hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Öt gyerek, hat csomag meg én”

2014. 06. 16.
Régen láttam Rékát. Összefutottunk a patika előtt. Kérdeztem, milyen az élet Cambridge-ben, ahová öt gyermekükkel költöztek munkavállalásuk érdekében. Nevük írásomban nem valódi, történetük a kényszeredettségből külföldön szerencsét próbáló honfitársaink – mindenki döntse el, hogy milyen előjelű – példája.

A férj, Boldizsár programozó. Bicskei műhelyének elégedett ügyfele voltam magam is. Rendkívül felkészült szakember, különösen erős karakter. Devizahitelt vettek fel arra a házra, ahol vállalkozásuk is működött. Az árfolyamgátat a magyar nagycsalád csak azért nem tudta igénybe venni, mert a hitel felvevői nem név szerint ők, hanem a vállalkozásuk volt.

A devizahitelük és szakboltjuk rossz üzletmenete miatt az angolul jól beszélő férfi Nagy-Britanniában kezdett állást keresni. Cambridge úgy érkezett az életükbe, hogy a Londontól 80 kilométerre fekvő, a 13. század óta egyetemi városként működő 122 ezer lakosú megyeszékhely tájékán volt legjobban keresett a programozó szakma.

Egyedül ment oda az ötgyerekes magyar apa 2013 elején. Nullára érkezett, tehát se szállás, se ismerős. Kettő hónap alatt állást talált. Az anya nem akart menni. Inkább itthoni üzletüket igyekezett vezetni, öt gyerek mellett ugyanis nem tudott elhelyezkedni. De „Skype-család” lettek, és Réka észlelte a gyermekeken, hogy ez nem lesz így jó – végül a családegyesítés érdekében bő fél év múltán elindultak fapadoson apa után. „Öt gyerek, hat csomag meg én” – jegyezte meg Réka.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!