hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az áfacsalások miatt Horváth András járhat pórul
A Birodalom visszavág?

2013. 12. 31.
Vakrepülés, furcsa játék, naiv és önveszélyes akció – büntetőjogi szakemberek a Heteknek nyilatkozva így minősítették Horváth András egykori adóhatósági dolgozó tevékenységét. A cél nemes, ám a mai magyar viszonyok között a legvalószínűbb szcenárió az, hogy ő fogja megütni a bokáját – vélekednek.

Egyelőre még a bűnüldöző szervek sem értenek egyet abban, hogy vajon milyen bűncselekmény gyanúja róható fel az ezermilliárdos áfacsalásokról szivárogtató Horváth Andrásnak. De­-cember 11-én a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) feljelentése nyomán még személyes adattal való visszaélés és hivatali visszaélés miatt kezdett nyomozni a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda, és ennek keretében karácsony előtt házkutatást is tartottak a volt adóhivatali dolgozónál. Nemcsak az áfacsalási ügy dokumentumait tartalmazó iratokat, a számítógépe merevlemezét, hanem személyes feljegyzéseit, például a sajtókapcsolatait tartalmazó noteszt is lefoglalták.       

A házkutatásra és a lefoglalásra vonatkozó ügyvédi panaszt a Fővárosi Főügyészség elutasította, ugyanakkor szerintük a NAV feljelentése alapján sem személyes adattal való visszaélés, sem hivatali visszaélés bűntette nem állapítható meg az ügyben. A vádhatóság úgy véli, ehelyett az információs rendszer vagy adat megsértése vétségének gyanúja miatt lenne érdemes nyomozni. Magyarázatuk szerint Horváth András jogosulatlanul gyűjtött, illetve tárolt olyan adatokat, amelyek semmilyen formában nem kapcsolódtak a munkaköréhez.

A hatósági megközelítéstől függetlenül jogvédő szervezetek arra hívták fel a figyelmet, hogy amíg nem bizonyosodik be, hogy Horváth András valótlanságot állított a NAV-ról és az áfacsalásról, megilleti a közérdekű bejelentőknek járó védelem. A Transparency International (TI) szerint a hatóságok ehelyett megfélemlítik Horváth Andrást, a NAV pedig valóságos karaktergyilkosságot követ el ellene.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!