hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2010. 02. 26. (XIV/8) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Gyenge láncszemek uniója

Sztrájkok, munkanélküli-ség, deficit, tőzsdeblokád, politikai botrányok: szinte mindegyik európai országot súlyos gondok gyötrik. Egy éve még Izland, Magyarország és a balti államok számítottak az unió válságállamai-nak. Ma szinte minden ország valamilyen mentőövre szorulna.

Belföld

„Ha Sólyom nem írja alá, nem méltó államfőnek”

Az Ország­gyűlés hétfőn név szerinti szavazással elfogadta a büntető törvénykönyv (Btk.) módosítását, mely szerint a jövőben büntethető lesz a holokauszt­tagadás. A törvény három évig terjedő szabadság­vesztéssel sújtja azt, aki nagy nyilvánosság előtt tagadja a holokauszt tényét, illetve kétségbe vonja vagy jelentéktelen színben tünteti fel. Az új szabály a kihirdetését követő harmincadik napon lép hatályba. A törvény kapcsán értelmisé­gie­ket és politikusokat kérdeztünk.

Politikusgyárak

Magyarországon a politikusok jelentős része egzisztenciális okok miatt választja a közéleti pályát, miközben képességeik hagynak némi kívánnivalót maguk után. A felfutás azonban a gyengébb, ámde ambiciózus jelölteknek sem lehetetlen. A pártokban ugyanis nem csupán a teljesítmény számít, legalább ilyen fontos a kapcsolati tőke, a lojalitás, és persze a pénz. De vajon hogyan lehet egy politikust felépíteni?

Bokros Lajos kevés egymagában

A Bokros Lajos Baráti Kör legutóbbi vendégelőadója Heller Ágnes filozófus volt, aki „Miért nehéz a demokrácia?” címmel tartott előadást.

Húsz év a darálóban - Interjú Jánosi Györggyel

Húsz év után önszántából távozik a parlamentből, az idei választáson már nem indul. Milyen hangulatban megy?

Lassú parlamenti harakiri

Négy éve diadalittas szocialisták és letört fideszesek gyülekeztek az Országgyűlés alakuló ülése előtt. A parlamenti ciklus utolsó ülésnapja pedig hatalomba készülő jobboldaliakat, és letört, rezignált baloldali politikusokat talált. Utóbbiak közül sokan biztosan nem lesznek tagjai a következő T. Háznak – és nem önszántukból.

Magától lop az MSZP

Kétszer nem léphetsz ugyan­abba a folyóba – bölcselkedett a görög Hérakleitosz az időszámításunk előtti 6. században, de tévedett. Igaz, hogy csak pártokra szűkítve, de a szocialistáknak sikerült cáfolniuk az antik filozófust, és 2010-ben gyakorlatilag ugyanabban a folyóban álldogálnak, mint 2002-ben. Tagadhatatlan, hogy a népszerűség vize most csak a bokájukat nyaldossa, és nem Medgyessy Péter áll horgászcsizmában a kampányfolyam közepén, de stílusuk, érdemi mondanivalójuk, belső szövetségi rendszerük szinte tükörképe a nyolc évvel ezelőttinek.

Hit és értékek

Benny Hinn felesége válik

Az ismert televíziós evangélista, Benny Hinn közleményben tudatta, hogy helytállóak azok az amerikai sajtóban megjelent hírek, miszerint felesége válópert nyújtott be ellene egy kaliforniai bíróságon.

Terrorhullámok Magyarországon a huszadik században

Az 1919-es proletárdiktatúra vörös-terrorját, majd a Horthy-rendszert előkészítő és részben hatalomra segítő fehérterrort 1944 októberétől az évszázad magyar történelmének harmadik nagy terrorhulláma követte: a nyilas rémuralom.

HÁTTÉR

Vége a gázálomnak?

„Csalódást keltő eredményeket hoztak az első fúrások a makói medencében” – jelentették be az ExxonMobil és a Mol vezetői. Bár a gázkitermelés jogával rendelkező Falcon nem adta fel a „csatát”, de a helyzet ma bizonytalanabb, mint bármikor.

Olimpiai milliárdok

Bár megtört a „kanadai átok”, hiszen most először sikerült aranyérmet nyerniük házigazdaként a kanadaiaknak, ugyanakkor már az első napokban biztossá vált: komoly veszteséggel zárnak a vancouveri ötkarikás játékok.

Megelőzhető a megrontás

Klaus Beier, a Berlini Charité megelőzési szakértőjének kidolgozott terve van az egyházi pedofília kezelésére, csak épp a Vatikán nem akar róla tudni. A Spiegel Online interjúja.

