hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Készpénztelenedés

2014. 10. 11.
Hazánkban is elérhető pár hónapja az új elektronikus pénz, a Barion, amelynek működését az MNB engedélyezte. A platformfüggetlen alkalmazás segítségével bankkártya, bankszámla és készpénz nélkül lehet fizetni, pénzt küldeni, parkolási díjat rendezni online és okostelefon segítségével.

A Barion technikáján alapuló fizetésii mód, mint ötlet a 90-es évek végén merült fel először, amikor üzlettársam egy szemesztert Hollandiában töltött, ahol lehetőség volt elektronikusan egy chipkártya segítségével fizetni. Ezt továbbgondolva született meg az ötlet, hogy szükség lenne az e-pénzre Magyarországon is.” – mesélt a Heteknek a kezdetekről Bíró Tamás, a Bariont fejlesztő Sense/Net társalapítója. Néhány évvel később az unión belül kötelezően elfogadottá vált a pénz új formája, ami utat nyitott az elképzelés megvalósítása felé. Néhány év kitartó munkát követően sikerült a technikai, szakmai és anyagi feltételeket is megteremteni, hogy hazánkban is bevezetésre kerüljön az e-pénz. Az engedély megszerzéséhez szükséges 200 millió forintot és a fejlesztéshez szükséges pénz egy részét Európai Uniós pályázaton keresztül nyerték az ötletgazdák.

Egy elektronikus forint értéke azonos egy forintéval. A pénzforgalom egy Barion által vezetette-pénzszámlán történik. Az e-pénz fedezetét a CIB banknál vezetett e-pénz letéti számláján található összeg biztosítja. Ahhoz, hogy valakinek Barion-tárcája legyen, egy e-mail címmel és jelszóval regisztrálnia kell a Barion weboldalán, melyet bárki ingyen megtehet. Majd az e-mail címhez tartozó egyenleget fel kell tölteni átutalással vagy CIB banki befizetéssel. Ezt követően pedig felhasználható az összeg vásárlásra, parkolásra, illetve más személyeknek is lehet a Barion segítségével pénzt küldeni. Fizetéshez, pénzküldéshez az okostelefonon vagy a weboldalon be kell jelentkezni a jelszó megadásával a Barion-fiókba, majd ezt követően meg lehet határozni, hogy kinek, milyen összeget szeretnénk küldeni, fizetni. Lehetőség van olyan személynek is e-pénzt küldeni, aki még nem rendelkezik Barion-tárcával, ez esetben a címzett e-mailben értesül, hogy e-pénzt kapott, melynek átvételéhez regisztrálnia kell egy fiókot, majd egy biztonsági kérdés megválaszolása után az összeget szabadon használhatja. A parkolási díj fizetéséhez az okostelefonon található alkalmazást kell elindítani, majd a gépkocsi rendszámát és a parkolási zónát kell megadni.

Jelenleg nagyjából háromezer felhasználó rendelkezik Barion-tárcával és száz helyen fogadják el, mint fizetőeszközt az országosan elérhető parkolóautomatákat nem számítva. Az elfogadók között szerepel egy szupermarket-hálózat, internetes webshopok és az országos mobilparkolási hálózat is. Bíró Tamás elmondása szerint terveikben szerepel, hogy rövidesen az autópályamatricákat, koncertjegyeket is elérhetővé tegyék az elektronikus pénzzel.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!