hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Rafinált manipulációk a Tisztelt Házban
Valaki hazudik

2009. 06. 20.
„Ez volt a legnagyobb szervezett hazugság a parlament történetében” – így kommentálta az MSZP frakcióvezetője, hogy a képviselők ismét leszavazták a Legfelsőbb Bíróság elnökének jelölt Baka Andrást. Bár a Fidesz és a szocialisták is megígérték, hogy támogatják a köztársasági elnök jelöltjét, a titkos szavazás során mégsem jött össze a szükséges szavazatszám. Valaki nem mondott igazat.

Egy éve nincs az országnak főbírója, miután az Országgyűlés hétfőn másodszor is elutasította Sólyom László mostani jelöltjét. A szavazás után a köztársasági elnök szemmel láthatóan megrendülve állt a szintén meglepett újságírók elé, miután bebizonyosodott, hogy ugyan többségben voltak az igenek, de ezúttal sem volt elegendő támogatás Baka András jelölése mögött: a parlamentben 184 igen, 108 nem és 54 érvénytelen szavazattal nem született kétharmados többség.

„Meg kell gondolni, hogy van-e értelme főbírót jelölni egy ilyen összetételű parlamentnek" - reagált az eseményekre kissé sértetten Sólyom László, aki szerint a Ház szavahihetősége kérdőjeleződött meg, amikor nem támogatták a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának korábbi magyar bíráját. A voksolás előtt a két nagy frakció támogatásáról biztosította a jelöltet, ám mivel a szavazás titkos volt, sose derül ki, pontosan mi történt.

A két nagy parlamenti párt a szavazás után kölcsönösen egymást vádolta a főbírójelölt elutasítása miatt, és mind Répássy Róbert (Fidesz), mind Tóbiás József (MSZP) kutyakomédiának nevezte a történteket. Navracsics Tibor bejelentette, hogy a Fidesz-KDNP kivonul a Parlament ülésterméből, és nem vesz részt a további törvényalkotásban. Mesterházy Attila (MSZP) szerint a mostani szavazás volt a „legnagyobb szervezett hazugság a parlament történetében", ezért kérték a szavazás megismétlését, de ezúttal nyilvános formában. A Fidesz ezt a javaslatot a házbizottság ülésén nem támogatta, mivel szerintük ez házszabályellenes lenne.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!