hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2009. 06. 19. (XIII/25) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Tüntetések Iránban: meddig tart ki az ellenzék?

Nehéz eldönteni, mi zajlik Iránban: a narancsos, rózsás és ehhez hasonló „színes” kelet-európai mozgalmakhoz hasonló – ez esetben: zöld – forradalom, vagy a Nyugat megtévesztésére gondosan megtervezett színjáték, esetleg a kettő ismeretlen arányú egyvelege. Megfigyelők szerint ugyanis az iszlám köztársaság politikáját és atomfegyverkezési programját az elnökválasztás kimenetele, ahogy eddig, úgy most sem befolyásolja. A CNN-en látható Ahmadinezsád-ellenes tömegtüntetések képei ellenére Barack Obama igyekezett hűteni a várakozásokat, mondván: nincs jelentős különbség a jelenlegi elnök és kihívója, Mir Hoszein Muszavi között.

Netanjahu tárgyalna a palesztin államról

Bár Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő politikai üzenetében Izrael polgáraihoz szólt, a beszéd címzettje elsősorban Barack Obama, amerikai elnök volt, és a kairói beszéd „filozófiai” vitairataként is felfogható.

Belföld

Most szeresd a Balatont!

Nem kívánnak lemondani a nyaralásról a válság miatt a magyarok, inkább rövidebb időre utaznak el. A legnépszerűbb hazai úticélnak számító Balaton környékén idén a kulturális turizmus hódít – közben pedig épp a nadrágszíjhúzás az, ami ziccerhelyzetbe hozhatja a magyar tengert.

A jóléti rendszer vége

A szocpol és a lakáshitel-támogatások június 30-ig igényelhetők, azután megszűnnek. A családi pótlék értékét két évre befagyasztják. Jövő áprilistól kezdve a GYES és a GYED a kisgyermek 2 éves koráig lesz csak folyósítható, magyarul az eddigi három évről kettőre csökken majd a kismamák gyermekgondozási támogatása. Ez annak ellenére valószínűsíthető, hogy a már elfogadott törvényjavaslatot a köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte a parlamentnek. Megannyi megszorítás, a nyugdíjaktól a gyesen át a lakástámogatásokig - az IMF-hitel kemény feltételeket ír elő, a mozgásterünk szinte nulla.

Szűk esztendő

Kora tavasszal még abban reménykedtek az agrárium szereplői, hogy a mezőgazdaság a válság idején is tartja magát, sőt javít az amúgy kiábrándító gazdasági mutatókon. Az időjárás miatt azonban nehéz helyzetbe került az ágazat, ami az alapélelmiszerek drágulásához vezethet. A hónapok óta tartó aszály miatt kevesebb és rosszabb minőségű gabonatermés várható, a jégkárok pedig a gyümölcs árát drágítják. A júliustól érvénybe lépő áfaemeléssel együtt akár 10 százalékos is lehet az áremelkedés.

Mint a géppuskaropogás

A háztetők helyén fekete fóliák éktelenkednek, melybe olykor bele-belekap a szél, az itt élők már kezdik megszokni ezt a susogó hangot. Az emberek arca megviselt, lesújtó látványt nyújt még mindig néhány szabolcsi település a június 7-ei jégkár után. Számos károsultnak nemcsak anyagi, hanem lelki segítségre is szüksége van a történtek feldolgozásához. Ebben működik közre a katasztrófavédelem pszichológus-csoportja.

Hatalomra készül a százfejű sárkány

Itthon kormányzásra, Brüsszelben pedig a trianoni határok ledöntésére készül a Jobbik. Ez derült ki a párt vezetőinek elmúlt napokban tett nyilatkozataiból. Vasárnap Ópusztaszeren tartottak csúcstalálkozót a nemzeti radikális vezetők, ahol a jövőbeni együttműködés lehetőségeiről tárgyaltak.

Rafinált manipulációk a Tisztelt Házban

„Ez volt a legnagyobb szervezett hazugság a parlament történetében” – így kommentálta az MSZP frakcióvezetője, hogy a képviselők ismét leszavazták a Legfelsőbb Bíróság elnökének jelölt Baka Andrást. Bár a Fidesz és a szocialisták is megígérték, hogy támogatják a köztársasági elnök jelöltjét, a titkos szavazás során mégsem jött össze a szükséges szavazatszám. Valaki nem mondott igazat.

Hit és értékek

Martin Luther King munkatársa: Aki képtelen a kommunikációra, az hajlamos az erőszakra

„Az erőszak azoknak a nyelve, akik nem tudják kifejezni magukat” - állítja Bernard LaFayette professzor,aki szerint a magyarországi kisebbségellenesség gyökere is hasonló az amerikaihoz, így a megoldások is közösek lehetnek. (2009. 02. 27.)

Jézus-per Ábrahám városában

Próbaper zajlik Izraelben. A Nachalat Jesua (Jézus Öröksége) nevű Beer Seva-i zsidókeresztény gyülekezet a helyi szefárd főrabbi, Jehuda Deri ellen indított kártérítési pert, mert annak ultraortodox hívei erőszakba torkolló támadást hajtottak végre istentiszteletük ellen.

