hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2014. 06. 06. (XVIII/23) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Diplomáciai pofon Izraelnek

Arculcsapásként érte Izraelt, hogy mindössze egy nappal a beiktatás után az amerikai külügyminisztérium máris bejelentette, hogy kész együttműködni az átmeneti palesztin egységkormánnyal. Az új kabinet a Mahmúd Abbász vezette Fatah és a Gázai övezetet uraló Hamasz terrorszervezet megállapodásaként jött létre. Abbász azt ígéri, hogy az új kormány elismeri majd Izraelt, és elítéli az erőszakot, de a Hamasz valójában még mindig a zsidó állam elpusztítására törekszik.

Újjászületik-e a Szovjetunió?

Történelmi jelentőségű szerződést írtak alá három állam vezetői május 29-én a kazahsztáni Asztanában: a jövő év első napjától Oroszország, Kazahsztán és Belorusszia egységes gazdasági térséget alkot. Az eddig is vámuniót képező országok közötti, Eurázsiai Gazdasági Unió néven a Szovjetunió szétesése utáni legszorosabb együttműködést megalapozó szerződés kezdeményezője Nurszultan Nazarbajev kazah elnök volt.

Modern kori népvándorlás

Nyolcszorosára nőtt az illegálisan Európába menekülők száma a tavalyi évhez képest – derül ki az unió múlt heti hivatalos jelentéséből. A legtöbben az évek óta zajló háború sújtotta Szíriából érkeznek, őket az eritreai és afgán állampolgárok követik, akiknek többsége menedéket keres, ám nem lehet figyelmen kívül hagyni a migrációval együttjáró, az unió biztonságát veszélyeztető tényezőket sem.

Esély Ukrajnának

Anton Sehovcov ukrán politológus (képünkön) a hazája előtt álló  történelmi esélyről beszélt lapunk megkeresésére. Véleménye szerint az, hogy egy aktuális oligarcha került hatalomra, nem zárja ki, hogy érdemi reformok induljanak el az országban.  Az Euromajdan olyan forradalom volt, amely nem elsősorban az oligarchák ellen irányult, hanem Viktor Janukovics autoriter hatalma ellen.

A hóhér kezében

A korábbi hírekkel ellentétben továbbra sem engedik szabadon a Szudánban aposztázia vádjával halálra ítélt keresztény asszonyt. Bár a hétvégén bejárta a médiát a szudáni külügyminisztérium másodtitkárának nyilatkozata, miszerint a 27 éves Mariam Ibrahimot felmentik a vádak alól, és hamarosan szabadon engedik, a szudáni kormány hétfőn hivatalos közleményben cáfolta a hírt. Mariam megmentésére világszerte folyik az aláírásgyűjtés, és tekintélyes politikusok szólalnak meg az érdekében, miközben úgy tűnik, a Szudánra gyakorolt politikai nyomás még mindig nem elegendő.

Bukott hősként távozik János Károly a spanyol trónról

Lemondott trónjáról I. János Károly spanyol király – az egykor hatalmas népszerű­ségnek örvendő uralkodócsalád történetének újabb fejezetéhez érkezett ezzel. Váratlan döntésével a 76 éves király sokak szerint az összeomlástól próbálja megmenteni a viharvert dinasztiát, amit fiának, Fülöpnek kell majd helyreállítania.

Mi a valódi tétje a Cameron–Merkel vitának?

Mi veszélyezteti jobban az európai demokráciát: az, ha az Európai Parlament­ben legtöbb mandátumot szerzett pártszövetség jelöltjét választják az Európai Bizottság élére, aki viszont az európai szuperállam elkötelezett híve, vagy az, ha figyelmen kívül hagyják a „nép szavát”, és kompromisszumos jelöltet választanak meg, amint azt például David Cameron brit miniszterelnök (és Orbán Viktor is) szorgalmazza? De van-e értelme európai demokráciáról beszélni, amikor e fogalom alatt Brüsszel a nemzeti demokráciák kiüresítését és a politikai integráció megvalósítását érti? Az érdemi hatalommal amúgy nem rendelkező José Manuel Barroso bizottsági elnök utódjának megválasztása körüli vita az unió jövőjének alapvető kérdéseit érinti.

