hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mire jó a K2?
Új vitamin a láthatáron

Vajon az ázsiai emberek csontozata miért erősebb, mint az európaiaké? Létezik olyan különbség a táplálkozási szokásokban, ami a csontozatban csapódik le? Egyre több vizsgálat bizonyítja, hogy igen, és a nyomok a K2-vitaminhoz vezetnek.

Vannak betegségek, amelyek vagy egy adott népcsoporthoz köthetőek vagy kifejezetten elkerülnek egy adott populációt. Az ebből kiinduló kutatások általában nagyon érdekes táplálkozási szokásokra világítanak rá. Ilyen volt a ma már nagy népszerűségnek örvendő Omega-3 felfedezése is. Az eszkimóknak gyakorlatilag nincsenek szív- és érrendszeri problémáik. Összehasonlítva a velük genetikai rokonságban lévő dánokkal, jelentős különbséget tapasztaltak a kutatók. Az okot a eszkimók „mértéktelen” halfogyasztására, azon belül is az omega 3-ra vezették vissza (napi 12 000 mg táplálékkal felvett telítetlen zsírsav).

A jelek szerint a csontritkulás is adott területhez köthető betegség. Ami az észak-európai lakosságnál gyakori, az Ázsiában nem jellemző. Mind az ázsiai nők, mind a férfiak csontozata erősebb, mint az európaiaké.

Egy vizsgálat több országban nyomon követte az alkar- és csípőtöréseket (USA, Egyesült Királyság, Japán, Szingapúr, skandináv országok). A törések száma Oslóban volt a legmagasabb, annak ellenére, hogy a norvégok sok tejet fogyasztanak, ami a fő kalciumforrásunknak számít. A vizsgálat még egy fontos tényre rámutatott: a nők alkar- és csípőtöréseinek száma magasabb volt a férfiakénál, de a nyugati étrendet folytató férfiak is gyengébb csontozattal rendelkeznek, mint az ázsiaiak.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetéssel vagy belépéssel tudja elérni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!