hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egy csepp segítség
Gézengúz alapítvány

2014. 01. 11.
Van egy hely a Megyeri hídon túl, a budakalászi tó „sarkán”, ahol minden a gyerekekről szól. Főleg – de nem kizárólag – sérült gyerekekről. Nincs kórházszag, nincs visszhangos kőfolyosó, nincs zord arcú egyenruhás személyzet, van viszont fűtött, üvegfalú uszoda, tükrös tornaterem, gyerekbarát várókuckó szoptatószobával és akadálymentes mosdóval. Az elsősorban mozgásfejlődésükben kihívásokkal küzdő csecsemők és gyermekek fejlesztésére és rehabilitációjára szolgáló épületben alig akad szabályos négyszög alaprajzú helyiség, a geometriai szabálytalanság azonban mégis harmonikus funkcionális egységet alkot. Ennek a har­mó­niának a kialakítására törekednek a házban te­vékeny­- kedők is a hozzájuk forduló családok életében. Ez a hely a Cseppek Háza. A terápiás lehetőségeket tekintve egyedül-állóan komplex központot és országszerte még négy kisebb telephelyet egy kiemelten közhasznú civil szervezet, a Gézengúz Alapítvány működteti. Dr. Schultheisz Judittal, az alapítvány orvos-igazgatójával beszélgettünk a kezdetekről, az eredményekről, az aktuális nehézségekről és a jövőről.

Mindannyiunk életében adódhatnak váratlan fordulatok. Vannak, akiket legyűrnek a nehézségek, és vannak, akik a nehézségeken felülkerekedve mások számára is képesek reményt adni. Hogyan indult a Gézengúz Alapítvány?

– Amikor a négyből a harmadik gyermekem egy traumás szülésből felkarbénulással és oxigénhiánnyal megszületett, óhatatlanul szembesültem azzal, hogy a merev tankönyvi elméletek nem alkalmazhatóak automatikusan a valóságos problémákra. Annak érdekében, hogy a sérülten született gyermekem útját a számára ideá­lis módon egyengessem, muszáj volt elvonatkoztatni bizonyos konvencióktól, attól a közegtől, melyben mindenki kizárólagos módon csak a saját módszerét bálványozta. Ahelyett, hogy ennek a hiúságból és szakmai féltékenységből eredő nyomásnak engedtem volna, az intuíciómat követtem. Ez a szükség hívta életre 1990-ben az alapítványt, ahol azóta már rengeteg sérült gyermeknek sikerült segítséget nyújtanunk. Emellett az érintett lányom élete is megnyugtatóan alakult, családot alapított, és immár a második diplomáján dolgozik.

Talán egy újkeletű divathullámnak köszönhetően az ember jártában-keltében különböző fejlesztőházakba botlik. Mitől különleges a Cseppek Háza és a Gézengúz Alapítvány többi – győri, salgótarjáni, budafoki, óbudai–létesítménye?

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!