hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2014. 10. 03. (XVIII/40) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Netanjahu: Irán az igazi Iszlám Állam

„Azért jöttem Jeruzsálemből, hogy a népem, Izrael népe nevében szóljak, azokról a veszélyekről, amelyekkel szembe kell néznünk, … és leleplezzem azokat az arcátlan hazugságokat, amelyek erről a pódiumról hangzottak el országom és az azt védelmező bátor katonák ellen” — így kezdte az ENSZ őszi ülésszakán elmondott beszédét Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Mahmúd Abbász palesztin és Hasszán Roháni iráni vezető felszólalására utalva. „Van egy mondás, miszerint ha nem állítunk meg egy hazug embert 24 órán belül, a hazugságai ténnyé válnak. És ez történt Netanjahuval” — üzente vissza Száeb Erekát palesztin főtárgyaló.

Elszakadni nem könnyű

Bár a skótok többsége végül nemet mondott az Egyesült Királyságtól való elszakadásra, a kampányt élénk figyelemmel kísérték Európa más, függetlenedni vágyó kisebbségei is. A legnagyobb felbolydulás jelenleg a katalánok függetlenné válása körül alakult ki, a kitűzött népszavazást ugyanis egyszerűen felfüggesztették – de úgy tűnik, hogy ez nem tántorítja el a spanyolországi kisebbséget.

Kambodzsába küldi a menekülteket Ausztrália

Ausztrália nem kér többé a bevándorlókból. Az utóbbi hónapok vegyes érzelmeket kiváltó intézkedéseit követően Ausztrália menekültügyi megállapodást kötött Kambodzsával. Az „üzlet” értelmében a délkelet-ázsiai országba áramlik a menedéket keresők egy része, valamint 40 millió ausztrál dollár (a letelepítés és beilleszkedés költségein felül). A pénzt az emigránsok mindennapi megélhetésén túl az oktatásukra, egészségügyi ellátásukra kell költeni, bár többek szerint ezzel csak a korrupt kormányzatot vesztegeti meg a cél érdekében Ausztrália. Scott Morrison bevándorlásügyi miniszter szerint a megállapodás egy hosszabb távú együttműködés része, amely lehetővé teszi, hogy a jövőben tovább növekedjen Kambodzsa befogadókapacitása.

Brazília etikus hangja

Szoros harcra számítanak az október 5-ére kiírt brazil elnökválasztás hajrájában. A szappanoperai fordulatokban bővelkedő kampány legérdekesebb arca az a Marina Silva, aki egy tragédia következtében véletlenül válhatott elnökjelöltté, ám hamar kiderült, hogy népszerűsége jóval felülmúlja a Szocialista Párt előző jelöltjéét. A közvélemény-kutatások szerint jelenleg fej fej mellett halad a korábban biztos befutónak tartott munkáspárti Dilma Rousseff jelenlegi elnökkel, akit viszont minden idők legnépszerűbb brazil politikusa, a két elnöki ciklust már kitöltött Luiz Inácio Lula da Silva támogat.

Az orosz állam kisegíti a kárt vallott oligarchákat

Putyin dzsúdópartnerének lenni jó. Nemcsak azért, mert kevés ember fektetheti két vállra az orosz elnököt, hanem azért is, mert az egész orosz törvényhozás vigyáz az ember vagyonára. A duma illetékes bizottsága első olvasatban elfogadta a szankciókkal sújtott állampolgárok kárpótlására vonatkozó törvényjavaslatot. A Rotenberg-törvény rendelkezése alapján tehát Putyin kedvenc oligarchája és edzőtársa mind az öt – Olaszországban lefoglalt – villája után kárpótlást kaphat az orosz büdzséből.

Esernyős forradalom

Több mint egy hete tartanak a demokrácia-párti tüntetések Hongkongban. A több tízezer ember részvételével zajló demonstrációk célja, hogy a lakosság szabadon választhassa meg a város vezetőjét a mostani, Peking által delegált helyett. A résztvevők viselkedése többnyire békés hangulatú, bár fáradhatatlan tiltakozásuk miatt méltán kiérdemelték a „legjólneveltebb tüntetők” címet.

