hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2015. 03. 27. (XIX/13) Lapszám

Tartalom ajánló

Belföld

Bűzös biznisz

Nemzetközi mércével mérve is óriási skandalum a Quaestor, a Buda–Cash és a Hungária Értékpapír botránya. Ha igazak az MNB számai, akkor a világhírű amerikai csaló, a „Wall Street farkasa” piti tolvajnak tűnhet a magyar követőihez képest. Jordan Belfort, akiről a közismert hollywoodi filmet forgatták, 200 millió dollárral vágta át az ügyfeleit, míg a Quaestor-ügy nagyjából 600 millió dollárról szólhat.  A következmények beláthatatlanok, főként ha igaznak bizonyulnak az ellenzék vádjai, miszerint voltak fideszes vezetők, akik előre tudták, hogy bedől a Quaestor, és  „bennfentesként” időben ki tudták menekíteni a pénzüket a cégcsoportból.

Érdekes mellékszál a pécsi egyházmegye panamájában

Érdekes mellékszállal gazdagodott a pécsi egyházmegye panamájának hosszú évek óta tartó perfolyama. A nem jogerősen elítélt egykori gazdasági igazgató egy másik perben is bíróság előtt áll: Wolf Gyulát saját egyházmegyéje perelte be egy vitatott tartási jogviszonyból származó 10 millió forint ügyében. A tárgyalást végigülve nagy biztonsággal kijelenthető, hogy vagy az alperes gazdasági vezető emlékszik rosszul együttműködésük részleteire, vagy nyugalmazott püspöke, a tanúként megidézett Mayer Mihály.

A Fidesz nyomdokain?

„Ha a kormány akarja, akkor lesz népszavazás, ha nem akarja, akkor nem lesz” – mondta lapunknak Tóth Zoltán, a Belügyminisz­térium Választási Irodájának egykori vezetője, a Medgyessy-kormány egykori közigazgatási államtitkára, amikor arról kérdeztük, mekkora esélyt lát arra, hogy célt ér az ellenzéki tüntetők március 15-én meghirdetett népszavazási kezdeményezése. A kezdeményezők egyike, Lattmann Tamás ennek ellenére optimista.

Orgován Béla, aki néhány napig „vezette” a Quaestort

Tápióság, Szabadság utca 7. Ide van bejegyezve Orgován Béla két, januárban alapított cége, az Onszid-Ma Kft. és a Konimonika Kft. Az egyszerű, fehérre meszelt ház homlokzatán szabályosan ott van a két cégtábla, az udvaron kutyakölykök rohangálnak csaholva. Kedden délután, amikor felkerestük, Orgován Béla még a Quaestor vezérigazgatója volt – azóta Tarsoly Csaba meggondolta magát, és jelezte: visszaveszi tisztségeit.

Fantomok és strómanok

Komoly zavarra utal, hogy a százmilliárdos összegekkel dolgozó Quaestor élére egy munkanélküli férfit neveztek ki a csőd után. És nemcsak azért, mert minden józanul gondolkodó ember a felelősség hárítására asszociál, hanem mert értelme sincs: a következmények nélküli cégtemetések kora már a múlté. Legalábbis elvben.

A Quaestor-botrány előzményei

A Quaestor-ügy volumenében egyedülállónak tűnik, de a brókerbotrányok nem előzmény nélküliek. Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) tavaly év végén arról tájékoztatta az MTI-t, hogy 2014 volt az első év, amikor az OBA-nak több, szám szerint hat kártalanítási ügyben kellett egyszerre helytállnia a bedőlt pénzintézetek ügyfelei felé, és az Alap rekordot döntött az egy pénzintézet ügyfeleinek kifizetett pénzmennyiség tekintetében is.

 MTVA: pusztulás a bakiparádé árnyékában

Az idei március 15-e nemcsak a méregdrága, de annál viccesebbre sikerült „megújulás” miatt volt mérföldkő a magyar állami média történetében, hanem azért is, mert ezen a napon hivatalosan is véget ért a regionális stúdiók kora Magyarországon. Utolsóként a Szegedi Körzeti Tévé- és Rádióstúdiót zárták be.A munkatársak egy részét egy magánkézben lévő cég vette át, az pedig kérdéses, hogy mi lesz a felbecsülhetetlen értékű archívum és az ingatlanok sorsa.

Hit és értékek

A globális agy

Platón egyik híres dialógusában a szereplők arról beszélgetnek, vajon az írás feltalálása előbbre vitte-e az emberiséget. Szókratész szerint igaza volt az egyiptomiaknak, akik tartottak tőle, hogy az írás csak pótszer, mert a leírt betűk nem a tudást gyarapítják, legfeljebb az emlékezet számára jelentenek mankót. „Feledést fog oltani azok lelkébe, akik megtanulják, mert nem gyakorolják emlékezőtehetségüket: az írásban bízva ugyanis kívülről, idegen jelek segítségével, nem pedig belülről, a maguk erejéből fognak visszaemlékezni”. A vita, vajon milyen hatással van a technológia fejlődése az emberi gondolkodásra, azóta is tart. Különösen aktuális ma, amikor az írás felfedezéséhez mérhető ugrást tesz az emberiség az ismeretek még korlátlanabb birtoklása irányába.

