hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ötven százalékban rajtunk múlik
Interjú Prof. Dr. Balázs Csaba immunológussal és Dr. Prechl Józseffel, az MTA-ELTE Immunológiai Kutatócsoport tudományos főmunkatársával

2014. 06. 16.
Európában 2008-ig gyakorlatilag nem fordultak elő védőoltásokkal megelőzhető fertőző betegségek, az utóbbi években viszont Franciaország, Nagy-Britannia és Németország területén is felütötték a fejüket. Ennek oka a hiányos beoltottság, mely főképp az oltás megtagadásával magyarázható. Magyarországon a népesség átoltottsága jelenleg 98 százalékos, ám amennyiben ez csökkenne, ismét járványosan jelennének meg elfeledett betegségek. A védőoltások elkerülése ugyanis nemcsak az egyént, hanem az egész közösséget veszélyezteti. A nemzetközi szervezetek épp ezért folyamatosan figyelik az új kórokozók megjelenését.

Az immunrendszer szervekből áll, vagy inkább sejtműködés szintjén kell elképzelnünk?

– Az immunrendszer az élő szervezetek védelmét jelenti, még a növények is rendelkeznek ilyen rendszerrel. Vannak jól azonosítható szervei, ilyenek a csontvelő, a csecsemőmirigy, a nyirokerek és nyirokcsomók, a lép, a vakbél féregnyúlványa, a vérben lévő limfociták és falósejtek. Azonban nem csak egy-egy szervre lokalizálódik; az immun-, a hormon- és az idegrendszer működése például nem választható el mereven egymástól. Lényegében az immunrendszer minden szervünkben jelen van, a működését egy folyamatosan változó, dinamikus folyamatként lehet elképzelni. Nagyon sok immunsejt elszórtan helyezkedik el a szervezetünkben, nagy részük folyamatosan „jár­őrö­zik” a vérben, a szövetek és az immunszervek között. Az immunrendszer ráadásul emlékezni is képes, ezen alapszik az oltóanyagok működése, melyek olyan kórokozók felismerésére tanítják meg, amelyekkel még nem találkozott. Ez az immunológiai memória védelmet adhat egy fertőzés kivédésére.

Mennyire változó az, hogy ki milyen erős immunrendszerrel születik?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!