Dzsihádisták Svájcban, Belgiumban

Elrettentő példának szánják a belga hatóságok azt a pert, amely a héten kezdődött Antwerpenben, a Sharia4Belgium nevezetű terrorszervezet tagjai ellen. Belgium fenyegetettségét jól tükrözik a statisztikák is: egyesek szerint Nyugat-Európában itt a legmagasabb az egy főre jutó dzsihádisták száma. Ennek ellenére úgy tűnik, Brüsszel meglehetősen naivan áll hozzá az iszlamisták jelentette veszélyhez. A terrorfenyegetettség olyan országokat is érint Európában, mint Svájc. Az alpesi országban a dzsihádisták malmára hajtja a vizet, hogy a törvények értelmében nem tudják nyomon követni a tevékenységüket és kommunikációjukat.

Belföld

Falus, Bokros és a többiek

Nagy valószínűséggel a Fidesz – persze, ha megkapták volna a rendezés jogát – sem tudta volna a jobboldal számára előnyösebb formában megrendezni a baloldal fővárosi, amúgy öngyilkos stratégiának tűnő produkcióját Falus Ferenc visszalépése kapcsán. Több vezető baloldali politikus is annyit mondott lapunknak, hogy sírni tudna az „eredményen”, fájó számukra a saját „bénaságuk”. Az igazság az, hogy bizonyára nem a Fidesz hozta össze ezt a mutatványt, de közvetve, a választási szabályok babrálásával nagyon is hozzájárult a helyzet kialakulásához. Csapdát állítottak az ellenzéknek, amibe ellenfeleik szépen begyalogoltak.

L. Simon: Nem lóval fogunk feljárni a Várba

„Aki az egészhez úgy közelít majd, hogy Orbán Viktor mint egy kvázi király beköltözik a Várba, annak javaslom, hogy forduljon pszichológushoz” – vélekedett L. Simon László, a Miniszter­elnökség miniszterhelyettese arról, hogy a kormány pár éven belül a Budai Várba, annak is a legszebb látképű részére költözik. A politikus, akihez az úgynevezett Hauszmann-terv, azaz a Vár felújítási munkálatai is tartoznak, a beruházásról azt mondta lapunknak, hogy nem urizálni akarnak, hanem helyreállítani azt, amit a kommunisták történelemhamisító módon tönkretettek.

Homoszexuális mesekönyvvel hódítana a meleglobbi

A hercegek és a kincs címmel magyarul is megjelent egy homoszexualitást népszerűsítő tündérmese, amely két herceg házasságkötésével végződik. A szerző egyetemi professzor, aki azt állítja, hogy meleg és nem meleg szülők egyaránt örültek a könyvének, amely segít elmagyarázni a gyerekeknek a melegházasságot. A tapasztalat viszont világszerte az, hogy épp a szülők radikális ellenállásán buknak meg a mesekönyvekbe, sőt tankönyvekbe csempészett homoszexuális tartalmak.

Drogháború drogosok nélkül

A Kék Pont eltűnése a Józsefvárosból nemcsak a jogvédőket, hanem az ombudsmant is elmarasztaló kijelentések megfogalmazására késztette. Kocsis Máté polgármester logikusnak tűnő érvekkel válaszolt a kartács­tűzre, emellett a kormánysajtó is a segítségére sietett egy  „leleplezéssel”. Kár, hogy így alakult, mert a történetnek csak vesztesei vannak.

A Jobbik nem bízik már a Magyar Remény Mozgalomban

 Felfüggesztette tevékenységét a Jobbik délvidéki testvérpártja, a Magyar Remény Mozgalom (MRM). Információink szerint Vonáék csalódtak az MRM-ben, ezért elzárták a pénzcsapokat. Ráadásul a szervezeten belül sem éppen békés a hangulat: a vezetőket azzal vádolják, hogy a Jobbik anyagi forrásait saját céljaikra használták.

Hit és értékek

Ateista mise

„Istentelen nagy szeretettel köszöntök mindenkit!” – kezdi előadását Szabó Sebestyén, a Magyar Szekuláris Egyesület vezetője a hétvégén megrendezett Sunday Assembly budapesti rendezvényén, ahol többek között Halácsy Péter, a Prezi egyik alapítója tartott előadást. A közel 50 tagú budapesti ateista Vasárnapi Gyülekezet Lady Gagát énekel, és számít a melegek részvételére a közösségépítésben. Beszámoló a Dohány utcai RoHAM bárból.

Hívő politikusok védjék a melegeket?

