hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mi taszítja az ifjúságot a szélsőségek irányába?
Radikalizmus és Kádár-nosztalgia

2009. 06. 26.
Perspektívátlanság és magukra hagyottság jellemzi a mai fiatalokat. A felnőtt társadalom eltávolodott tőlük, és nem is törekszik a velük való kommunikációra – mondja az Ifjúság 2008 című kutatás vezetője. A bizonytalanság mind fogékonyabbá teszi az ifjakat a politikai radikalizmusra: ennek megfelelően a 15–29 évesek egyhetede úgy gondolja, bizonyos körülmények között jobb a diktatúra, mint a demokrácia, harmaduk szerint pedig mindegy, hogy diktatúra van-e, vagy demokrácia. A 18–20 évesek körében már tavaly ősszel 12 százalékos volt a Jobbik támogatottsága.

„Hát mert nem értenek meg minket. Tényleg, hogy ha nem tudom, 20 évvel idősebbek, vagy többel, és teljesen máshogy nőttek fel, így úgyse fognak megérteni, mi meg őket nem értjük meg." (tanárokat jellemző egyetemista)

A 15-29 éves fiatalok a munkanélküliségtől és a létbizonytalanságtól tartanak a legjobban - derül ki az Ifjúság 2008 című vizsgálat most publikált gyorsjelentéséből. Ugyanezt a kutatást végezték el 2000-ben és 2004-ben is, s az összehasonlításból kiderül: 2004-ben, a Medgyessy-kormány száznapos programjai utáni kedvezőbb szociális helyzetben a fiatalok az anyagi problémák mellett olyan emberközelibb témák felé fordultak, mint a család, az emberi kapcsolatok, a kreativitás vagy a terjedő drogprobléma kezelése. A rosszabb gazdasági viszonyok között, így 2000-ben, illetve 2008-ban, a fiatalokat és az egész társadalmat, sőt egész Európát is a várható egzisztenciális gondok aggasztják a legjobban. 2004-ben a magyar fiatalok 30 százaléka, 2008-ban már 48 százalékuk mondta azt, hogy a jövőben romlani fog az emberek életszínvonala. A saját helyzetüket illetően 20 százalékról 40 százalékra nőtt a pesszimisták aránya.

Egy lépcsőt felfelé?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!