hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2015. 09. 18. (XIX/38) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Kvótavita

Az uniós strukturális alapok csökkentésével fenyegeti Németország azokat a tagállamokat, amelyek ellenzik a kötelező kvótarendszert. A német belügyminiszter szerint  nyomásgyakorlásról kell beszélni, mert továbbra sincs kilátás arra, hogy a tagországok megegyezzenek a menekültek elosztására szolgáló rendszerről. Az uniós bel- és igazságügyi miniszterek brüsszeli találkozóján ugyanis nem született megállapodás a kérdésben. Berlin korábban visszaállította az ellenőrzést a német–osztrák határon – némelyek szerint ezzel is nyomást akar gyakorolni a többi európai államra, hogy osztozzanak vele a migránsterhen.

Lázadás Merkel ellen

Érthetetlennek tűnik, hogy Angela Merkel, aki több mint egy évtizede sikerrel építi magáról a konszenzusteremtő, higgadt és erős politikus képét, miért váltott át érzelmi politizálásra a menekültválság ügyében. Nyilatkozatait egyre többen bírálják szövetségesei közül is, miközben a szövetségi tartományok a héten gyakorlatilag fellázadtak Berlinnel szemben. Ma még nem látszik, hogy vissza tud-e jönni Merkel erről a bukással fenyegető útról, miközben politikai hibái már az Európai Uniót is fenyegetik.

A megoldóember

A menekülteknek venne szigetet egy egyiptomi milliárdos – adta hírül az elmúlt napokban a nemzetközi média. Az egyiptomi sajtó napok óta a különös ötlettől hangos, még a Magyarországon élő egyiptomiakat is megosztotta a milliárdos elképzelése. Az üzletember – egyebek mellett – a szíriai menekül-teket Magyarországon érő megaláztatásokkal indokolta terveit.

Ellenőrzött vallások

Nemzeti adatbázisban regisztrálná a brit kormány a vallási vezetőket. A Sunday Telegraph birtokába került törvénytervezet szerint a vallási szélsőségesek elleni  hatékonyabb fellépés érdekében mindazoknak a vallási vezetőknek, akik oktatási tevékenységet vagy olyan tevékenységet kívánnak végezni, amely során kapcsolatba kerülnek a közvéleménnyel, regisztrálniuk kell a tervezett adatbázisba.

Terrorista és áldozata egy kórházban

 Terrorista és áldozata könnyen kerülhet abba a helyzetbe, hogy néhány fal választja csak el őket egy izraeli kórházban. Habár számukra Izrael állama hivatalosan ellenségnek számít, a szíriai, gázai és a palesztin páciensek ugyanolyan ellátásban részesülnek az izraeli kórházakban, mint az izraeli betegek. Tudósítás az ősi ellentéteket áthidaló „buborékvilágból”.

Nemzeti válogatott kéne - Görögország választás előtt

Egyértelműen elszámította magát Alekszisz Ciprasz. A volt görög miniszterelnök azért mondott le, hogy elhallgattassa ellenfeleit, azt gondolva, hogy nincs érdemi jelölt, aki elveheti tőle a pálmát. Most viszont kénytelen értékelhető választási ígéreteket tenni, a görögök ugyanis vele szemben sokkal inkább támogatják az eddig ellenzékben ülő Új Demokrácia Pártot, amely akár győzhet is a vasárnapra kiírt parlamenti választásokon. Sőt, a náci Arany Hajnal is bőven a 3 százalékos parlamenti bejutási küszöb fölött áll a közvélemény-kutatásokban. Választás előtti körkép.

Délkelet-Ázsia is az egyesülés felé halad

2015 végére ütemezte be saját nemzetközösségének létrehozását évekkel ezelőtt a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége. A közismert nevén ASEAN-nemzeteknek hívott csoport integrációját azonban számos kérdés nehezíti: a hatalmas gazdasági különbségek, a tagok területi követelései egymás felé, az emberi jogi problémákról nem is beszélve. A szervezet vezetői az idei csúcstalálkozó után elismerték a tényt, hogy az ambíciózusan hangzó vámunió és közös valuta természetesen nem fog életbe lépni 2016. január 1-jétől, ennek ellenére azonban tovább sürgetik az integráció megvalósítását.

Belföld

Összecsapás a magyar–szerb határon

Szerdán elszabadult a pokol a magyar–szerb határon. A Horgosnál kitört összecsapások a migránsok és a magyar rendőrök között az intifádát idézték, lapzártánkkor nem látni az erőszak végét.

A baloldal válsága - Hack Péter írása

Orbán Viktor miniszterelnök szeptember 5-ei kötcsei beszédében kifejtette, hogy a migrációs krízis az európai liberálisok identitásválságát eredményezte. A helyzet ennél bonyolultabb, de abban Orbán Viktornak igaza van, hogy amit látunk, az az európai baloldal válsága.

A bevándorlók után a rendőröket támogatják a civilek

„Tegnap este nyolctól ma tizenegy óráig voltunk szolgálatban a határkerítés mellett, és továbbra is bent maradunk a laktanyában. Már másfél hete nem aludtam a saját ágyamban, nem láttam a feleségemet és a kislányomat” – mondta a Heteknek a Készenléti Rendőrség egyik tagja. Nincs egyedül.

