőséget fog adni számára, hogy a jövő őszi kongresszusi választások előtt új lendületet adjon politikájának.

Szuperbíró Philadelphiából

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!