Ahová te mész, oda megyek én is

Groszmann Szilvia 1926-ban született a volt Osztrák-Magyar Monarchia területén. Az ungvári zsidó család olyannyira magyarnak tartotta magát, hogy a trianoni béke után sem volt hajlandó felvenni a cseh állampolgárságot. Szilvia ezért „hontalan" volt egészen addig, amíg a második világháború után Izraelbe nem költözött. A 83 éves magyar nénivel, aki túlélt két kivégzést is, fia társaságában haifai otthonában beszélgettünk.

HÁTTÉR

2009. június 19-ei számunkban írták

A nagybeteg és a hiányzó harang

EU-csúcs – Újabb gázválság?

Pénzügyi válság ellen ellenőrző központ, az energiabiztonságért új energiaközpont. Az unió vezetői az e heti brüsszeli EU-csúcson igyekeznek kiutat találni a gazdasági és pénzügyi krízisből, illetve megelőzni egy újabb gázválságot. Lettországot az unió és az IMF drákói szigorral menti. Magyarország szeretne kevesebbet fizetni a felzárkóztatási alapokba.

Rázkódik a nyugdíjrendszer

Magyarországon több mint 3 millió nyugdíjas él. Ellátásuk másfél ezer milliárd forint pluszköltséget jelent az államnak, legalább ekkora hiány jellemzi ugyanis a nyugdíjkasszát. Az elöregedő társadalomban eleve kevesen fizetik a nyugdíjjárulékot, ráadásul a dolgozó emberek harmada után senki nem, vagy csak alig fizet járulékot. Magyarország hitelfelvevő képessége drasztikusan leromlott, a nyugdíjreform elodázhatatlanná vált.

Az első magyar nő, aki megmászta a Mount Everestet

Eljutott már Önhöz az a bizonyos csúcsfotó? Azt olvastam, hogy a nagy hideg miatt a csúcson nem működött a fényképezőgépe, és egy serpa segítette ki.

A Duna az jön

„A Dunára figyelni kell! Mer’ a Duna az jön!” Bacsó Péter ma már klasszikusnak számító filmje, A tanú főhősének, Pelikán József gátőrnek mondatai a szakma örökérvényű igazságát fogalmazzák meg. A gátőr élete a folyóval van összenőve, az életét ez a kapcsolat ütemezi, a folyóval kel és fekszik. „Pelikán elvtárs szállóigévé lett szavai minden korombeli gátőr fülében ott visszhangzanak, és szinte kultikus jelentéstartalommal bírnak” – mondja Zsolt, akit a szabadság iránti olthatatlan szomj hozott a gátőrök közé. A víz, a természet, az állatok szeretete, a csendes magány iránti sóvárgás mind benne van ebben a szakmában – állítja a Körös-melléki gátőr.

Élj úgy, mint egy ikáriai!

A kilencvenéves kor manapság igen nagy megbecsülést vált ki az emberekből rohanó világunk legnagyobb részében. Ez azonban a világ némely pontján egyáltalán nem számít magas életkornak – ezek az úgynevezett „kék zónák”, ahol a lakosság nagy százaléka 7-10 évvel hosszabb ideig él, mint az átlagos európai vagy észak-amerikai.

Az utolsó európai keresztapa

Alekszej Kudrin orosz pénzügyminiszter prognózisa szerint Fehéroroszországot jövőre teljes fizetésképtelenség, államcsőd fenyegeti. Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök ezek után nyilvánosan a politikus elmezavarára utalt és arra, hogy egy húron pendül a minszki ellenzékkel.

Az utolsó lágerőr?

A világszerte egyre gátlástalanabb formában megjelenő történelemhamisító holokauszttagadás és a neonáci eszmék fellángolása Európa-szerte – például az újraegyesített Németországban és sajnálatos módon Magyarországon is – különleges jelentőséget adnak John Demjanjuk háborús bűnökkel vádolt egykori lágerőr perének.

Nagykoalíciós összekacsintás ügynökügyben

A Kádár-rendszer tömeggyilkosság révén született. Nagy Imre miniszterelnök és mártírtársai, Maléter Pál honvédelmi miniszter és Gimes Miklós újságíró 1958. június 16-ai kivégzése az újkori magyar történelem legkegyetlenebb megtorlássorozatának hátborzongató állomása volt.

KÁVÉSZÜNET

Galaktikus világrekord

Egy hét alatt mintegy 46 milliárd forintot költött két új játékosra a Real Madrid új elnöke, Florentino Pérez. Kakával és Cristiano Ronaldóval véget érhet a „királyi gárda” vesszőfutása a nemzetközi porondon, ugyanis hat éve nem jutottak túl a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjén.

Mrs. America

A világ első számú demokráciájának első számú asszonya, Michelle Obama az elmúlt hetekben Európa országaiban fordult meg elnök férje oldalán. A választási időszak során széles mosolyáról, erőteljes kampánybeszédeiről, formabontó ízlésvilágáról megismert politikusfeleség szerepe a jelek szerint az elkövetkezendő években igencsak meghatározó lesz mint támogató, független, trend- és stílusalkotó first lady egyszerre.

Virágzuhatag Kámban

Az ország legnagyobb arborétuma szemkápráztató virágzuhatagba öltözött. A havasszépe szín-, forma- és illatkavalkádjával ámulatba ejti a látogatókat. A Vasi Hegyhát Jeli Arborétumát a tömeges virágzás tette Európán is túl híressé. A park érdekessége, hogy a telepítéseket világrészenként, növényföldrajzilag ültették össze.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!