hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nagykoalíciós összekacsintás ügynökügyben
Legyen világosság!

2009. 06. 20.
A Kádár-rendszer tömeggyilkosság révén született. Nagy Imre miniszterelnök és mártírtársai, Maléter Pál honvédelmi miniszter és Gimes Miklós újságíró 1958. június 16-ai kivégzése az újkori magyar történelem legkegyetlenebb megtorlássorozatának hátborzongató állomása volt.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc vérbe fojtását követő - öt (!) éven keresztül húzódó - bosszúhadjárat alatt bizonyíthatóan legalább 229 embert küldtek bitóra a vérbírák a forradalomban, illetve ellenállásban való részvételük miatt. Ehhez adódik még a karhatalmista (pufajkás) erőszak és az 1956. november 10-e utáni megtorló típusú sortüzek jelentős számú halálos áldozata, továbbá a vizsgálati fogság alatt elhunytak. A bebörtönzöttek és az internáltak száma a harmincezret is meghaladja, nem is beszélve az állásukból elbocsátottakról és a rendőri felügyelet alá helyezettekről, meg a közel kétszázezer menekültről. Kegyetlensége, tömegessége és időtartama miatt a kádári megtorlás az 1848-49-es szabadságharcot és a második világháborút követő eljárások méreteit is jócskán meghaladta.

„Monda pedig az Úr: Mit cselekedtél? A te atyádfiának vére kiált én hozzám a földről. Most azért átkozott légy e földön, mely megnyitotta az ő száját, hogy befogadja a te atyádfiának vérét a te kezedből" - így szól a Teremtő örök érvényű ítélete Káinra és a mindenkori gyilkosokra. A Kádár-rendszer erkölcsileg már a megszületése pillanatától pusztulásra volt ítélve.

Az '56-os mártírok három évtizeden át állatias körülmények között, gazrengeteggel borított, jeltelen sírokban hevertek. Amikor 1989. június 16-án végre eljött a végtisztesség megadásának lehetősége, történelmi esély nyílt a társadalmi katarzisra, a jó és rossz néven nevezésére, a rendszerváltás erkölcsi alapjainak megteremtésére, új kezdetre. Természetfölöttinek tűnő jel volt, hogy három héttel a temetés után Kádár János éppen azon a napon halt meg, amelyen a Legfelsőbb Bíróság rehabilitálta Nagy Imrét és társait.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!