hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2014. 01. 03. (XVIII/1) Lapszám

Tartalom ajánló

Belföld

Kell-e rettegniük a BM-es újságíróknak?

A kormánypártok szerint január 1-jétől retteghetnek a Kádár-rendszer ügynökei, mivel új jogszabályok léptek életbe a múlt feltárása tekintetében. Mi több, létrejön a Nemzeti Emlékezet Bizottsága is, amely mai napig titkos aktákba is betekinthet. Az ellenzékiek szerint viccelnek odaát. Sőt, beszéltünk olyan politikussal, akinek az a véleménye, hogy az állambiztonsági lobbi újra megetette a kormányon levőket. Schiffer András, az LMP társelnöke egyenesen azt állította, hogy egy kis koncot odavetett a Fidesz a nyilvánosság elé. A lényeg azonban megint rejtve marad.

Az áfacsalások miatt Horváth András járhat pórul

Vakrepülés, furcsa játék, naiv és önveszélyes akció – büntetőjogi szakemberek a Heteknek nyilatkozva így minősítették Horváth András egykori adóhatósági dolgozó tevékenységét. A cél nemes, ám a mai magyar viszonyok között a legvalószínűbb szcenárió az, hogy ő fogja megütni a bokáját – vélekednek.

Kálmán Olga: Határozott vagyok, a munkámat tekintve elszánt

Orbán Viktorral jó beszélgetni, jól érvel – nyilatkozta a Heteknek Kálmán Olga, az ATV műsorvezetője, akit egyebek mellett arról faggattunk, hogy nehéz riportalanyok-e a kormánypárti politikusok, stresszes-e a miniszterelnökkel beszélgetni, mi lehet a Fidesz kommunikációjának a titka, és hogy meglepte-e, hogy a karácsonyi szezon slágere lett a könyve, az Egyenes beszéd – Adásidőn innen és túl.

Háromszor ikszelhet a nép

Az országgyűlési választás legvalószínűbb időpontja április 6. (lehetséges még május 25.), a többi öt elvileg lehetséges dátum azonban valószínűtlen. Az európai parlamenti választás napja bizonyosan május 25. Az önkormányzati választás valamelyik októberi vasárnap várható, de számolni kell azzal, hogy előrehozzák május 25-ére.

A mai huszonévesek fele egyedül maradhat

A jelek szerint a születésszám 2013-ban újra történelmi mélypontra került, jóllehet az utolsó nagy létszámú nemzedék nemsokára kifut a szülőképes korból. Ha nem történik változás, egyre kisebb nemzedékek egyre kevesebb gyermeket fognak vállalni, és 25 éven belül még a legoptimistább előrejelzések alapján is 9 millió alá esik a népességszám.

Hit és értékek

A nemzetek jövője Izraelben dől el

„Az izraeli településeken zajló újabb építkezések engedélyezése porrá zúzhatja a békefolyamatot” – állította december utolsó napjaiban Szaeb Erekat palesztin főtárgyaló. Több mint félmillió zsidó lakos él ma olyan területen, amelyet a nemzetközi közvélemény megszállt területnek tekint. Egy izraeli–palesztin békemegállapodás esetén közülük sokaknak távoznia kell ottho­nából, mert az esetleges területcserék a tervek szerint csak a legnagyobb településeket mentenék meg az evakuálás elől. A telepesek ennek ellenére bizakodóak, mert úgy látják, Izraelben ma sokkal többen érzik fontosnak azt, hogy az ország földrajzi értelemben is kötődjön bibliai örökségéhez. A telepesmozgalom egyik vezetőjével, David Rubinnal, Siló város volt polgármesterével annak kapcsán beszélgettünk, hogy január elején magyarul is megjelenik könyve, amelyben személyes élettörténetén keresztül vall a visszatérés felemelő és sokak számára tragikus tapasztalatairól.

Újévi beszélgetés Pajor Tamással

Az elmúlt 25 évben nagyon sok zenei stílussal próbálkoztál. Kerestél valami teljesen hozzád illőt, vagy ezekre csupán eszközként tekintettél a szövegeid közlésében?

HÁTTÉR

Egyiptom kifosztása

A 2011-es januári forradalom óta több jelentős műkincsrablás történt Egyiptomban. Az illegális ásatások száma ugrásszerűen emelkedett, a biztonsági vákuum miatt pedig jelentős leletek kerültek ki az országból.

Mit hoz az új év a világgazdaságban?

Akár le is lőhetjük a poént a legelején: 2014 kicsit jobb lesz, mint a tavalyi esztendő. Persze azért túl sok mindenre még ne számítsunk, de a cégvezetők talán már előkészíthetik vállalataikat egy nagyobb, középtávú növekedésre.

