hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Lakástámogatás ma
Tragikus (f)elvonás

2009. 06. 26.
Úgy tűnik, hogy a jogalkotókon kívül senki sem büszke az új lakástámogatási programra. A bemutatott koncepció, ami részben a korábbi jogszabályok július 1-jétől való felfüggesztését, részben az új feltételek október 1-jétől való életbelépését jelenti, nem csalt mosolyt sem a nagycsaládosok, sem a gazdaságkutatók arcára. Pedig a kormány közel 200 milliárd forint megtakarítást remél tőle.

Szollár Domokos kormányszóvivő múlt heti bejelentésének egyik vesszőparipája volt a „megtakarítás", azaz, hogy a költségvetés 172,5 milliárd forintot spórol meg a régin, miközben csak alig 6 milliárdot költ az új rendszerre - várhatóan 2011-ig. Ez a tendencia viszont erősen kétséges. Varga Dénes, a DEM Információs és Gazdaságkutató Iroda vezetője a Hetek kérdésére rámutatott arra, hogy míg sokak szerint a lakáscélra fordított költségvetési pénz több bevételt hoz, mint amennyit elköltünk, mások szerint viszont egy árva fillér sem térül meg. „Ez a két nézet békében él együtt, pedig egyszerre nem lehet mindkettő igaz." A közgazdász szerint a kiutalt szocpolnak több mint fele eddig is visszaáramlott. Szombathy Márta, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnökségi tagja lapunknak kifejtette: a lakástámogatási rendszert érintő intézkedések pont amiatt nem alkalmasak a válság kezelésére, mert a költségvetés jelentős bevételtől esik el.

A kormányzati kommunikáció másik hangsúlyos eleme volt a „felfüggesztés", ami magában foglalja a szándékot, de a bizonytalanságot is a rendszer újraindítását illetően. Varga Dénes határozott nézete szerint 2010-ről és az azt követő időszakról egy új kormány fog dönteni. Várható egy újabb lakástámogatási rendszer, de a kormányváltás miatt nem lehet becsülni, hogy mikortól és milyen formában. Lehet, hogy már 2011 elejétől, de a klasszikus választási ciklusokat tekintve inkább csak 2012-től. „Az euró-bevezetés árnyékában nem hatékony a forintalapú hitelek támogatásának erőltetetése. Üdvös lenne, ha a szocpol rögtön a választások után visszaállna, majd megvalósulna egy hatékony és méltányos lakáspolitika" - tette hozzá.

Habár a változtatások hivatalos indoklásaként a válságkezelést jelölték meg, ennél pontosabb információkat is nyerhettek azok, akik fellapozták az IMF-hitelszerződés idevágó passzusait. Tény, hogy az IMF hitelszerződésében szerepel a támogatások felfüggesztésére tett ígéret, azonban a dokumentumban az nincs benne, hogy ne lehetne újra módosítani a jogszabályt, vagyis hogy ne kerülhetne ki belőle a „felfüggesztés" - adott hangot reményeinek Szombathy Márta.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!