hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Esély Ukrajnának

2014. 06. 13.
Anton Sehovcov ukrán politológus (képünkön) a hazája előtt álló  történelmi esélyről beszélt lapunk megkeresésére. Véleménye szerint az, hogy egy aktuális oligarcha került hatalomra, nem zárja ki, hogy érdemi reformok induljanak el az országban.  Az Euromajdan olyan forradalom volt, amely nem elsősorban az oligarchák ellen irányult, hanem Viktor Janukovics autoriter hatalma ellen.

„Én azt gondolom, hogy Petro Porosenko valódi reformok végrehajtásában lesz érdekelt, hiszen mindenki – beleértve őt magát is – érti, hogy Ukrajnának ez az egyetlen, utolsó esélye maradt arra, hogy normális európai országgá váljon. Pontosan ezért nagyon csekély annak a valószínűsége, hogy mostanában újabb forradalom törjön ki – még ha szociális téren lehetnek is megszorítások –, hiszen az romba döntené az országot. Julija Timosenko már elismerte vereségét és Porosenko győzelmét, noha eleinte lehetett tartani a reakciójától (hiszen ismerjük a forradalmak kirobbantásában szerzett gyakorlatát), de a két jelölt választási eredménye között teljesen meggyőző volt az arány.”
A politológus véleménye szerint Porosenko semmilyen módon nem fog a szélsőségesekhez viszonyulni. Sehovcov úgy véli, a közeli hónapokban ki fogják jelölni a parlamenti választások időpontját, ahová szerinte csekély számú szélsőséges és nagyszámú demokrata fog bekerülni. „Arra a kérdésre, hogy az oroszok befejezik-e a »kijevi junta« elleni hangulatkeltést annak ismeretében, hogy a szélsőségesekre csupán egy szűk társadalmi réteg szavazott – nos, a válasz: sajnos nem.  
A putyini Oroszországot egyáltalán nem az ukrán szélsőségesek aggasztják. A Kreml Ukrajna destabilizálásában érdekelt, és bármit felhasznál ennek érdekében. Az ukrán fasisztákkal való riogatás és hisztériakeltés csupán ennek az egyik eszköze” – mondta el lapunknak a társadalmi szélsőségek kutatásával foglalkozó szakértő.
A szélsőséges szervezetek jelöltjei kudarcát a politológus két fő okra vezeti vissza: egyfelől Porosenko támogatottsága már az év elejétől kezdve annyira nyilvánvalóan magas volt, hogy Vitalij Klicsko, a szintén jó közvélemény-kutatási eredményeket kapó jelölt is visszalépett, hogy helyzetbe hozza a megválasztott elnököt. Az elnök esélyeit tovább javította, hogy a Dél Kelet-Ukrajnában zajló háborút egy magas támogatottsággal bíró politikus hatékonyabban kezeli. A szélsőséges jelöltek rossz szereplésének másik oka pedig Sehovcov szerint az, hogy Janukovics eltávolításával a radikális jelöltekre szavazók elvesztették motivációjukat – nem mobilizálta őket Janukovics leváltásának igénye. Persze a kampány hiánya is oka a gyenge szereplésnek. Dmitrij Jaros, a Jobb Szektor vezetője ugyanis inkább a donyecki régióban aktivizálta magát, és április végén kiszállt a szavazatokért folyó versenyből. Ugyanakkor Sehovcov azt is megjegyezte, hogy az Ukrajnával szembeni orosz agresszió felerősíti a radikális nemzeti érzelműeket, és van rá esély, hogy a Szvoboda és a Jobb Szektor előretörjön – különösen, ha a kormányzat nem fog választ adni az egyre égetőbb problémákra. (Munkatársunktól)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!