hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tüntetések Iránban: meddig tart ki az ellenzék?
Zöldhullám

2009. 06. 20.
Nehéz eldönteni, mi zajlik Iránban: a narancsos, rózsás és ehhez hasonló „színes” kelet-európai mozgalmakhoz hasonló – ez esetben: zöld – forradalom, vagy a Nyugat megtévesztésére gondosan megtervezett színjáték, esetleg a kettő ismeretlen arányú egyvelege. Megfigyelők szerint ugyanis az iszlám köztársaság politikáját és atomfegyverkezési programját az elnökválasztás kimenetele, ahogy eddig, úgy most sem befolyásolja. A CNN-en látható Ahmadinezsád-ellenes tömegtüntetések képei ellenére Barack Obama igyekezett hűteni a várakozásokat, mondván: nincs jelentős különbség a jelenlegi elnök és kihívója, Mir Hoszein Muszavi között.

Elszabadultak az indulatok Iránban, miután bejelentették, hogy Mahmúd Ahmadinezsád jelenlegi államfő a szavazatok több mint 62 százalékával már az első fordulóban győzött az elnökválasztáson. Legnagyobb ellenfele, a reformistának tartott Muszavi pedig kevesebb, mint 34 százalékot szerzett, ami a megfigyelők szemében gyanúsan kevésnek tűnik. (A hivatalos eredmények szerint az ellenzéki jelölt saját választókörzetében sem szerzett többséget, miközben Ahmadinezsád több városban az öt évvel ezelőtti 20 százalékhoz képest most 70 százalék körüli eredményt ért el.)

Az ellenzék nem ismeri el az eredményeket, és nagyszabású tiltakozó akcióba kezdett - igaz, a megmozdulások Teheránon kívül csak egy-két várost érintenek. A rendőrök, valamint a hatalomhoz közel álló félkatonai gárdisták keményen léptek fel a felbőszült tüntetők tízezreivel szemben: gumibotokkal és könnygázzal igyekeztek oszlatni őket. Lapzártakor legalább hét halálos áldozata van a zavargásoknak, de ezek körülményeiről egyelőre semmit sem lehet tudni. Több mint száz személyt tartóztattak le, köztük a reformisták vezetőit, politikusokat, értelmiségieket, aktivistákat és újságírókat. A Riporterek Határok Nélkül elnevezésű szervezet arról számolt be, hogy a választások óta legalább tíz iráni újságírót vettek őrizetbe, és nem lehet tudni, hol tartják fogva őket, valamint, hogy olyanokat is elvittek a hatóságok, akik mobiltelefonokkal készítettek fényképeket. A bizonytalanságot tovább fokozzák az olyan - utólag megalapozatlannak bizonyult - hírek miszerint az áldozatok száma több tucatra rúg, vagy az, hogy a rendőrség letartóztatta Muszavit.

A hatóságok nagyszabású támadást indítottak a kommunikációs eszközök ellen is annak reményében, hogy így sikerül megfékezniük a tiltakozókat. Már a voksolás alatt nem lehetett SMS-eket küldeni Teheránban, mivel az ellenzéki jelöltek szöveges üzenetekkel próbálták mozgósítani a fiatalokat. Az internethasználatban is fennakadások voltak tapasztalhatóak: nem voltak elérhetőek azok a közösségi portálok, amelyeket előszeretettel használnak az ellenzékiek. A BBC pedig arról számolt be, hogy Irán komoly technikai eszközöket is bevetett az elmúlt napokban annak érdekében, hogy zavarja a perzsa nyelvű televíziós szolgáltatásukat, mely egyébként rendkívül nézett a térségben. A rendőrök egy olasz televízióstábot is megtámadtak, és a forgatott anyagot elkobozták tőlük.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!