HÁTTÉR

Máig titkos Magyarország

Bár vannak abszurditásba hajló, a „hülye rendőr” toposzát erősítő részei is, Gervai András Titkos Magyarország című könyve összességében mégis komor képet ad a diktatúra állambiztonságáról. Ami nem is meglepő, hiszen a szol­gálatok a puhuló rendszer ellenére az utolsó pillanatig kitartottak a szocializmus mellett, olyannyira, hogy még 1989-ben is képesek voltak államellenes össze­esküvést kreálni egy röplap miatt. A Heteknek adott interjúban Gervai arról is beszél, mit nem ismerhetünk meg ma sem a múltunkból.

A vak komondor és a hisztériázó jogvédők

Ékes Ilonát, a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének elnökét nemrég a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjének polgári tagozatával tüntette ki a köztársasági elnök. A Fidesz neves nőpolitikusát, volt ország­gyűlési képviselőjét többek között arról kérdeztük, hogy mi a különbség a konzervatív és a liberális nőjogi mozgalmak között, valamint szóba került a komondorügy és az Isztambuli Egyezmény is.

Kérdezz-felelek a forintosításról

A Hetek háromrészes sorozattal kíván segíteni olvasóinak a devizahitelekkel kapcsolatos elszámolás és forintosítás megértésében. Erdősi Éva pénzügyi szakértő sorozatunk második részében a forintosítás részleteit elemzi.

Az Iszlám Államé a világ legjobb propagandagépezete

Az Iszlám Állam nevű halálszekta, mely jelenleg is ellenőrzése alatt tartja Irak és Szíria egy Nagy-Britannia méretű területét, a világ legjobb propagandagépezetével rendelkezik, mely nyugati médiabirodalmak színvonalán- és hatásfokán működik. Nem véletlenül.

Fejével ír az érdekkijáró

„Nálam minden más és mégis minden ugyanaz.” Kiss Csaba teológus, informatikus, a II. Rehab Critical Mass egyik szervezője és kigondolója. Az idézőjelek között beszélgetésünk egyik legfontosabb mondata.

Wallenberg és a magyar ellenállók

A Stockholmban élő Kovács Gellért történész Alkonyat Budapest felett (Az embermentés és ellenállás története 1944–45-ben) című könyve a napokban jelent meg a Libri Kiadónál. Kovács a svéd külügyminisztérium által meghirdetett kutatási pályázat nyerteseként kezdte behatóan tanulmányozni Raoul Wallenberg életének azt a rövid időszakát, amelyet hazánkban töltött. Négyéves munkája eredményeként született könyve teljesen új szemszögből világítja meg a svéd embermentő diplomata magyarországi működését.

KÁVÉSZÜNET

Vírusirtás természetesen

Honnan ered a teafaolaj? Mi köze a teához? Tényleg jó a pattanástól a körömgombáig mindenre?

Gesztenyeliszt másképp

A gesztenyeliszt népszerű alapanyaggá vált nálunk, neve a köztudatban a paleo szóval párosult. Meglehetősen borsos áron kínálják, miközben más vidékeken a szegények eledeleként ősidők óta használt alapanyag, a túlélés forrása volt, és ma is egy fél kilós csomag 3-4 euró között megkapható szinte akármelyik falusi élelmiszerboltban.

Elemedben vagy?

Miben vagy jó? Mit szeretsz? Mi tesz boldoggá? Milyen az attitűdöd? Hol tartasz most? Hogyan találhatod meg a törzsedet? Hogyan élhetsz tartalmas, teljes és kreatív életet azáltal, hogy másoknak is segítesz elérni ezt a célt? Mindezekre válaszol  Sir Ken Robinson, a kreativitás, az innováció és a humán erőforrások szakértője, aki új kötetében konkrét példákat, szellemes és inspiráló történeteket mesél olyan emberekről, akiknek sikert és hírnevet hozott saját alkotó elemük megtalálása.

Rap és dzsihád

A Charlie Hebdo elleni támadás óta olyan szélsőséges, iszlamista ideológiákat népszerűsítő rapvideók tűntek fel újra az interneten, amelyek nyíltan Nyugat-ellenes mentalitást közvetítenek. Nem titkolt céljuk a nyugati társadalommal meghasonlott és önmagukat kereső fiatalok „beszippantása”.

Kinek higgyek?

Ma sokkal több információ érhető el egy átlagember számára, mint eddig bármikor a történelem során. Logikusan azt gondolhatnánk, hogy ez automatikusan több tudást, jobb döntéseket eredményez. Ehhez képest egyre többet hallani arról, hogy ma már olyan mértékű információs túlterhelés alatt élünk, amire nem vagyunk felkészülve.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!