hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bűzös biznisz
A magyar brókerbotrányok mellett eltörpül a Wall Street farkasa

2015. 03. 26.
Nemzetközi mércével mérve is óriási skandalum a Quaestor, a Buda–Cash és a Hungária Értékpapír botránya. Ha igazak az MNB számai, akkor a világhírű amerikai csaló, a „Wall Street farkasa” piti tolvajnak tűnhet a magyar követőihez képest. Jordan Belfort, akiről a közismert hollywoodi filmet forgatták, 200 millió dollárral vágta át az ügyfeleit, míg a Quaestor-ügy nagyjából 600 millió dollárról szólhat.  A következmények beláthatatlanok, főként ha igaznak bizonyulnak az ellenzék vádjai, miszerint voltak fideszes vezetők, akik előre tudták, hogy bedől a Quaestor, és  „bennfentesként” időben ki tudták menekíteni a pénzüket a cégcsoportból.

Az amerikai és a magyar pénzpiac méreteit nem érdemes összehasonlítani, de még az Egyesült Államokban is jelentős megrázkódtatást okozott, amikor kiderült, hogy a kilencvenes évek elején egy bróker, Jordan Belfort 200 millió dollár értékben követett el csalást. A magyar közgazdásztársadalom megrökönyödve áll azelőtt, hogy a GDP egy százalékát kitevő mértékben, több mint 1 milliárd dollár összegben követhettek el csalást három brókercégnél Magyarországon. Mindezt úgy, hogy nagy eséllyel csak a svájci jegybank januári váratlan döntése miatti pénzügyi pánik vezetett a lelepleződés-sorozathoz, nem pedig az, hogy a pénzügyi felügyelet a helyzet magaslatán lett volna.

De nemcsak ez okoz sokkot, hanem az is, hogy a Quaestor-csoport úgy tudott több százmilliárd forintnyi hitelhez jutni, hogy valójában nem volt olyan pénzügyi tevékenysége, amely azt igazolta volna, hogy az üzleti aktivitásával ezt a gigantikus összeget képes lesz kitermelni.  Egy, a közéletben ismert vezető közgazdász képletesen úgy írta le a helyzet abnormalitását, mintha valaki minimálbéres jövedelemmel 3-4 milliárd forintnyi hitelhez tudott volna jutni, és ezt az aránytalanságot a hitelt biztosító pénzintézetnél senki sem vette volna észre.

Politikai kapcsolatok  

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!