hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2009. 06. 26. (XIII/26) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Elűzték a romániai romákat

Mintegy száz romániai állampolgár elhagyni készül Észak-Írországot, miután az elmúlt héten rasszista támadás miatt menekülni kényszerültek belfasti otthonaikból.

Kételkedők nagygyűlése

Az euroszkeptikus megnyilvánulásokról és belpolitikai csatározásokról elhíresült cseh uniós elnökség záró csúcstalálkozójáról néhány hónapja még sokan azt gondolták, érdektelenségbe fog fulladni. Ennek ellenére a kétnapos tanácsülésen végül olyan aktuális és sürgető kérdések kerültek terítékre, mint a pénzügyi szervezetek európai szintű felügyelete, a Lisszaboni Szerződés jövője és Barroso bizottsági elnök újrajelölésének kérdése.

Burkaháború - Szabadságjog vagy a női elnyomás jelképe?

Franciaországban újra napirendre került a muszlimok viseletének kérdése, azt követően, hogy maga az elnök karolt fel egy képviselői kezdeményezést, amely megtiltaná a nőknek a burka viseletét.

Belföld

Terrorizmussal gyanúsítják Budaházyt

A terrorizmus csírái Magyarországon is megjelentek, ám jelenlegi szintjén még megelőz­hető a kiterjedése és végletes eldurvulása. A terrorizmus gyanújával a napokban őrizetbe vett Budaházy Györggyel kapcsolatban a szélsőjobboldali táboron kívül is megoszlanak a vélemények: vannak, akik a Hamasszal említik egy lapon, mások szerint csak egy mártíromságra hajlamos, zavaros ideológiájú, magányos „hős”.

Aranyföld

Az utóbbi harminc év legnagyobb dunántúli szénhidrogén-felfedezésének nevezte a Dráva-menti kutatásokat a Mol szakembere. A szenzációként tálalt munkálatok több éve folynak – a polgármesterek közben egyetlen új munkahelynek is örülnének.

Magyar változó Fórum

Lehallgatási botrány, sikeres EP-szereplés, kizárások és kilépések. Mindez belefért az MDF elmúlt néhány hónapos történetébe. A kilépők szerint irányváltás történik, a kizártak még mindig MDF-esnek tartják magukat, a párt vezetése szerint most haladnak végre jó úton.

Öt szekértábor akarja megmenteni az MSZP-t

Az MSZP egyre jobban kezdi elveszteni komoly kormánypárti arculatát, mivel az elmúlt napokban leginkább egy kocsmai alkudozáshoz hasonló tárgyalásfolya-matba sikerült belelavíroznia magát a párt elitjének. Bár az egyezkedő felek mindegyike azt állítja, hogy a magyar baloldalt akarják megmenteni a csúfos választási vereségtől, kívülről nézve mégis szimpla hatalmi harcnak tűnnek a szocialisták között zajló folyamatok.

Hit és értékek

Imádkozhatott-e együtt Mózes, Jézus és Mohamed?

Barack Obama úgy fogalmazott meg június 4-ei kairói beszédében békeüzenetet az iszlám világ felé, mintha bizony sejtelme sem lenne arról, hogy a muszlim vallás a „hitetlenekkel" kötött békét bűnnek tekinti. Miközben a „Szent Koránból" idéz néhány mondatot a békeszeretetről, teljesen figyelmen kívül hagyja, hogy az iszlámnak alaptanítása a kötelező fegyveres, hódító háború a nem muszlim területek irányában.

HÁTTÉR

„Euró” arab módra

Nemrég hivatalosan is megállapodást kötöttek a négy Perzsa-öböl menti arab állam - Bahrein, Katar, Kuvait és Szaúd-Arábia – külügyminiszterei arról, hogy saját monetáris uniót hoznak létre. A közös fizetőeszköz bevezetésével az Európai Unióhoz hasonló gazdasági szövetséget is kötnének. Az „arab eurót” kalidzsinek, azaz öbölmentinek nevezik majd.

Lakástámogatás ma

Úgy tűnik, hogy a jogalkotókon kívül senki sem büszke az új lakástámogatási programra. A bemutatott koncepció, ami részben a korábbi jogszabályok július 1-jétől való felfüggesztését, részben az új feltételek október 1-jétől való életbelépését jelenti, nem csalt mosolyt sem a nagycsaládosok, sem a gazdaságkutatók arcára. Pedig a kormány közel 200 milliárd forint megtakarítást remél tőle.

Elkerülhetők a gyerekkori tragédiák – mondja Jean Davidson

Jean Davidson, a híres Harley Davidson cég alapítójának unokája a múlt héten Magyarországon járt. A 10. Nemzetközi Harley-Davidson Fesztivál meghívását először nem nagyon akarta elfogadni. „Egy nagymama, akinek hét unokája van, már ne vegye nyakába a világot” – gondolta. Mikor azonban lehetőséget kapott életmentő programjának bemutatására, rögtön kedvet kapott az utazáshoz. A Yell and Tell alapítványt egy személyes tragédia miatt hozta létre, és a szervezet programjának már eddig is sok-sok kisgyermek köszönheti az életben maradását.

Módosuló tudatok

Nem akkor kell elkezdeni beszélgetni a gyerekkel, mikor már kilóg a tű a könyökhajlatából - mondja a szakember, aki tekintély- és példaképválságra is visszavezeti, hogy a fiatalok első találkozása a droggal ma már az általános iskolákban keresendő. Szerinte a közép-európai kábítószerhelyzet kézben tartható lenne, ha kellő erejű politikai akarat biztosítaná hozzá a hátszelet. Ez azonban még hiányzik.

