hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A MÁV és a holokauszt
Kétszáz pengő egy kulacs vízért

2010. 02. 26.
Február elején a chicagói székhelyű amerikai szövetségi bíróság előtt a magukat a „Magyar Holokauszt Áldozatai”-nak nevező, főleg az Egyesült Államokban és Izraelben élő zsidók keresetet nyújtottak be a MÁV ellen. Tizenhat oldalas beadványukban azt állítják, hogy a MÁV vasútállomásain a vasutasok 1944-ben kirabolták őket, többük rokonait, hozzátartozóit meggyilkolták. Összesen 200 ezer magyar hivatalnok, csendőr, rendőr, vasutas, katona, orvos vett részt a magyar zsidók gettósításában, deportálásában. Közülük mintegy 20 ezer volt a csendőr, 5-6 ezer a rendőr, a többit pontosan nem tudjuk. Eichmann „stábja” 25-30 „szakértőből” és 120-150 főnyi segéd-személyzetből állt, beleértve a sofőröket, rádiósokat és titkárnőket. A vasutasok és a vasutak nélkül nem lehetett volna 1941 és 1944 között több mint 3 millió zsidót a koncentrációs és haláltáborokba deportálni.

Komoly vita van a történészek között abban a kérdésben, hogy Auschwitzban hány zsidót öltek meg a nácik. Van, aki a becslések közötti eltérések egyik okát abban látja, hogy a történészek még azt sem tudják, hogy egy-egy Auschwitzba tartó deportáló vonatszerelvénybe hány zsidót préseltek. Egyesek szerint ötezret, mások szerint kétezret. Josef Jäckeln, a náci Schutzpolizei Zugwachtmeistere (a biztonsági rendőrség szállítási főnöke) valószínűleg ritkán számolt be olyan zsúfolt zsidó vonatszállítmányról, mint 1942. szeptember 14-én írott jelentésében. A Kolomeából induló szerelvény 51 vagonjába 8200 zsidót préseltek, őrzésükre csak 10 ember volt. A Lembergig tartó út végére körülbelül 2000 ember meghalt, többen megszöktek. Elképzelni is nehéz, hogyan tudtak egy-egy vagonba átlagosan 160 embert bepréselni.

A magyarországi deportáló vonatok adatait ismerjük. Csak példaként: 1944 júniusában a miskolci gyűjtőtáborból hat vonattal 19 100 zsidót deportáltak, az egri, hatvani, salgótarjáni, balassagyarmati és komáromi adatok is arra mutatnak, hogy a szerelvényenkénti 3000 főt csaknem minden esetben „túlteljesítették".

Diákjegy és nyugdíjas-kedvezmény deportáltaknak

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!