hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egyiptom kifosztása
Műkincsrablások

2013. 12. 31.
A 2011-es januári forradalom óta több jelentős műkincsrablás történt Egyiptomban. Az illegális ásatások száma ugrásszerűen emelkedett, a biztonsági vákuum miatt pedig jelentős leletek kerültek ki az országból.

Kora délután van Kairóban. Iránytaxiban ülünk, és Giza felé haladunk a piramisokhoz. Amikor feltűnik a sziluettjük a szmogban, a taxisofőr feltekeri az ablakokat. Nem mintha a huzat miatt aggódna. Azért, hogy a kocsit megrohanó állástalan árusok, önjelölt idegenvezetők ne tudják feltépni az ajtót és kirángatni az utasát – jelen esetben engem –, esetleg jelentősebb kárt okozva eközben a gépjárműben. Az első kereszteződésnél meg is jelennek a fiúk, jobb híján a szélvédőt verik a tenyerükkel. Így érkezem meg a piramisokhoz.

A hivatalos, nyugati stílusban kialakított beléptető rendszer zárva van, mint pénteken mindig. Látva tanácstalanságomat, egy keselyű lép mellém, tört angolsággal bemutatkozik, majd közli, hogy jól ismeri a piramisok őrét, kis pénzért bevisz, nem probléma. Így is lesz. Egy kalasnyikovos középkorú pasassal járjuk körbe az építményt, a műsor kétszáz egyiptomi fontomba fáj. A történet érdekes része ezután következik, amikor a keselyű – Mohamedként mutatkozott be, de hát Mohamedekkel tengert lehet rekeszteni a Közel-Keleten – a helyi kávézóban megvásárlásra kínál egy szobrocskát.

„Ezer euró” – mondja és amikor kérdezem, hogy mégis mi ez, közli, hogy ezt itt Gizában, valami építkezésnél találták, autentikus ókori relikvia. Nézegetem a szobrocskát, de mivel nem tudom eldönteni, hogy tényleg eredeti-e, másrészt nem szeretnék egy jelentősebb időt lehúzni az egyiptomi börtönben műkincs­csempészetért, közlöm, hogy nem akarom megvenni. Majdnem megver felháborodásában. Jelenleg ez a helyzet Egyiptomban műkincsfronton.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!