hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Orfűi barangolás

Orfű Pécstől 16 km-re a Mecsek északnyugati lábánál elhelyezkedő falu tavakkal, erdőkkel, ligetekkel és szépen rendben tartott parkokkal. A természetvédelmi területek és az erdő borította hegyláncok festői környezettel és sokszínű programlehetőséggel várják a kanyargós hegyi utakat kedvelőket. Hazánk egyik legszebb mesterséges kialakítású tórendszere körül üdülőtelepek, vízi sportszolgáltatások és a horgászat mind-mind ideális kirándulóhellyé teszik a Baranyai települést.

Orfűn már ősidők óta laknak emberek, hiszen az idilli táj természeti adottságai, a hegy, a patakokban gazdag völgyek és a síkságok változatossága alkalmassá tette a területet a letelepedésre. A völgyön átfolyó patakot a hatvanas években egy völgyzáró gáttal duzzasztották tórendszerré, amely ma a pécsiek elsőszámú nyaraló- és pihenőhelyévé nőtte ki magát. Akármerre járunk-kelünk itt mindenhol felbukkan a víz: a víznyelőkön keresztül, a barlangokon és az erdei forrásokon, a hűs, tiszta vizű patakokon át egészen a tavakig.

Legfőbb vonzereje a falunak a hatvanas, illetve hetvenes évek során megépített mesterséges tórendszer. A Mecsek északnyugati lábánál a kiszélesedő völgy patakjának vizét ugyanis több helyen mesterségesen felduzzasztották. A tavak közül a legnagyobb az úgynevezett Pécsi-tó, melynek északi töltésétől visszatekintve csodálatos panoráma tárul elénk a Nyugat-Mecsek hegyvonulataival. A védett Herman Ottó-tó és környéke pedig hal- és vízimadár rezervátum. A négy tó közül kettő igazi üdülőtó: az Orfűi-tóban lehet fürdeni, csónakázni és a horgászok is gyakori vendégek csakúgy, mint a Pécsi-tavon, amelyet körbe is lehet lovagolni. A másik két tó a Herman Ottó-tó és a Kovácsszénájai-tó a haltenyésztést szolgálja. Az előbbi halrezervátumként is működik, és a tavat a hasonló nevű horgászegyesület hasznosítja változatos terepet kínálva akadókkal, nádasokkal. A tavon engedélyezett a csónakhasználat, így a nehezebben megközelíthető részeket is könnyen elérhetjük.

A Pécsi-tó pedig főleg a vízi sportok szerelmeseié: vitorlázók, csónakázók, kenusok is fel-felbukkannak itt. Amúgy közel 50 éve vitorláznak a Pécsi-tavon és idén rendezték meg 15. alkalommal a Vásárhelyi Pál Vitorlás Emlékversenyt. Nagyon szépen kiépített út övezi a tavat, a sétálni, kerékpározni vágyók legnagyobb örömére. Leginkább tavasszal és ősszel keresi fel sok bringás a tavak környéki útvonalakat. A legnépszerűbbek a gyerekek számára is könnyen teljesíthető családi útvonalak. A legegyszerűbb túra pedig a Pécsi-tó megkerülésével indul, majd a tekeresi tanösvényen és kerékpárúton halad végig, érinti Kovácsszénáját, majd visszatér Orfűre. Ez az útvonal végig jól kiépített bicikliutakon halad végig.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetéssel vagy belépéssel tudja elérni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!