hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mit hoz az új év a világgazdaságban?

2014. 01. 11.
Akár le is lőhetjük a poént a legelején: 2014 kicsit jobb lesz, mint a tavalyi esztendő. Persze azért túl sok mindenre még ne számítsunk, de a cégvezetők talán már előkészíthetik vállalataikat egy nagyobb, középtávú növekedésre.

A világ legtöbb országának pénze viszonylag stabil, az infláció alacsony, a kamatok úgyszintén, számos vállalat komoly készpénztartalékokat halmozott fel, a nyersanyagárak esni fognak, a fogyasztók pedig kellően régóta fogják vissza magukat ahhoz, hogy most már végre egy kicsit kiengedjenek – összegzi a kilátásokat a BusinessWeek. Az persze kétségtelen, hogy a 2009-es mélypont óta a világgazdaság gyorsulását egyre csak várjuk és várjuk – közben megértünk pár „elrugaszkodást” és „nekilendülést” is –, mégis alig van ország, ahol érdemi GDP-növekedést lehet felmutatni, főképp a korábbi önmagukhoz viszonyítva.

Az IMF a 2014-es évet az „átmenetek és feszültségek” évének titulálta, és előrejelzésében így fogalmaz: „A világgazdaság növekedése alacsony sebességi fokozaton fut, az aktivitás hajtóereje változóban van, és a negatív kockázatok továbbra is fennállnak.” Ennek ellenére a Valutaalap a tavalyi 2,9 százalékos növekedés után idén már 3,6 százalékos bővülést vár a teljes világgazdaságra vonatkozóan.

Olcsóbb lesz az olaj – vallják egyöntetűen az előrejelzések. A Brent hordónkénti árát az elmúlt három év 110 dolláros átlagáráról 105 dolláros szintre várják év végére. Ennek oka a növekvő kitermelés, méghozzá egyre nagyobb mértékben az OPEC-en kívüli országokból. Továbbá az USA és Kanada alternatív kitermelési módszerei is ebbe az irányba hatnak, valamint Szaúd-Arábia is egyre több olajat dob piacra. Ennyit általánosságban, de nézzük az egyes földrészeket!

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!