Lopás vagy nem lopás? - Magyarok a fájlcserélésről

Magyarországon az internetezők közel 70 százaléka használ valamilyen fájlcserélő oldalt. Akik még egyáltalán nem alkalmaztak ilyen programokat, oldalakat, azok azért nem tették meg ezt, mert vagy nem értenek hozzá, vagy pedig nem áll a rendelkezésükre megfelelő technikai berendezés, vagy – ők vannak legkevesebben – erkölcsi aggályaik miatt nem élnek a lehetőséggel.

Mi taszítja az ifjúságot a szélsőségek irányába?

Perspektívátlanság és magukra hagyottság jellemzi a mai fiatalokat. A felnőtt társadalom eltávolodott tőlük, és nem is törekszik a velük való kommunikációra – mondja az Ifjúság 2008 című kutatás vezetője. A bizonytalanság mind fogékonyabbá teszi az ifjakat a politikai radikalizmusra: ennek megfelelően a 15–29 évesek egyhetede úgy gondolja, bizonyos körülmények között jobb a diktatúra, mint a demokrácia, harmaduk szerint pedig mindegy, hogy diktatúra van-e, vagy demokrácia. A 18–20 évesek körében már tavaly ősszel 12 százalékos volt a Jobbik támogatottsága.

Irán Európát fenyegeti

Teherán az egész szabad világ számára kihívást jelent – állítja a Heteknek adott exkluzív interjúban az erdélyi származású Aharon Zeévi-Farkas tábornok, aki 2002 és 2006 között az izraeli katonai felderítés, az AMAN vezetője volt.

Hogyan kormányozzák Iránt?

Iránban az 1979-es forradalom után különleges, a teokráciát a hatalmi ágak bonyolult egyensúlyával vegyítő államberendezkedés alakult ki. A valódi hatalmat nem feltétlenül a hírekben szereplő személyek birtokolják. Az európai felfogás szerint az államhatalom csúcsán álló elnök Iránban alárendelt személy, így Mahmúd Ahmadinezsád esetleges elmozdítása sem változtatta volna meg lényegesen az iráni rezsimet.

Ajatollahok csatája

Sok minden megmozdult az elmúlt két hétben Iránban. A több százezres utcai demonstrációk, kalandos körülmények között az internetre feltett képek, köztük egy utcai dugóban rekedt fiatal lány, Neda tragikus halála, akit egy eltévedt golyó leterített, bőséges témát adtak a külföldi hírműsoroknak. A kavargó felszínen túl azonban feltűnő, hogy az iráni ellenzék a perzsa állam legtöbbet bírált vonásai közül egyet sem kérdőjelezett meg. Nem hallottunk jelszavakat az atomprogram leállítására, sem a „kis” és a „nagy” Sátánnal (Izraellel és az Egyesült Államokkal) való kapcsolatok normalizálására és a világot az apokalipszis rémével és az iszlám világkalifátussal fenyegető síita messiásvárás ellen sem emelte fel egyik ellenzéki vezető sem a szavát. Mi zajlik akkor a perzsa országban?

KÁVÉSZÜNET

Lapáton a botrányhős

Az egyre távolodó álláspontok miatt úgy tűnt, a Forma–1-nek végleg befellegzett, ám az utolsó pillanatban megszületett a várva várt megállapodás: a mumus, Max Mosley távozott, a csapatok pedig maradtak.

Jól látok?

A szemünk a legfontosabb érzékszervünk: a külső ingerek 80 százalékát a látásunk útján szerezzük meg. Ezért kiemelt fontosságú, hogy a lehető legtovább meg tudjuk őrizni szemeink épségét, az éleslátásunkat. A szem nem csak a lélek tükre: szinte mindent elárul egészségi állapotunkról, sőt egyes fizikai betegségekről is tájékoztathatja az orvost.

Szemünk fényéért

Köztudott, hogy nyáron bőrünknek szüksége van fokozott fényvédelemre – de az már kevésbé ismert, hogy súlyos szemkárosodást is okozhat a fokozódó UV-sugárzás. Ráadásul sokan vásárolnak olcsó, silány minőségű napszemüveget, ami csak fokozza a bajt – holott ma már korántsem divathóbort a napszemüveg viselése, hanem egyre inkább létfontosságú kötelező kellék minden évszakban, de különösen nyáron.

Az új polgármester ünnepi vacsorája Toszkánában

„Szólni kéne a szomszéd Leila fiújának, hogy kiégett az égő az utcai lámpában” – mondja az idős Rometta néni egyik reggel. Így tudjuk meg, hogy Leila vőlegénye nyert a polgármester-választáson, jobban megnézve tényleg ő szerepel a plakátokon szerte Gaiole in Chianti járásban. Pár nappal később személyesen is gratulálunk a harmincnégy éves Michele Pescininek, aki meg is invitál a másnapi festára, egy ünnepi győzelmi lakomára.

Anne Hathaway a melegek nagy barátja

Hollywoodban a nagy elődök nyomdokainak folytatását remélik Anne Hathaway személyétől, mint az elvárható egy huszonhat éves színésznőtől, aki tehetséges, természetesen szép, s akinek kedvenc színésznője Audrey Hepburn. Az ifjú művésznőt tavaly a People magazin a világ ötven legszebb embere közé sorolta, idén jelölték először Oscar-díjra, amit végül nem ő vitt haza, mégis a gála sztárja lett egy duettel.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!