Belföld

Indulhat a „Barátok közt” háború?

A média- és reklámpiac újraosztása mellett jobboldali érdekkörök megregulázása is állhat a legújabb kormánypárti reklámadós tervezet hátterében. Legalábbis elemzők erre gondolnak, mivel a hivatalos magyarázatokat gyengének érzik ahhoz képest, amekkora érdeksérelmet és konfliktust okozhat a javaslat, ha elfogadják azt.

Főpolgármester és 23 kiskirály

Bár voltak a Fidesz vezérkarában heves ellenzői annak, hogy az önkormányzati választások előtt pár hónappal alapjaiban változtassák meg a választás szabályait Budapesten, a lelki­ismeretükkel viaskodó politikusok kisebbségben maradtak. Úgy tudjuk, hogy a polgármesteri lobbi érdekében történik a váratlan átalakítás. A Fidesz mentségére szolgál, hogy 1994-ben a baloldal is kissé puccs­szerűen, ugyancsak hatalomtechnikai megfontolásból nyúlt bele a szabályozásba.

Gettódrogok hódítanak

A legfrissebb kábítószerügyi jelentés szerint a szerek folyamatos változása jellemzi a drogpiacot Európában. Az új generációs laborkészítmények hazánkban is divatosak, sőt, az elmúlt években elkezdtek terjedni azok a durvább anyagok is, amelyek eddig csak a keleti piacon pusztítottak: a „krokodil” és a „meta” szinte élve rothasztja el a fogyasztókat.

Nyomorexport

A DVTK kijutott az Európa Ligába. Nyékládházán és Mályiban azzal nyugtatják a gyerekeket, hogy az ő településükre nem jöhetnek romák. A két hír között látszólag nincs összefüggés. Látszólag.

Utcára mentek a pesti újságírók

Pár óra alatt több ezres tüntetés szerveződött Budapesten, többnyire fővárosi újságírók részvételével, arra a hírre, hogy az Origo hírportál tulajdonosa váratlanul leváltotta a főszerkesztőt. Számos nagy hírportál szolidaritási nyilatkozatot tett a leváltott vezető mellett, elítélve a lépést.

Hit és értékek

Bankjegyek alkonya: néhány éven belül megszűnnek?

„Egy, a maitól különböző és újfajta pénzt használó világ a maitól különböző és újfajta világ lesz. Sokkal gyorsabban haladunk ebbe az irányba, mintsem a legtöbben gondolnák. Az állampolgárok és a jegybankárok élete egyaránt alapvetően megváltozik” – állítja az elmúlt év­tized egyik legbefolyásosabb és legvitatottabb pénzügy­- politikusa, Larry Summers. A volt amerikai pénzügyminiszter szerint a készpénz nélküli világ nem távoli utópia, hanem olyan realitás, amellyel minden nemzetnek már a közeljövőben számolnia kell. (2014. 06. 06.)

Magyar zsidók a német koncentrációs táborokban

A német megszállás után több mint 500 ezer magyar zsidót hurcoltak náci koncentrációs táborokba. Az 1944-es tavaszi és nyári deportálásokkal 430 ezren Auschwitz-Birkenauba, 15 ezren pedig az ausztriai Strasshof környéki munkatáborokba kerültek. A nyilasok mintegy 50 ezer további zsidót adtak át a náciknak. A német biztonsági szervek azonban csak a deportáltak mintegy 3 százalékát szállították el önhatalmúlag, magyar segítség nélkül. A zsidók 97 százalékát a magyar állam küldte a koncentrációs és munkatáborokba, ahol túlnyomó többségüket megölték.

HÁTTÉR

Diaszpóra-segély

Az utóbbi években egyre inkább a magas devizahitel-törlesztőrészletek kényszerítik külföldi munkavállalásra honfitársainkat. Ők összesen több mint 500 milliárd forintnyi összeget utalnak haza évente, ami a magyar GDP 1,8 százalékát teszi ki. A magyar gazdaság számára ez talált pénznek tűnik – aminek azonban előbb-utóbb megfizetjük az árát.