Pedofília: Az áldozat újból áldozattá válik

„Az egyházon belül elkövetett, gyerekek elleni cselekmények esetén is meg kell védeni az áldozatokat, és az elkövetőkre is vonatkozik a bün­te­tő­törvénykönyv. Ha tehát ilyen ügy kiderül, annak büntetőjogi következményei kell hogy legyenek.”

A fegyverügynök halála

Dagad a diplomáciai vihar a Hamasz egyik vezetőjének januári meggyilkolása körül. A dubai rendőrség szerint az izraeli titkosszolgálat áll a likvidálás mögött, és ezért a Moszad vezetőjének, Meir Dagannak a letartóztatását követelik. Az Európai Unió tagállamai pedig a hamisított európai útlevelek miatt fejezték ki felháborodásukat, és várnak magyarázatot Izraeltől. Eközben Izraelben is többen Dagan lemondására szólítottak fel, arra hivatkozva, hogy az ügy nagy kárt okoz az ország nemzetközi megítélésében.

Tabuk nélkül a romakérdésről

„Az előítéletesség úgy fölerősödött mindkét oldalon, hogy bármikor véres konfliktus törhet ki romák és magyarok között” – mondja Solt Ágnes szociológus. Nagy vihart kavart elemzése szerint a romák súlyos helyzetéért nemcsak a többségi társadalom előítéletes viselkedése a felelős, hanem az érintettek magatartása is.

A MÁV és a holokauszt

Február elején a chicagói székhelyű amerikai szövetségi bíróság előtt a magukat a „Magyar Holokauszt Áldozatai”-nak nevező, főleg az Egyesült Államokban és Izraelben élő zsidók keresetet nyújtottak be a MÁV ellen. Tizenhat oldalas beadványukban azt állítják, hogy a MÁV vasútállomásain a vasutasok 1944-ben kirabolták őket, többük rokonait, hozzátartozóit meggyilkolták. Összesen 200 ezer magyar hivatalnok, csendőr, rendőr, vasutas, katona, orvos vett részt a magyar zsidók gettósításában, deportálásában. Közülük mintegy 20 ezer volt a csendőr, 5-6 ezer a rendőr, a többit pontosan nem tudjuk. Eichmann „stábja” 25-30 „szakértőből” és 120-150 főnyi segéd-személyzetből állt, beleértve a sofőröket, rádiósokat és titkárnőket. A vasutasok és a vasutak nélkül nem lehetett volna 1941 és 1944 között több mint 3 millió zsidót a koncentrációs és haláltáborokba deportálni.

KÁVÉSZÜNET

Kanadai színes

„Szerencsétlen flótások és mázlimadarak” – így jellemzi a te­kin­télyes Der Spiegel című lap a téli olimpiák színes tör­ténetét. Bár a Vancouverben zajló ötkarikás játékok középpontjában továbbra is a sportteljesítmények állnak, érdekes történetekben azért ezúttal sincs hiány.

Kor-határtalanul

Endrei Judit személyét sokan a mai napig a televíziózással kötik össze, holott az elmúlt években számos fontos kezdeményezés elindítója volt. Ilyen például a Kor-határtalanul program, amely azt hangsúlyozza, hogy középkorúan is lehet kiegyensúlyozottan, boldogan és egészségesen élni.

A média First Ladyje

Katharine Graham Pulitzer-díjas amerikai újságíró férjének tragikus halálát követően került a Washington Post élére. Graham hosszú és olykor kínkeserves tanulási folyamat eredményeként jutott el odáig, hogy félelmét és bizonytalanságát leküzdve otthonosan és határozottan tudjon mozogni a férfiak dominálta médiavilágban. Erőfeszítéseit siker koronázta: vezetése alatt az újság médiahatalommá vált, ő maga pedig az amerikai közélet egyik legismertebb személyeként elnököknek, államfőknek, valamint a gazdasági és üzleti élet vezetőinek társaságát élvezhette. Eközben pedig a Washington Post olyan nagy horderejű ügyekben lépett fel aktív szereplőként, amelyek megváltoztatták az amerikai történelmet. Ilyen volt például 1971-ben az úgynevezett Pentagon-akták leközlése, valamint a Richard Nixon elnök lemondásához vezető Watergate-botrány nyilvános felgöngyölítése.

95 évesen is tervez

Erzsike néni fürge lábakon érkezik a Duna-parti kávézóba, ahová a randevút megbeszéltük. Mire utolérjük, már az étterem másik végében jár. Rendkívül kíváncsiak voltunk, vajon ki lehet ez a 95 éves hölgy, aki most szerzett oklevelet egy számítástechnikai tanfolyamon.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!