hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Magától lop az MSZP
Stílusuk, érdemi mondanivalójuk tükörképe a nyolc évvel ezelőttinek

2010. 02. 26.
Kétszer nem léphetsz ugyan­abba a folyóba – bölcselkedett a görög Hérakleitosz az időszámításunk előtti 6. században, de tévedett. Igaz, hogy csak pártokra szűkítve, de a szocialistáknak sikerült cáfolniuk az antik filozófust, és 2010-ben gyakorlatilag ugyanabban a folyóban álldogálnak, mint 2002-ben. Tagadhatatlan, hogy a népszerűség vize most csak a bokájukat nyaldossa, és nem Medgyessy Péter áll horgászcsizmában a kampányfolyam közepén, de stílusuk, érdemi mondanivalójuk, belső szövetségi rendszerük szinte tükörképe a nyolc évvel ezelőttinek.

Ahogy 2002-ben, úgy most is a szakértelem és a társadalmi béke jelszava alatt kommunikálnak a szocialisták, igaz, hogy akkor a két fogalom egy személyben, Medgyessy Péterben, a higgadt úriemberben sűrűsödött, most viszont különválik: a szakértelem címerfigurája Bajnai Gordon, a békegalamb pedig a balos miniszterelnök-jelölt, Mesterházy Attila. Aki deklaráltan sikeres nemzeti modernizációt, azaz felemelkedést sürget, amit csak a közmegegyezés, azaz a béke politikája hozhat el.

Karófa és olajfa

A jelenlegi és a 2006-os kampány az erő téma körül pörög, pörgött. A Fidesz szlogenjei szerint 2010-ben csak a legnagyobb ellenzéki párt képes változtatni, ahogy a 2006-os miniszterelnöki vitában Orbánt a kampánytelevénybe taposó Gyurcsány is azt kívánta bizonyítani, hogy az MSZP-ben van elegendő erő a változásra. A 2002-es miniszterelnöki vitában viszont Medgyessy hiába mondott olyan mondatokat, hogy „akkor hadd mondjam el azt, amit mondani akarok", mégis verte Orbánt, mert szakszerűbbnek, békésebbnek, emberközelibbnek tűnt (például tudta, hogy a kórházakban szivárognak a csövek, és mállik a vakolat).

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!