hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Indulhat a „Barátok közt” háború?
Kőkemény üzengetésbe torkollott a reklámadós javaslat

2014. 06. 05.
A média- és reklámpiac újraosztása mellett jobboldali érdekkörök megregulázása is állhat a legújabb kormánypárti reklámadós tervezet hátterében. Legalábbis elemzők erre gondolnak, mivel a hivatalos magyarázatokat gyengének érzik ahhoz képest, amekkora érdeksérelmet és konfliktust okozhat a javaslat, ha elfogadják azt.

Hétfőn L. Simon László, a Fidesz kultúrpolitikusa egyéni képviselői indítványként benyújtotta a reklámadóról szóló tervezetét, amely a médiapiacon egyfajta többkulcsos különadót vezetne be. Magyarán minden médiacég befizeti a normális adóját (társasági adó, forgalmi adók), de azon felül a reklámbevételei függvényében különadót is kellene fizetnie. Hat kulcs lenne, minél több valakinek a reklámból befolyó adóbevétele, annál (jóval) többet fizet. Legrosszabbul az RTL Klub járna, amely már a 40 százalékos kulcsba kerülne, így az évi 8-10 milliárdosra tervezett adónem akár felét is fizethetné. De persze más, nagy médiabirodalmakat is súlyos százmilliókkal érintene a javaslat elfogadása (lásd bővebben keretes írásunkat). 

Struktúrák átszabása

L. Simon Lászlót politikai berkekben Lázár Jánoshoz közel álló politikusnak tartják, mert miután kulturális államtitkárként személyes konfliktusba került főnökével, Balog Zoltán miniszterrel, és emiatt távozni kényszerült, Lázárban talált szövetségesre. Az L. Simon által benyújtott előterjesztés alapján úgy tűnik, hogy azt nem a politikus dolgozta ki, hanem csak a nevét adta hozzá. Ezt látszik alátámasztani az is, hogy L. Simon korábban nem találkozott és tárgyalt a reklámpiac szereplőivel, miközben Lázár János több ilyen egyeztetésen is részt vett.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!