hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Quaestor-botrány előzményei
Viharfelhők

2015. 04. 03.
A Quaestor-ügy volumenében egyedülállónak tűnik, de a brókerbotrányok nem előzmény nélküliek. Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) tavaly év végén arról tájékoztatta az MTI-t, hogy 2014 volt az első év, amikor az OBA-nak több, szám szerint hat kártalanítási ügyben kellett egyszerre helytállnia a bedőlt pénzintézetek ügyfelei felé, és az Alap rekordot döntött az egy pénzintézet ügyfeleinek kifizetett pénzmennyiség tekintetében is.

Magyarországon nem elszigetelt eset, hogy részvénytársaságok menedzsmentjei olykor „ügyes” cselekkel megrövidítik saját cégük tulajdonosait, illetve hogy rossz üzleteket kötnek, majd a veszteségek beismerése helyett trükkökkel igyekeznek a keletkezett hiányt elfedni a tulajdonosok előtt, a létező legkockázatosabb ügyletekbe is belefogva – írta két héttel ezelőtt, a Quaestor összeomlása utáni napokban a Hetek (Egy nem annyira szocialista brókerbotrány; 2015. március 13.). A Quaestor-ügy az utóbbi évtizedek legsúlyosabb pénzügyi botránya lehet Magyarországon, de nem előzmények nélküli.
Ma még nehéz megmondani, hogy mit tekintünk a Quaestor bedőléséhez vezető folyamat kezdetének. A Buda-Cash működési engedélyének visszavonásával indult a láncreakció, ahogy a (hamisan) öncsődöt jelentő Quaestor Financial Hrurira Kft. első közleménye fogalmazott? Vagy a svájci frank januári felszállása fektette meg az ügyfelei jajanuári elszállása fektette meg a pénzekkel felelőtlenül bánó brókercégeket, ahogy három hete lapunk forrásai állították? Esetleg 2014-ben a Széchenyi Bankot irányító ismert jobboldali üzletember, Töröcskei István bukásával indult a lavina?

Soltvadkert, Körmend

Ami biztos: az utóbbi egy-másfél évben, a korábbi Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) jogköreinek MNB-hez csoportosítása, illetve a takarékszövetkezetek integrációja nyomán a pénzintézeti rendszer működésének számos, korábban rejtett anomáliájára derült fény. Az már a felügyeleti jogkörök MNB-hez kerülése és a takarékszövetkezetek összeolvadása előtt kiderült, hogy egyes takarékszövetkezeteknél óriási bajok vannak. Ezt jelezte, hogy 2012 júniusában a PSZÁF visszavonta a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet működési engedélyét, majd az év őszén a szövetkezet elnökét csalássorozat elkövetésével gyanúsították meg. Az OBA 33 milliárd forintot fizetett ki a betéteseknek.
Közvetlenül a szövetkezeti integráció előtt jött az újabb ügy: 2013 novemberében a PSZÁF jogköreit frissen átvevő MNB felügyeleti biztosokat rendelt ki a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezethez, majd 2014 januárjában ennek a szövetkezetnek a működési engedélyét is visszavonta, mivel a jegybank úgy ítélte meg: a pénzintézet helyzetének konszolidálása csak irracionális mértékű ráfordítással lenne lehetséges.  

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!