hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jól látok?
Interjú dr. Gál Ilona szemész szakorvossal

2009. 06. 26.
A szemünk a legfontosabb érzékszervünk: a külső ingerek 80 százalékát a látásunk útján szerezzük meg. Ezért kiemelt fontosságú, hogy a lehető legtovább meg tudjuk őrizni szemeink épségét, az éleslátásunkat. A szem nem csak a lélek tükre: szinte mindent elárul egészségi állapotunkról, sőt egyes fizikai betegségekről is tájékoztathatja az orvost.

Miért fontos a szem időszakonkénti kontrollvizsgálata?
– Mert életkortól függően bizonyos kóros állapotokat, betegségeket lehet kiszűrni. Csecsemő- és kisgyermekkorban pl. kancsalság vagy annak gyanúja esetén fénytörési hibák vagy – bár ritkán, de előforduló – szemen belüli daganat is időben kiszűrhető. Az idejében felfedezett fénytörési hiba, kancsalság javításával a tompalátás megelőzhető, vagy javítható. Ezért is fontos a rendszeres ellenőrzés, akkor is, ha a páciens panaszmentes, és nincs semmi problémája a látással. A szem­vizsgálat jelentősége – mint minden egyéb más szűrésnek – a meg-előzésben rejlik.
Mely életkorban és milyen időközönként érdemes felkeresni a szemészetet?
– A gyermekeknél ötéves kor alatt ajánlott a szemészeti vizsgálat elvégeztetése. Ám a rendszeres gyermekszemészeti vizsgálat kifejezetten fontos a diszlexiával küzdő vagy a hiperaktív gyermekek esetében is, mert egy szemüveggel jelentősen javíthatók a gyógyulás esélyei. Bizonyos betegségek esetén: magas vérnyomás, cukorbetegség, pajzsmirigybetegségek, egyes gyógyszerek szedése esetén, vagy ha a családban zöld hályog, szürke hályog előfordult, fél évente, évente mindenképpen érdemes kontrollvizsgálatra menni. negyvenéves kor felett: rövidlátás, bizonyos gyógyszerek (szteroidok) szedése, ismert zöld hályog esetén rendszeres szemnyomásmérés szükséges. Ezenkívül magas vérnyomás, cukorbetegség esetén rendszeres szemfenékvizsgálat javasolt.
Milyen vizsgálatokat végeznek leggyakrabban?
– A vizsgálat mindig a legegyszerűbb, de a mai technikai adottságok mellett is nélkülözhetetlen és sok információval szolgáló megtekintéssel kezdődik. Látásélesség-vizsgálat, látáskorrekció, szemnyomás mérése vagy a szemfenékvizs­gálat minden esetben szükséges.
Fény derülhet ilyenkor más betegségekre is?
– Ha már szemfenéki szövődménye is van, akár még fel nem fedezett cukorbetegségre is. Negyvenéves kor körül az „öregszeműség” kialakulásának kezdetén, majd a későbbi életkorban a zöld hályog kialakulása egyre valószínűbb: ugyanis egyik típusa sokáig tünet- és panaszmentes maradhat. Kiderülhet érrendszeri betegség, de akár anyag­csere-rendellenességre, magas vérnyomásra is felhívhatja a figyelmet egy alapos vizsgálat.
Egy felmérés szerint az általános iskolások átlagosan naponta két órát ülnek a monitor előtt és egy átlagos magyar naponta 4,5 órát tölt tévézéssel. Jogos-e az elővigyázatosság?
– Ez nem csak szemészetileg egészségtelen: a mozgáshiány, a helytelen testtartás következménye közismert. Fontos a szem védelme, a megfelelő látáskorrekció, a folyamatos monitornézés miatt kialakult szemszárazság kezelése, a nedvesítő cseppek használata, még a korszerű monitorok esetén is. A szá­mítógép előtt végzett munka közben javasolt rendszeres pihenőt tartani, gyakran pislogni. A könny vagy műkönny is segít: ez fiziológiás sóoldat, mely tisztán tartja a szemet, lemossa róla a kisebb-nagyobb szennyeződéseket.
Szűrik-e az UV-sugárzást a szemüvegek és a kontaktlencsék?
– Az üvegből készült szemüveg lencsék, mint az ablaküvegek is, UV-szűrők. De a műanyag lencsék is rendelhetők UV-szűrővel is, valamint újabban a korszerű kontaktlencsék is UV-szűrővel készülnek. A napszemüveg használata rendkívül fontos, akár a mindennapi életben is, pláne olyan helyeken, ahol fokozott az UV-sugárzás (pl. vízparton). Fontos, hogy a napszemüveg megfelelő UV-szűrőréteggel rendelkezzen, aminek sajnos a napszemüvegek egy része nem felel meg.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!