hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Lapáton a botrányhős

2009. 06. 26.
Az egyre távolodó álláspontok miatt úgy tűnt, a Forma–1-nek végleg befellegzett, ám az utolsó pillanatban megszületett a várva várt megállapodás: a mumus, Max Mosley távozott, a csapatok pedig maradtak.

Az FIA motorsport világtanácsának szerdai ülésén a két szervezet, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) és a Forma–1-es csapatokat tömörítő szervezet (FOTA) megegyezett a költségek csökkentésében, majd Max Mosley, az FIA elnöke bejelentette, nem lesz két párhuzamos bajnokság, mivel az istállók mégsem fordítanak hátat a Forma–1-nek.
„Nem indulok újra a vezetői pozícióért, végre béke van” – jelentette ki Mosley, aki kedden még azt mondta, maradna, mert szeretné megfékezni azt a „lavinát”, amelyet a FOTA indított el azzal, hogy saját sorozat létrehozását tervezte. „Megállapodtunk a költségek csökkentéséről, egy világbajnokság lesz, de 2011-re szeretnénk elérni, hogy a csapatok nagyjából annyit költsenek évente, mint az 1990-es évek elején” – tette hozzá a hatvankilenc esztendős elnök. A megállapodás értelmében a jelenleg is versenyző csapatoknak motorokkal és vázakkal kell segíteniük az újonnan csatlakozó istállókat.
A két szervezet vezetői hónapok óta próbáltak egyezségre jutni a 2010-re tervezett költségvetési plafon bevezetésével kapcsolatban, amelynek lényege: nagyobb fejlesztési és technikai szabadságot kapnának azok az F1-es istállók, amelyek vállalnák, hogy nem költenek többet, mint a nemzetközi szövetség által meghatározott évi 45 millió euró.
A FOTA-t alkotó istállók – McLaren–Mercedes, BMW Sauber, Renault, Toyota, Brawn GP, Ferrari, Red Bull és Toro Rosso – azzal a feltétellel jelentkeztek a 2010-es bajnokságra, hogy megoldják az FIA-vel a költségvetési vitát, és rendezik a FOM-mel (Formula One Management), Bernie Ecclestone cégével a közvetítési jogok kérdését. Az FIA múlt péntekig adott határidőt, hogy ezek a csapatok feltétel nélkül nevezzenek a jövő évi bajnokságra, de ez nem történt meg. A Wil­liams, a Force India és három új csapat (USF1, Campos és Manor) feltételek nélkül elfogadta az FIA javasolta szabályokat.
Sokáig úgy tűnt, hogy a felek közötti megegyezésre semmi esély, mivel Max Mosley személyes támadásnak vette az ügyet. Korábbi nyilatkozataiban még bagatell ügynek minősítette a költségvetés korlátozását, és állítása szerint közel álltak a megoldáshoz. Biztos volt abban, hogy idővel lecsillapodnak a kedélyek, és a csapatok feltétel nélkül elfogadják az előírásokat. Ezt a FOTA képviselői rendre cáfolták, és az elnök távozását szorgalmazták. Ilyen körülmények között azonban Mosley visszavonta a korábban bejelentett visszavonulását, mondván, hogy ez az egész cirkusz csak arról szól, hogy őt elmozdítsák a helyéről.
Mosley erre nem volt hajlandó, főleg, hogy Bernie Ecclestone jogi tanácsadójaként, majd üzlettársaként személyes sikereként élte meg a Forma–1 kivirágoztatását, amely a nyolcvanas évek elejétől datálódik, miután Ecclestone és Mosley a konstruktőrök érdekképviseleti szerveként működő FOCA vezetőiként megszerezték a televíziós közvetítések jogdíjával kapcsolatos üzletet.
Az FIA-vezér Mosley távozása azonban már évek óta napirenden volt a Forma–1 világában. Mosley tekintélye gyakorlatilag akkor nullázódott le, amikor tavaly márciusban a brit News of the World című brit bulvárlap ötórás videofelvétellel állt elő, amellyel egyértelműen bebizonyította, hogy Max Mosley öt, náci egyenruhába öltözött prostituálttal egy bordélyházban orgián vett részt. A lap beszámolója szerint német katonai vezényszavak hangzottak el orgia közben.
A felvételek nyilvánosságra kerülése után Saikh Szalman Bin Hamad Al-Kalifa, Bahrein Királyságának koronahercege arra kérte Mosleyt, hogy ne utazzon az arab államba, mert jelenléte a bahreini Forma–1-es futamon „nem lenne helyénvaló”. „Ha van, akinek nagyon meg kellene húznia magát a sarokban a magánélete miatt, az Mosley” – mondta Flavio Briatore, a Renault-istálló tulajdonosa.
A náci vezényszavak különösen kínosak voltak Mosley számára, hiszen köztudott, hogy édesapja, Oswald Mosley a brit náci párt vezetője és hírhedt antiszemita politikus volt, akinek Joseph Goebbels náci propagandaminiszter otthonában kötött titkos berlini esküvőjén maga Adolf Hitler is megjelent. Ebből, vagyis Oswald Mosley második házasságból született Max Mosley is.
Mosleynek idén egy súlyos családi tragédiával is szembe kellett néznie: fia május elején váratlanul meghalt. Alexandert egy londoni lakásban találták holtan, a boncolás után beigazolódtak az első feltevések: a harmincas évei végén járó fiatalember halálát kábítószer-túladagolás okozta. A közgazdász végzettségű Alexander Mosley harminckilenc éves korában vesztette életét.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!