hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A baloldal válsága - Hack Péter írása
Világképek ütközése a valósággal

2015. 09. 21.
Orbán Viktor miniszterelnök szeptember 5-ei kötcsei beszédében kifejtette, hogy a migrációs krízis az európai liberálisok identitásválságát eredményezte. A helyzet ennél bonyolultabb, de abban Orbán Viktornak igaza van, hogy amit látunk, az az európai baloldal válsága.

Ez a válság nem új keletű és nem köthető kizárólag a mostani migrációs krízishez. Jól látható, hogy Európában az utóbbi tíz évben egyre nagyobb súllyal vesznek részt a politikában azok, akik erőteljesebb nemzeti alapú politikát tartanak fontosnak. Az euró­pai politikai és médiaelit egyre nagyobb dühét kiváltva előretörnek azok a politikai iárnyzatok, amelyek Európa jövőjét erős nemzetállamok szövetségeként képzelik. Ennek a felfogásnak a sikerét láttuk a legutóbbi brit választásokon, ahol a Nigel Farage vezette UKIP meglepően jó eredményt ért el, de utalhatunk a francia Nemzeti Front, a Svéd Demokraták vagy az Igazi Finnek sikereire is, és ebbe a sorba tartozik a Fidesz két választási győzelme is.

Ennek a felfogásnak számtalan mutációja létezik. Vannak köztük olyanok, amelyek szerint az Európai Unióra nincs is szükség, és olyanok is, amelyek szerint egyfajta konföderációra van szükség, ahol nagyon erős a nemzeti autonómia, és csak bizonyos közös kérdésekben lehet közös politikát folytatni.

A baloldal víziója

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!