hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ostromállapot Röszkén

2015. 09. 27.
Összecsapásba torkollott a migránsok és a rendőrök szembenállása a röszkei közúti határátkelőnél, miután a migránsok megpróbálták áttörni a határt védő rendőrkordont. Az összetűzésben sokan megsérültek, köztük legalább húsz rendőr is. A TEK-esekkel és páncélozott járművekkel megerősített rendőri erők könnygázt, füstbombát és vízágyút is bevetettek.

Drámai helyzet állt elő a röszkei közúti határátkelőnél szerdán délután, miután a határ szerb oldalán és a senki földjén tartózkodó migránsok egy csoportja megrohamozta a magyar határt, illetve az azt védő rendőröket. Az atv.hu helyszínen tartózkodó tudósítója, Molnár László beszámolója szerint a nap folyamán előbb az autópálya-átkelőnél alakult ki feszült helyzet, amikor a bevándorlók egy csoportja megpróbálta áttörni a NATO-dróttal megerősített mobil kerítést, majd délután a közúti határátkelőnél folytatódott a konfliktus, ahol egy 200-300 főből álló „kemény mag” heccelte a rendőröket, előbb gyümölcsökkel, kövekkel, majd betondarabokkal dobálva a határvédelmet.
A Terrorelhárítási Központ embereivel és páncélozott járművekkel megerősített rendőrség és a migránsok csatája mintegy másfél órán keresztül zajlott, az ütközetben sokan megsebesültek, rendőrök és migránsok egyaránt, utóbbiakat a szerb mentősök látták el. Az atv.hu tudósítójának elmondása szerint miközben a néhány száz fős agresszív csoport a rendőrökkel harcolt, a kissé hátrébb tartózkodó ezres létszámú sokaság (többnyire kisgyerekes családok) békésen élték a menekültek tábori életét. A szerb hatóságok nem avatkoztak be, a jelenlévő 20-30 rendőr sokra nem is jutott volna a feldühödött, kimaszkírozott radikálisok ellenében.
Az első két nap történései alapján úgy tűnik, bármennyire is éles konfliktushelyzet van a határon szemben álló rendőrök és a migránsok között, a határ hermetikus lezárása a kormányzat előzetes várakozásainak megfelelően betöltötte a hozzá fűzött reményeket. Szeptember 15-én és 16-án töredékére, néhány százra esett vissza ugyanis a tiltott határátlépés miatt elfogott határsértők száma. Igaz, ehhez az is kellett, hogy a szerb–magyar határon üzemelő két röszkei és az ásotthalmi határátkelőt meghatározatlan időre bezárták, jelentős fennakadásokat okozva ezzel a két ország közötti forgalomban. Röszke és környéke azonban az elmúlt hetek káosza után egyelőre fellélegezhet. A krízis gócpontja most a közvetlen határsávba helyeződött át, az 5-ös főút röszkei szakaszán közlekedőket jelenleg üresen álló táborok és elnéptelenedett gyűjtőpont látványa fogadja.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!