A magyar pártok és a migráció

Orbán Viktor az év elején dobta be először a köztudatba a bevándorlás kérdését. Mi történt a Charlie Hebdo elleni merénylet és a szerdai röszkei összecsapások között a magyar politikában?

A Corvinus átszervezése

Átszabja a kormány a felsőoktatási intézményrendszert, s a mostani átalakítások egyértelmű nyertese az Állatorvos-tudományi Kar, amely különválva a Szent István Egyetemtől, önálló egyetemmé alakul. Egyértelmű vesztes a Corvinus, különösen annak budai campusa, melyet hozzácsatolnak a gödöllői egyetemhez. Indokként az agrárképzések tömbösítését és a színvonal-emelést nevezte meg az államtitkárság, míg az érintettek szerint kitolnak velük, és a rég­óta célkeresztben lévő Corvinus szétdarabolása a cél.

Ostromállapot Röszkén

Összecsapásba torkollott a migránsok és a rendőrök szembenállása a röszkei közúti határátkelőnél, miután a migránsok megpróbálták áttörni a határt védő rendőrkordont. Az összetűzésben sokan megsérültek, köztük legalább húsz rendőr is. A TEK-esekkel és páncélozott járművekkel megerősített rendőri erők könnygázt, füstbombát és vízágyút is bevetettek.

Hit és értékek

Rettenetes napok

„Jámím nóráím”: „rettenetes napok”, „szörnyű napok” – így nevezik a zsidó hagyományban az újév (rós hásáná) és az engesztelés napja (jóm kippúr) közötti másfél hetet, az önvizsgálat, bűnbánat, bűnvallás és a megtérés idejét. Idén rós hásáná az elmúlt vasárnap (szeptember 13.) estéjén, újholdkor kezdődött, jóm kippúr pedig 23-án, szerda estétől csütörtök estig tart.

Behódolás - Minden, amit egy rossz könyvről tudni érdemes

„Lehet választani: integráció vagy behódolás. Választhatunk két, egyaránt európai hagyomány között. (...) Európa találta ki a fasizmust, a nácizmust, a bolsevizmust. A totális ideológiák és rendszerek közül egyedül az iszlámizmus született Európán kívül. Ettől óvjuk meg legalább kultúránkat, de nem úgy, hogy visszahozzuk az Európa szülte másik három egyikét!” – írja Heller Ágnes a menekültkérdés kapcsán a napokban megjelent publicisztikájában. Az európai diskurzus évtizedeken át az integráció körül forgott. A behódolás perspektíváját Michel Houellebecq hasonló című, az év elején kiadott regénye hozta széles körben forgalomba.

KÁVÉSZÜNET

A tökéletes munkaerő

Az elmúlt években rohamosan fejlődött a munkafolyamatok automatizálása, illetve a robotika iparága, aminek hatására egyre több munkavállaló feladatát robotok, prog­ramok végzik el szerte a világon. Ennek köszön­­hetően a vállalatok jelentős összegeket tudnak megspórolni, ám ezzel egy időben egyre csökken a foglalkoztatottság. Többek között most már a gyári és építőipari munkásokat, az ügyfélszolgálatosokat, a marketingeseket, a pénztárosokat vagy a sofőröket is érintheti, hogy néhány éven belül a munkájukért robotok is versenyez­­het­nek majd velük a munkaerőpiacon.

Kitartás és becsületesség a sikeres blog titka

Diafilmekből lámpabura, régi pólókból szőnyeg, óriás buborékfújó, mókás kültéri dekorációk – hogy csak pár szuper ötletet említsünk. Vincze Eszter 2010 óta írja és gondozza blogját, mely napjainkra több mint 271 ezer (!) követőt számlál, és amelyben jól követhető csináld magad ötletek arzenáljához juthatunk hozzá. Mindezt pompás felületen, egy igazán aktív, jó hangulatú közösség tagjaként. A kreablogger nem véletlenül érdemelte ki a Legjobb tudásmegosztó blog díjat, de vajon mi a sikerének titka?

Vár a mókusok birodalma!

Makó az Alföld egyik legdélebbi pontján található, Csongrád megyében. Évszázados hírnevét a hagymának köszönheti. A Maros partján épített két nagy különálló létesítmény ennek árnyékában kezd felnőni és önálló hírnévre szert tenni. A Maros parti lombkoronasétányt és a Maros Kalandpartot próbáltuk ki, ahol életre szóló élményeket szereztünk.

Kórház az ország szélén

Dr. Sólya Kitti önkéntes orvosi munkát látott el a röszkei menekülttáborban. A Heteknek arról mesélt, hogyan látta ő a menekülttáborban eltöltött közel egy hetet. Mint mondja, nem örül az Európát elérő bevándorlási hullámnak, de a röszkei tábor lakóiban, bárhonnan is jöttek és bármilyen vallásúak is voltak, az elesett embert látta, akiken erejéhez mérten igyekezett segíteni.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!