hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ahová te mész, oda megyek én is
„Biztos úr kérem, inkább maga lőjön le, mint a nyilasok!”

2009. 06. 20.
Groszmann Szilvia 1926-ban született a volt Osztrák-Magyar Monarchia területén. Az ungvári zsidó család olyannyira magyarnak tartotta magát, hogy a trianoni béke után sem volt hajlandó felvenni a cseh állampolgárságot. Szilvia ezért „hontalan" volt egészen addig, amíg a második világháború után Izraelbe nem költözött. A 83 éves magyar nénivel, aki túlélt két kivégzést is, fia társaságában haifai otthonában beszélgettünk.

1939-ben a családja Pozsonyból Pestre költözött. Hogy élte túl a háborút?

- Engem egy magyar rendőr mentett meg, akinek sajnos nem tudom a nevét. Édesanyámmal együtt 1944-ben a Katona József utcából szedtek össze és irányítottak a Parlament előtti térre. Hiába volt svéd menlevelünk, ez akkor már semmit nem számított. Ott aztán négyes sorokba állítottak minket a rendőrök. Közben már messziről láttam, hogy géppisztolyos nyilasok közelednek. Amikor az egyik rendőr mellém ért, gondolkodás nélkül mondtam: „Biztos úr kérem, inkább maga lőjön le, mint a nyilasok!" ő erre a vállamra tette a kezét, és azt mondta: „Nem fogja senki lelőni, elviszem magukat a téglagyárba." Ekkor kicsit megnyugodtam. El is indítottak minket, de aztán amikor a Margit-szigethez értünk, én kiléptem a sorból, úgy tettem, mint akinek a cipő­fűzőjét kell megkötnie. Eldöntöttem, hogy én nem megyek tovább. Apámat munkaszolgálatba vitték, az öcsémet deportálták, én mindenáron szökni fogok. Először a Váci utca felé vettem az irányt, mert tudtam, hogy ott van egy csoport, amely hamis papírokat állít elő. Hirtelen megláttam a nagybátyámat az út másik végén. Segítségért akartam kiabálni, de nem hívhattam a nevén Móric bácsit, mert az is túl árulkodó lett volna, ezért inkább „Marci bácsinak" neveztem! Szerencsém volt, hogy meghallotta a nagy forgatagban, és végül segített egy árvaházban elbújni.

Ettől kezdve már biztonságban volt?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!