hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A fegyverügynök halála
Nemzetközi vihar a Hamasz-vezér likvidálása miatt

2010. 02. 26.
Dagad a diplomáciai vihar a Hamasz egyik vezetőjének januári meggyilkolása körül. A dubai rendőrség szerint az izraeli titkosszolgálat áll a likvidálás mögött, és ezért a Moszad vezetőjének, Meir Dagannak a letartóztatását követelik. Az Európai Unió tagállamai pedig a hamisított európai útlevelek miatt fejezték ki felháborodásukat, és várnak magyarázatot Izraeltől. Eközben Izraelben is többen Dagan lemondására szólítottak fel, arra hivatkozva, hogy az ügy nagy kárt okoz az ország nemzetközi megítélésében.

Mahmud al-Mabouh-t, a Hamasz első számú fegyverbeszerzőjét januárban gyilkolták meg egy dubai luxusszállodában. Al-Mabouh 1960-ban született a Gázai övezetben, de 1989-ben Szíriába költözött. A férfi a nyolcvanas években két izraeli katona elrablásáért volt felelős, akiket később meg is öltek, valamint több Izrael elleni támadás és öngyilkos merénylet kitervelésében is részt vett. A terrorvezér idén január elején személyesen is eldicsekedett ezekkel a bűncselekményekkel az al-Dzsazíra televíziós csatornának adott interjúban.

A 49 éves Mabouh a palesztin terrorszervezet megbízásából azért érkezett január közepén Dubaiba, hogy iráni fegyverszállítmányt vásároljon a Gázai övezet számára. Útja során azonban végig egy kommandó követte, a repülőre szállásától kezdve egészen a dubai hotelbe való érkezéséig. A legalább 11 fős (más feltételezések szerint több mint 20 tagú) csoport tagjai álcázva figyelték minden lépését, és a szemközti szobába költöztek be. A terroristával végül a szállodai lakosztályában végeztek, de azt pontosan most sem lehet tudni, milyen módszerrel. A kivégzés először ugyanis természetes halálnak tűnt. A likvidálásból azonban később nemzetközi botrány kerekedett, mivel a szálloda biztonsági kamerái rögzítették a kommandó tagjait. Mint kiderült, valamennyien hamisított, európai uniós útlevelekkel léptek be Dubaiba. A hatóságok azt gyanítják, hogy az akcióban legalább 8 hamis brit útlevelet használtak, és 5 ír személyazonosságit loptak el. A brit útleveleknél többségében olyan személyekről volt szó, akik Izraelben élnek. Ráadásul az elkövetők hitelkártyákhoz is jutottak a lopott személyazonosságikkal.

Egyes információk szerint az „osztag" némely tagja már legalább egy évvel a gyilkosság előtt az Egyesült Emirátusokban tartózkodott, és egy Hamasz-vezető szolgált informátorként a kommandó számára: ez a személy adott át részleteket Ma­-bouh dubai útjával kapcsolatosan.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!