Az amerikaiak 40 százaléka úgy véli, hogy a társadalom sokat veszít, ha a vallás kiszorul a közéletből – állapítja meg a Pew Research legfrissebb kutatása. Ebben többek között azt vizsgálták, hogy mit gondolnak az amerikaiak az olyan égető kérdésekről, mint a diszkrimináció, az abortusz és a melegházasság.

Hollywood és a mártírok vére

„Illúzió azt gondolni, hogy Hollywood a bibliai témájú filmekkel a keresztény értékeket igyekezne szolgálni. Kiszolgálják a célközönséget, hogy piacot nyerjenek, más nem számít” – állítja Mark Rutland amerikai vallástörténész, az Oral Roberts Egyetem (ORU) volt igazgatója, aki szerint az Egyesült Álla­mokban ma nincs senki, aki morális vezetőként Billy Graham helyére léphetne, de úgy látja, hogy – bár sokat kopott a hagyományos értékek vonzereje – ma sem választanának meg elnöknek olyan jelöltet, aki ateistának vallja magát. Mark Rutland­del Budapesten beszélgettünk. Előzetes az Új Exodus magazin őszi számában megjelenő interjúból.

HÁTTÉR

Az oroszok kívülről, a nácik belülről fenyegetik Ukrajnát

Augusztus végén az orosz csapatok beléptek Ukrajna területére, és összecsaptak az ukrán haderővel a Donbász régióban, ezzel megállítva Porosenko elnök terroristaellenes hadműveletét, melyet az oroszbarát szeparatisták ellen indított. Bár szeptemberben állítólag a kijevi vezetés és a szakadárok tűzszünetet kötöttek, ezt nem tartották be a szakadár csapatok. Múlt héten vasárnap új orosz offenzíva kezdődött. Helyszíni riport.

Már a jövő sem a régi

Újabb buborék készül kipukkadni, vagy csak egy megfáradt Szilícium-völgyi milliárdos apokaliptikus gondolatairól van szó? A PayPal egyik alapítója szerint nincs jövője az informatikai befektetéseknek, ugyanis lelassult a technológiai fejlődés, amely végleg ki fog fulladni. Peter Thiel azt állítja, nagyobb bölcsesség olyan iparágakba fektetni, ahol a fejlődéshez nincs szükség technológiai újításokra, sőt, amelyek lényegében visszavisznek minket a 19. századba.

Arcok nélkül nincs részvét

Szabad akaratunk van, ami azt is jelenti, hogy felelősek vagyunk a választásainkért. A közömbösség is egy döntés, ami az egyéni és közösségi életet is erőteljesen tudja befolyásolni, miközben nem is tettünk semmit. A „nemtörődömség” a múltban szervesen hozzájárult a tömegmészárlások véghezviteléhez. A jelenleg zajló események pedig azt erősítik, hogy a nemzetközi egyezmények kevésnek bizonyulnak a polgárháborúk, népirtások és fegyveres konfliktusok megfékezéséhez.

Füvezéssel lehetsz sztár

„Magyarország legmodernebb és legszabadabb tehetségkutatója, amely megadja a lehetőséget, hogy kibontakozz a világ legnagyobb színpadán, a YouTube-on” – egy hónappal ezelőtti indulásakor így határozta meg magát Magyarország legnagyobb internetes tehetségkutatója, a Ki Mit Tube. Azzal kapcsolatban azonban, hogy a verseny valóban tehetségek felkutatásáról szólt-e, alapos kételyeink támadhatnak. A több mint hétmilliós nézettséget hozó Ki Mit Tube-ot ugyanis végül a marihuánafogyasztást nyíltan propagáló tiszaújvárosi rapper, Mr. Klaus nyerte meg.

Embernek maradni az embertelenségben

Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül igyekszünk bemutatni azokat az embermentőket, akik a holokauszt, az embertelenség idején is emberek maradtak. Közülük a legkiemelkedőbb Raoul Wallenberg, akit méltán nevezhetünk a Humánum Lovagjának. Ugyanakkor a diplomáciai mellett szólunk az egyházi, a hatósági és a lakossági mentőakciókról is. Kitérünk arra is, hogy milyen motivációkkal bírtak azok a személyek, akik segítséget nyújtottak az üldözötteknek, miként mentek szembe a politikai hatalommal, a korszellemmel és gyakran saját tradícióikkal is annak érdekében, hogy életeket mentsenek.

