hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A jóléti rendszer vége
Mire számíthatnak a családok?

2009. 06. 20.
A szocpol és a lakáshitel-támogatások június 30-ig igényelhetők, azután megszűnnek. A családi pótlék értékét két évre befagyasztják. Jövő áprilistól kezdve a GYES és a GYED a kisgyermek 2 éves koráig lesz csak folyósítható, magyarul az eddigi három évről kettőre csökken majd a kismamák gyermekgondozási támogatása. Ez annak ellenére valószínűsíthető, hogy a már elfogadott törvényjavaslatot a köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte a parlamentnek. Megannyi megszorítás, a nyugdíjaktól a gyesen át a lakástámogatásokig - az IMF-hitel kemény feltételeket ír elő, a mozgásterünk szinte nulla.

Gyes, gyed

Sólyom László köztársasági elnök múlt héten megfontolásra visszaküldte a parlamentnek a gyermekvédelmi és családtámogatási törvények módosítását, mert nem értett egyet a gyes jogosultsági idejének háromról két évre történő csökkentésével. Indoklásában az áll: valóban össznépi érdek az édesanyák foglalkoztatásának növelése, de fontos lenne, hogy az anyák továbbra is szabadon dönthessenek a munkába való visszatérésükről. Sólyom szerint ehhez nem kényszerítő erejű korlátozásokra, hanem ösztönző intézkedésekre - a bölcsődei férőhelyek számának növelésére vagy a részmunkaidős munkavállalás biztosítására - lenne szükség.

Az Országgyűlés által több hete elfogadott törvénymódosítás a gyes és gyed folyósítási idejét két évben maximalizálja, valamint a családi pótlékot két évre befagyasztja. A leglényegesebb változás a gyes folyósítási idejének megváltozása: ez az új szabályozás szerint csak a gyermek 2 éves koráig jár majd. A gyermeknevelési támogatás pedig, amit a nagycsaládosok igényelhettek a legkisebb gyermek 3-tól 8 éves koráig, 2 éves kortól lesz igényelhető.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!