„Öt gyerek, hat csomag meg én”

Régen láttam Rékát. Összefutottunk a patika előtt. Kérdeztem, milyen az élet Cambridge-ben, ahová öt gyermekükkel költöztek munkavállalásuk érdekében. Nevük írásomban nem valódi, történetük a kényszeredettségből külföldön szerencsét próbáló honfitársaink – mindenki döntse el, hogy milyen előjelű – példája.

Kelj fel és járj!

A botrányos előkészületek ellenére a labdarúgás szerelmesei a világ minden pontján lélegzetüket visszafojtva várják a 2014-es brazíliai világbajnokság kezdetét, melyet nem csak a szervező ország fog így vagy úgy emlékezetessé tenni. A nyitóceremónia keretein belül esedékes kezdőrúgást ugyanis egy deréktól lefelé bénult ember fogja végrehajtani.

Beszélj róla!

Nemrég indult el a Beszélj róla! honlap, amelynek keretében gyermekkori szexuális bántalmazások áldozatai névtelenül megoszthatják titkukat egymással és a nyilvánossággal. Az ismertté vált esetek alapján a gyerekek egytizede lehet érintett. A program célja megtörni a témát egyéni és társadalmi szinten övező tradicionális hallgatást, s a jelek szerint ez sikerült: három hét alatt már százan osztották meg történetüket.

Labdaszedőből wimbledoni bajnok

Egyéniben tizenháromszoros, párosban huszonhatszoros ATP-bajnok. Háromszoros világbajnok, Európa-bajnok, tizenkétszeres magyar bajnok, és nem mellesleg győzött Párizsban a Roland Garroson, és ő a mi egyetlen wimbledoni bajnokunk. Taróczy Balázs 60 éves. 2014-től Budapest díszpolgára. Megmentette volna a magyar teniszt, de nem hagyták…

Kacsák és sasok

Csalj ki gyanútlan emberektől 200 millió dollárt, ülj pár évet miatta a hűvösön, majd keress még évi 100 milliót motivációs beszédekkel! Ez a Jordan Belfort-recept. Miből él ma a Wall Street farkasa?

KÁVÉSZÜNET

Ötven százalékban rajtunk múlik

Európában 2008-ig gyakorlatilag nem fordultak elő védőoltásokkal megelőzhető fertőző betegségek, az utóbbi években viszont Franciaország, Nagy-Britannia és Németország területén is felütötték a fejüket. Ennek oka a hiányos beoltottság, mely főképp az oltás megtagadásával magyarázható. Magyarországon a népesség átoltottsága jelenleg 98 százalékos, ám amennyiben ez csökkenne, ismét járványosan jelennének meg elfeledett betegségek. A védőoltások elkerülése ugyanis nemcsak az egyént, hanem az egész közösséget veszélyezteti. A nemzetközi szervezetek épp ezért folyamatosan figyelik az új kórokozók megjelenését.

Olcsó húsnak híg a leve

Nyolc gyorsfagyasztott pulykatermék azonnali visszahívásáról döntött a NÉBIH (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) Kiemelt Ügyek Igazgatósága, miután az általuk vizsgált fagyasztott húskészítmények megnevezésükkel ellentétben egyáltalán nem vagy csupán elenyésző mértékben tartalmaztak pulykahúst. Bár a hatóság jelen esetben azt nehezményezte csak, hogy pulykaként adták el a főképp csirkéből készült termékeket, előreláthatólag borsos árat kér ezért a „tévedésért” az érintett gyártóktól. A fagyasztott húskészítmények minőségét vizsgálva a fenti problémánál sokkal nagyobb és gyakoribb kérdés még szakmán belül is, hogy mi használható fel a gyártásuk során, illetve mi minősül az összetevők közül húsnak.

Boldog gyerekek, pihenő szülők

Ha hihetünk az időjósoknak, meleg nyarunk lesz idén - érdemes hát jól körülnézni az utazási ajánlatok rengetegében, hogy választott úticélunk minőségben és programválaszték tekintetében is megfeleljen az elvárásainknak.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!