hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A tüzes trón meséje és a pusztító vörös gróf
Baloldali ikonokkal számol le új könyvében Bánó Attila

2014. 01. 11.
Dózsa György a magyar történelem egyik legkártékonyabb figurája volt, Károlyi Mihály pedig nem „jóságos vörös gróf”, hanem hazaáruló, aki a Tisza-gyilkosságban is szerepet játszott – írja Újabb 33 meghökkentő eset a magyar történelemből című könyvében Bánó Attila újságíró.

Már előző hasonló témájú könyvében, az 55 meghökkentő eset a magyar történelemben című kötetben is foglalkozott Dózsa Györggyel, most újra terítékre került. Pikkel rá?

– A könyvbemutatón Fodor István, a Nemzeti Múzeum címzetes főigazgatója is úgy fogalmazott, hogy Bánó Attila nem csípi Dózsa Györgyöt. Nem egészen erről van szó. Egyszerűen az olvasmányaim-kutatásaim során számos olyan információhoz jutottam, amelyek alapján teljesen nyilvánvalóvá vált számomra: Dózsa György nem az a történelmi személyiség, aminek beállították számunkra. Nem véletlen, hogy a második világháború előtti történetírás nem sorolta őt nemzeti hőseink közé.

Se parasztforradalom, se tüzes trón…?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!