hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Netanjahu: Irán az igazi Iszlám Állam
Mérgező fa, sok ággal

2014. 10. 02.
„Azért jöttem Jeruzsálemből, hogy a népem, Izrael népe nevében szóljak, azokról a veszélyekről, amelyekkel szembe kell néznünk, … és leleplezzem azokat az arcátlan hazugságokat, amelyek erről a pódiumról hangzottak el országom és az azt védelmező bátor katonák ellen” — így kezdte az ENSZ őszi ülésszakán elmondott beszédét Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Mahmúd Abbász palesztin és Hasszán Roháni iráni vezető felszólalására utalva. „Van egy mondás, miszerint ha nem állítunk meg egy hazug embert 24 órán belül, a hazugságai ténnyé válnak. És ez történt Netanjahuval” — üzente vissza Száeb Erekát palesztin főtárgyaló.

Az elmúlt évekhez hasonlóan Netanjahu beszéde váltotta ki a legtöbb indulatot New Yorkban, a világszervezet őszi közgyűlésén. Az izraeli kormányfő ezúttal is hű volt önmagához: több mint 30 perces üzenetében a világ lelkiismeretére apellált a vádakkal és hazugságokkal szemben. 

Netanjahu szerint „abszurd képtelenség”, hogy az ENSZ sorozatosan megbélyegzi Izraelt a palesztinokkal szembeni bánásmódja miatt, miközben a Biztonsági Tanács soha nem ítélte el a Hamaszt az általa elkövetett háborús bűnök miatt, annak ellenére, hogy a nyár folyamán még a Gázai övezetben fekvő ENSZ-intézményekből is rendszeresen indított rakétatámadásokat Izrael ellen.

A bírálat nem csak a világszervezetnek szólt: „Számos ország, amelyek most támogatják az ISIS elleni fellépést, néhány hete még Izraelt hibáztatta, amikor szembeszállt a Hamasszal. Nyilvánvalóan nem értik meg azt, hogy az ISIS és a Hamasz ugyanannak a mérgező fának az ágai” – mondta az izraeli miniszterelnök, aki szerint az Iszlám Állam önjelölt kalifája, Abu Bakr al-Bagdadi és Khaled Meshaal, a Hamasz vezetőjének a szavai összecsengenek egymással: „(Al-Bagdadi) ezt mondta két hónappal ezelőtt:

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!