hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bankjegyek alkonya: néhány éven belül megszűnnek?
Fogd a pénzt!

2014. 06. 05.
„Egy, a maitól különböző és újfajta pénzt használó világ a maitól különböző és újfajta világ lesz. Sokkal gyorsabban haladunk ebbe az irányba, mintsem a legtöbben gondolnák. Az állampolgárok és a jegybankárok élete egyaránt alapvetően megváltozik” – állítja az elmúlt év­tized egyik legbefolyásosabb és legvitatottabb pénzügy­- politikusa, Larry Summers. A volt amerikai pénzügyminiszter szerint a készpénz nélküli világ nem távoli utópia, hanem olyan realitás, amellyel minden nemzetnek már a közeljövőben számolnia kell. A napokban az izraeli kormány jelezte, kész élére állni az ilyen törekvéseknek. Az utóbbi időben technológiai nagyhatalommá vált közel-keleti ország rendelkezik a terv megvalósításához szükséges ismeretekkel és globális pénzügyi kapcsolat­rendszerrel, de a Heteknek nyilatkozó David Wolman amerikai közgazdász-elemző szerint Izrael nem járna jól ezzel a radikális lépéssel.

Benjamin Netanjahu a kabinetfőnökét, Harel Lockert kérte fel arra, hogy dolgozzon ki egy olyan három lépcsőből álló tervet, amelynek célja, hogy „minden készpénztranzakciót megszüntessen Izraelben”. A kormány tavaly szeptemberben hatalmazta fel a Locker vezetésével felálló bizottságot, amely május végén készült el részletes javaslatával a készpénz nélküli társadalom megteremtéséről.

A terv célja, hogy mind a gazdasági szereplőket, mind a magánszemélyeket maximális mértékben az elektronikus fizetési megoldásokra vezesse rá. Az izraeli kormány meg­­győződése, hogy „a készpénz rossz”, mert a feketegazdaságot ösztönzi, és segíti az adóelkerülést.

Locker a Reuters hírügynökségnek megerősítette, hogy Izrael már a 2015-ös költségvetés tervezésénél számít a készpénzkorlátozásból származó többletbevételekre, amelyet az egészségügy, az oktatás és az infrastruktúra fejlesztésére kívánnak fordítani. „Élen járó ország akarunk lenni az adóelkerülés és a pénzmosás elleni harcban” – jelentette ki Locker.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!