Sógorterror

Az aradi vár eredeti rendeltetése napjainkra sem változott meg, katonai terület. Belépési engedélyt a Bukarestben székelő román Hadügyminisztérium adhat. E sorok írója a Budapestre akkreditált román katonai attasé segítségével jutott be a tiltott területre. A várban a hódmezővásárhelyi magyar honvédség román testvér­alakulata tartózkodott, és 1919 óta magyar állampolgár nem léphetett a területre. Kivéve 1944 augusztusának pár napját, amikor a magyar honvédség pár napra bevonult Aradra. Katonáink Világosig nyomultak előre, hogy azt követően a szovjet túlerővel szembesülve visszavonuljanak.

Alibaba bankot robbant?

Az Alibaba Group nevű, online kereskedelemmel foglalkozó kínai cég szeptemberi, történelmi tőzsdére lépése után a tulajdonosok most az időközben különvált fizetési üzletágukat, az Alipayt szeretnék bankká minősíttetni és tőzsdére vinni.

KÁVÉSZÜNET

Egy diktátor magányossága

A Newsweek hasábjain jelent meg ízelítő Ben Judah publicista művéből, amely három év kemény munkájának eredménye. A szerző az „új zsurnalizmus” irányzat elemeit felhasználva írta meg első könyvét Vlagyimir Putyin magánéletéről. A Törékeny Birodalom: Hogyan esett szerelembe és szeretett ki Oroszország Vlagyimir Putyinból? címmel megjelenő írásban a fikció technikáit alkalmazva meséli el azokat a tényeket, amelyekről a nevüket általában nem vállaló informátoraival — köztük korábbi miniszterelnökökkel, volt és jelenlegi miniszterekkel, regionális vezetőkkel, korábbi hivatalnokokkal, tanácsadókkal, személyi titkárokkal és más, az elnökhöz közel álló emberekkel — folytatott beszélgetések során szerzett tudomást.

Készpénztelenedés

Hazánkban is elérhető pár hónapja az új elektronikus pénz, a Barion, amelynek működését az MNB engedélyezte. A platformfüggetlen alkalmazás segítségével bankkártya, bankszámla és készpénz nélkül lehet fizetni, pénzt küldeni, parkolási díjat rendezni online és okostelefon segítségével.

Orfűi barangolás

Orfű Pécstől 16 km-re a Mecsek északnyugati lábánál elhelyezkedő falu tavakkal, erdőkkel, ligetekkel és szépen rendben tartott parkokkal. A természetvédelmi területek és az erdő borította hegyláncok festői környezettel és sokszínű programlehetőséggel várják a kanyargós hegyi utakat kedvelőket. Hazánk egyik legszebb mesterséges kialakítású tórendszere körül üdülőtelepek, vízi sportszolgáltatások és a horgászat mind-mind ideális kirándulóhellyé teszik a Baranyai települést.

Mire jó a K2?

Vajon az ázsiai emberek csontozata miért erősebb, mint az európaiaké? Létezik olyan különbség a táplálkozási szokásokban, ami a csontozatban csapódik le? Egyre több vizsgálat bizonyítja, hogy igen, és a nyomok a K2-vitaminhoz vezetnek.

Akik a Harvarddal is versenyeznek

Idén ismét megrendezésre került az Európa- és országszerte egyre népszerűbb kulturális-tudományos program, a Kutatók éjszakája. A Magyarországon 2006 óta töretlen sikert arató előadássorozatok minden korosztály számára felejthetetlen élményt nyújtanak. Nem volt ez másképp a daganatos betegségekkel foglalkozó KPS Molekuláris Diagnosztikai Központ szeptember 26-ai rendezvényén sem.

Kontrasztok, feszültségek és a művészet új útjai

Az elmúlt évek kimagasló művészeti attrakcióit, a Picasso-kiállítást, a Tornyai János Kulturális Városnegyed átadását, a Csernus Tibor-, illetve a Koszta-kiállítást követően az idén is kiemelten készül Hódmezővásárhely városa a legjelentősebb művészeti eseményére, a 61. Vásárhelyi Őszi Tárlatra. Immár hat évtizedes hagyomány, hogy október első vasárnapján megnyílik az Őszi Tárlat, amely nemcsak történelmi múltja, hanem sokkal inkább a kiállított művek kvalitása és a kortárs művészeti palettán elfoglalt helye miatt érdemes megtekintésre. Az idei kiállítás is hűen tükrözi napjaink művészeti trendjeit és hatásait.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!