hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Burkaháború - Szabadságjog vagy a női elnyomás jelképe?

2009. 06. 26.
Franciaországban újra napirendre került a muszlimok viseletének kérdése, azt követően, hogy maga az elnök karolt fel egy képviselői kezdeményezést, amely megtiltaná a nőknek a burka viseletét.

„A burka nem vallási jelkép, hanem a szolgai engedelmességnek és lealacsonyításnak a jelképe. Ennek megfelelően nemkívánatos Franciaország területén" - jelentette ki Nicolas Sarkozy francia elnök hétfőn Versailles-ban. Az elnök szavainak különleges súlyt ad, hogy a bejelentésre a kongresszus előtt, vagyis a parlament és a szenátus egyesített ülésén került sor, ráadásul francia elnök 1873 óta nem szólalt fel a parlament előtt.

A monarchikus keretek között megrendezett ülésen Nicolas Sarkozy a gazdasági válság kezelése érdekében hozott cselekvésterv ismertetése mellett tért ki a burkaproblémára, amely mintegy hatvan képviselő kezdeményezésére került újra napirendre. Mint emlékezetes, Franciaországban 2004-ben iktatták be azt a törvényt, amely megtiltotta minden vallási jelkép, így a csador viselését az iskolákban; a mostani kezdeményezés azonban a burkára, vagyis a csak a szemet szabadon hagyó viseletre tér ki. Versailles-i beszédében Nicolas Sarkozy a kérdést emberjogi szempontból közelítette meg: „nem fogadhatjuk el, hogy országunkban egyes nők foglyok legyenek szemellenzőik mögött, megfosztva identitásuktól és minden társadalmi érintkezéstől. Ez nem az, amit a Francia Köztársaság gondol a női méltóságról".

A köztársasági elnök is, és a vizsgálatot kezdeményező képviselők is mindeddig gondosan kerülték a burkaviselés vallási aspektusait, jóllehet ez lehet a kezdeményezés elsődleges indoka. Az állam vallási semlegessége - vagyis a laicitás - Franciaországban egy szent és sérthetetlen alapelv, a burkaviselet terjedését pedig sokan a laicitással szembeni ellenállás jelképének tartják. Egy olyan helyzetben ráadásul, amikor a katolikus templomok harangjait maga az egyház távolítja el, hogy ne sértse a közelben lakó muzulmánok érzéseit, sokakban könnyen kialakulhat egy olyan érzés, hogy lassan már nincs hova hátrálni. A burka viselete elsősorban - a Franciaországban kisebbségben levő - szalafista irányzat tagjaira jellemző. Az irányzat jelen pillanatban mintegy harminc-ötvenezer tagot számlál mindössze, de militáns Nyugat-ellenessége miatt folyamatosan növekszik.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!