A tüzes trón meséje és a pusztító vörös gróf

Dózsa György a magyar történelem egyik legkártékonyabb figurája volt, Károlyi Mihály pedig nem „jóságos vörös gróf”, hanem hazaáruló, aki a Tisza-gyilkosságban is szerepet játszott – írja Újabb 33 meghökkentő eset a magyar történelemből című könyvében Bánó Attila újságíró.

Magyar hős vagy ruszki ördög?

Steinmetz Miklós hősi halált halt Magyarországon. Tragédiáját évtizedeken át példaként említették hazánkban, iskolák, intézetek, no és természetesen szocialista brigádok vették fel nevét. Napjainkra feledésbe merült, neve már annyira sem ismert, mint sorstársáé, Osztyapenkóé, aki annak köszönheti fennmaradását a köztudatban, hogy a Budaörsi úton álló szobra hajdanán tájékozódási, találkozási pontja volt az utazóknak.

KÁVÉSZÜNET

Pénz és tésztaszűrő

Jó lenne, ha a gyerekeink mindenből többet-jobbat kapnának, mindenben kiválóbbak lennének nálunk. Jobb iskolákba járnának, szebb ruhákba öltöznének, és mindenestül többre vinnék. Nos, egy területen elég könnyű dolgunk van nekünk, kisgyerekes szülőknek: a pénzügyi nevelés terén többet adni nekik – a mi generációnknak ugyanis ebből elég kevés jutott.

Vérbosszú és medvetánc

Albánia még mindig Európa egyik legismeretlenebb országa. A vérbosszútól a vendégszeretetig, a medvetáncoltatástól a luxusszállodákig minden megtalálható. De vajon valóban ennyi ellentmondás található itt? Dienes Tibort, az Albánia útikönyv szerzőjét kérdeztük arról, mi is zajlik mostanában ebben a titokzatos országban.

„Egyszer volt, hol nem volt…”

A szülők többsége rémülten és tehetetlenül nézi, ahogy az internet, a „digitális univerzum” beszippantja a gyermekeit, azt a nemzedéket, akiket már a szak­ma is „digitális zennszülötteknek” nevez. A virtuális világ mára már az egészen kicsiket sem kíméli, a kakaóbiztos óvodai gépeken rutinosan kattintgatnak az apróságok, és búgócsiga helyett az egérrel játszanak. Az Egyszervolt.hu weboldal megálmodóinak erre a jelenségre sikerült gyermek- és szülőbarát megoldást kitalálniuk.

Egy csepp segítség

Van egy hely a Megyeri hídon túl, a budakalászi tó „sarkán”, ahol minden a gyerekekről szól. Főleg – de nem kizárólag – sérült gyerekekről. Nincs kórházszag, nincs visszhangos kőfolyosó, nincs zord arcú egyenruhás személyzet, van viszont fűtött, üvegfalú uszoda, tükrös tornaterem, gyerekbarát várókuckó szoptatószobával és akadálymentes mosdóval. Az elsősorban mozgásfejlődésükben kihívásokkal küzdő csecsemők és gyermekek fejlesztésére és rehabilitációjára szolgáló épületben alig akad szabályos négyszög alaprajzú helyiség, a geometriai szabálytalanság azonban mégis harmonikus funkcionális egységet alkot. Ennek a har­mó­niának a kialakítására törekednek a házban te­vékeny­- kedők is a hozzájuk forduló családok életében. Ez a hely a Cseppek Háza. A terápiás lehetőségeket tekintve egyedül-állóan komplex központot és országszerte még négy kisebb telephelyet egy kiemelten közhasznú civil szervezet, a Gézengúz Alapítvány működteti. Dr. Schultheisz Judittal, az alapítvány orvos-igazgatójával beszélgettünk a kezdetekről, az eredményekről, az aktuális nehézségekről és a jövőről.

A legnagyobb fogyatékosság a közöny

Nagy a várakozás az egyik budai gyermekotthonban. Itt élnek a Csemeték, azok az állami gondozott gyerekek, akikről lemondtak a szüleik, és legtöbbjük valamilyen speciális ellátásra is szorul. Néhány év óta az ő életüket igyekszik szebbé tenni Snow Andrea, aki nem csak az ünnepek idején gondol rájuk. Andrea maratoni futó, és rendszeresen jó­tékony célokért áll a rajtvonalhoz. A jótékony futás­- nak köszönhetően a Csemetéknek már a második speciális felszereltségű kisbuszt készülnek meg­vásárolni.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!